• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya, Türkiye'yi ikna edemedi

Yeniakit Publisher
2017-03-22 07:52:00 -
Rusya, Türkiye'yi ikna edemedi

Ankara, YPG’nin Rus birliklerinin Afrin’de üs kuracağı açıklamasını Rusya’nın yalanlamasını inandırıcı bulmadı.

 Rusya, üs değil ateşkes ihlallerini görüşmek için bir ‘uzlaşma merkezi’ olduğunu iddia ederken Rus komutan, “Türkiye sınırına yakın Rus bayrağının göndere çekilmesi güvenliğin garantörü olduğumuzu gösteriyor” dedi.

ANKARA, Rusya’nın Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesi sınırları içinde yer alan Jandaris’te, YPG güçlerini eğitmek için bir üs kurduğu iddiasının Moskova yönetimi tarafından yalanlanmasına temkinli yaklaştı. Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG Sözcüsü Redur Helil, önceki gün İngiliz Reuters’a yaptığı açıklamada Rus birliklerinin Afrin’e üs kuracağını ve silahlı eğitim vereceğini açıklamıştı. Moskova ise bunu yalanlamıştı. Türk güvenlik kaynaklarının, son gelişmelere dair bazı kritik tespitleri şöyle:

‘HAREKETLİLİK VAR’

Türkiye’nin istihbarat kaynakları, bölgede Rusya’nın da dahil olduğu hareketliliği bir süredir tespit etmişti. Konu, iki ülke askeri makamları arasındaki temaslarda da gündeme getirildi ve rahatsızlık mesajı Rusya’ya iletildi. İstihbarat kaynakları, sadece Rusya’nın değil, rejim güçlerinin de bölgede hareketlilik içinde olduğunu tespit etti. Rusya’nın Afrin’de eğitim verdiğine dair ABD’nin de bilgi sahibi olduğu düşünülüyor.

‘AFRİN’DE ÇATIŞMA YOK’
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Afrin’de bir çatışma ortamından bahsedilemeyeceğini belirten güvenlik kaynakları, dolayısıyla bu bölgede ateşkes ihlallerini görüşmek amacıyla bir merkez kurulmasına da ihtiyaç olmadığını belirtiyor. Konunun Astana’da yapılan görüşmelerde de gündeme gelmediği belirtilirken, böyle bir girişimden bahsedilmiş olsa, Türk tarafının şimdi olduğu gibi karşı çıkacağı da vurgulanıyor. Bir bölgede askeri eğitim verilmeye başlanmışsa, orasının üs olarak tanımlanacağını belirten kaynaklar, merkez veya şube demenin gerçeği ortadan kaldırmayacağına dikkat çekiyor.

‘ABD’YE KARŞILIK HAMLE’

Güvenlik kaynakları, gerçekçi bir değerlendirme yapıldığında, Suriye’ye yerleşmiş bir dünya gücü olarak Rusya’nın bu hamleyi, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin denetimindeki bölgede 8 ayrı üs kurmasına karşılık yaptığını söylemenin mümkün olduğunu düşünüyor.

AFRİN’DEKİ RUS KOMUTAN: GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ

YPG’nin Rus üssü kurulacağına dair açıklamasını yalanlayan Rusya Savunma Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada ateşkes ihlallerini görüşmek için bir “Uzlaşma Merkezi” bulunduğunu bildirmişti. Bununla beraber 20 Mart’ta Afrin’e konuşlanan Rus birliğinin komutanı Tümgeneral Andrey Volkov şunları söyledi: “Türkiye sınırına yakın bölgede yer alan şehirde Rus bayrağının göndere çekilmesi bizim Suriye yönetimine destek veren kuvvet olarak bölgede güvenliğin garantörü olduğumuzu gösteriyor. Yerel halk Kürtlerle de temas halinde Suriye sınırının güvenliğini sağlayacağız.”

YPG İLE AYNI BİNADA

Rus askeri birliği TSK destekli ÖSO birliklerinin kontrolü altında bulunan Azez’e yaklaşık 9 km. uzaklıktaki Kafr Janneh köyüne yerleşti. Rus askerleri Kafr Janneh köyünde YPG’nin askeri ve eğitim üssü olarak kullandığı bina ve alana konuşlandı. Afrin’e gönderilen birlikte kaç Rus askeri bulunduğu konusunda ise bilgi verilmedi

Vatan - Hürriyet

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23