• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

Ahlak aranıyor gören var mı?

22 Ağustos 2017
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisi şerifte ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim’ buyuruyor. Bana göre ‘Müslüman kimdir?’ sorusuna verilecek tek cevap ‘ahlaklı adam demektir’. Dünden bugüne ilahi dinlerin tek gayesi vardır. Önce tevhit yani Allah’ın birliğini tanımak sonra da ahlaklı adam yetiştirmektir

Başta kendimden başlamak üzere ne kadar İslam ahlakı ile ilgimiz var. İslam’ın yasakladığı ne varsa yapıyoruz. Dünya sevgisi, makam hırsı, adam kayırma, iş takibi olmak üzere İslam’ın yasakladığı konularda duyarlılığımızı kaybettik. İktidarlar gelir geçer, konjonktürel kazanımlar gelir geçer kalıcı olan sadece ahlaktır. Gerek merkezi hükümette, gerek belediyelerde, gerek sivil toplum örgütlerimizde gerekse kendi hayatımızda İslam’ın güzelliklerini ne kadar yaşatabiliyoruz?

Cumhurbaşkanımız metal yorgunluğundan bahsediyor. Bu sıkıntıları tespit etmiş durumda bu konuda önemli adımlar atılacaktır. Bu yaşanan sıkıntılardan bizden daha fazla üzüntü duyduğunu biliyorum.

Peygamber Efendimiz yine bir başka hadisi şerifinde ‘Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz’ buyuruyor. Oysa durum öyle mi alim dediğimiz, din adamı dediğimiz bazı kişilerden öyle hareketler, öyle açıklamalar sadır oluyor ki hayret ediyorsunuz. Kardeşim İslam sevgi demektir, barış demektir ahlak demektir. Önce ahlaka davet edin. 

Bir adam namaz kılabilir, oruç tutabilir, zekat verebilir ancak ahlaklı değilse kendisini sorgulamalıdır. Kıldığınız namaz sizi kötülüklerden alıkoyamıyorsa, hâlâ kul hakkı yiyorsanız, torpil ve iltimas yapıyorsanız bu namaz size fayda vermez.

Bir toplum bizim ahlakımıza bakar. Yaşantımıza bakar. Adaletimize bakar. Sizde samimiyet, ihlas görürse etkilenir. İslam adalet, eşitlik, özgürlük demektir. Sadece sen zenginleşiyorsan ve komşun zenginleşmiyorsa, sermaye tabana eşit dağıtılmıyorsa kusura bakma sen iyi bir Müslüman değilsin. 

Adil olmak şart. Nizamül-Mülk Siyasetname adlı eserinde bir toplum ‘küfürle ayakta durabilir ancak adaletsiz’ duramaz diyor. Hayatın her alanında adalet gerekir. Ekonomide, hukukta, sosyal yaşamda her alanda adaletli olmalıyız. Her Cuma namazı sonrası İmam, Allah adaleti emreder diye feryat ediyor ancak biz ne kadar bu konuyu anlıyoruz. Bir kulaktan giriyor öbür kulaktan çıkıyor.

Öte yandan bütün hastalıkları iktidara yıkma kolaycılığını bırakmalıyız. Önce bizler ahlaklı insanlar olmalıyız. Ahiret sınavında bizi Ak Parti kurtarmayacak ki kendi amellerimiz kurtaracak ya da kurtaramayacak. Elbette hükumetimiz de kültür, ahlak, adalet gibi sosyal alanlarda kendini sorgulamalıdır.

Cumhurbaşkanımız zaman zaman açıklama yapıyor. ‘Bizler dünyevi imkanlara sahip olduk ama dava ruhumuzu, adanmışlık ruhumuzu kaybettik’ diyor. Bu acıyı kendisi de yüreğinde yaşıyor. Elbette devletin başı olarak kendisi sosyal politikaları gözden geçirecektir. Ancak bizlerde kendimizi bir vicdan testine çekmeliyiz.

Müslüman yalan söylemez, Müslüman iftira atmaz. Ancak son dönemde bazı yazar çizerler, sosyal medya trolleri, İnternet fenomenleri karakter suikastı yapıyorlar. Vicdanlı bir Müslüman bunları yapamaz. Bizim mücadelemizin haklı olması yetmez haklı yöntemleri de kullanmak gerekir. Cumhurbaşkanımız önceki gün bu konuda da net tavrını koydu kimse racon kesmesin diyerek bu çirkefliğe dur dedi.

İşin kötü tarafı kimse bu eksiklikleri üzerine almıyor. Kul hakkı yeme diyoruz, kendimiz yiyoruz. Yalan söyleme diyoruz, kendimiz söylüyoruz. İftira atma diyoruz, kendimiz atıyoruz. Dünya sevgisi, makam peşine takılma diyoruz, kendimiz yapıyoruz. Günahlarımızı görmekten uzak ve aciziz. Şu an bir Müslüman olarak bakıyorum ben güzel ahlakı tamamlayabiliyor muyum? Asla. Rahmetli Mehmet Akif’le bitirelim… 

Müslümanlık nerde! 

Bizden geçmiş insanlık bile... 

Adem aldatmaksa maksad, 

aldanan yok, nafile! 

Kaç hakiki Müslüman gördümse, 

hep makberdedir; 

Müslümanlık, bilmem amma, 

galiba göklerdedir. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23