• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya ile Türkiye stratejik ortak

Yeniakit Publisher
2017-03-11 04:26:00 - 2017-03-11 03:54:53
Rusya ile Türkiye stratejik ortak

Türkiye ve Rusya güçlü birer partner olma yolunda hızla ilerliyor. Erdoğan-Putin buluşmasında tarihi kararlar alındı. Buna göre; ikili ticarette milli para kullanılması, turizmde rekora imza atılması, Suriye’de ortak hareket etme, Türklere vize kolaylığı ve ticari yasakların kaldırılması konularında anlaşmaya varıldı.

KADİR DEMİREL / MOSKOVACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret kapsamında Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda görüştü. Görüşmede Suriye meselesi, terörle mücadele ile iki ülke ilişkileri ele alındı. İkili, görüşmenin ardından Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına katılarak heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti, ardından da ortak basın toplantısı düzenlendi.

ARTIK EN ÇOK ALMANLAR DEĞİL RUSLAR GELECEK 

Ortak basın toplantısında Rusya ile alınan kararları açıklayan Erdoğan, Turizm konusuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Rusya’nın ülkemizle ekonomik ilişkiler bağlamındaki kısıtlamalarını tamamen kaldırmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde geçmişte açıkladığımız 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmamız mümkün olacaktır. Zira bizler, iki ülke olarak 38 milyar dolar hedefini gerçekleştirmiştik fakat bu son olaylardan sonra 17 milyar dolara kadar düştük. Şimdi bunu tekrar telafi ederek inanıyorum ki bu kaybımızı önleyeceğiz. Özellikle turizm alanında bu yıl bir rekora imza atmak istiyoruz. Ben buradan Rus dostlarımızı ülkemize davet ediyorum. Gelsinler, Türkiye’nin tarihi, turistik, kültürel güzelliklerini onlar da görsünler.” 

MİLLİ PARA İLE TİCARET

Erdoğan, milli paralarla ticaretin artırılmasına da büyük önem verdiklerine değinerek, bu konuyu da tekrar gündemlerine aldıklarını aktardı. Böylelikle ticaretin üzerindeki kur baskını hafifleteceklerini düşündüklerini ifade eden Erdoğan, Türk Akımı ve Akkuyu projelerinde sergiledikleri iş birliğinin diğer konular için de emsal olacağına inandığını kaydetti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2019 TÜRK-RUS YILI

 Kültürel ilişkilere de değinen Erdoğan, “2019 yılını karşılıklı ‘Kültür ve Turizm Yılı’ olarak ilan ediyoruz. Bu kapsamda düzenlenecek etkinliklerin, halklarımızın birbirlerini daha yakından tanımalarına imkan sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

PYD’NİN BÜROLARINI KAPATIN

Görüşmelerde terörle mücadelenin de masaya yatırıldığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti: “Terörle mücadele alanında yakın eşgüdüm halinde hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Suriye’de DEAŞ’a karşı sergilediğimiz kararlı tutumu diğer terör örgütlerine karşı da göstermeliyiz. Bu bakımdan PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin Moskova’daki faaliyetlerine son verilmesini özellikle bekliyoruz.” 

SURİYE’DE ORTAK FİKİR

Suriye meselesine değinen Cumhurbaşkanı, “Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve milli birliğini hiç kimse tehlikeye atmamalıdır. Rusya ile eş güdüm halinde soruna adalet ve hakkaniyet temelinde bir çözüm bulunması için gayretlerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

BİRİLERİ RAHATSIZ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye ile Rusya Federasyonu’nun ortak çıkarlar, bölgesel istikrar ve küresel barış çerçevesinde yürüttüğü yakın iş birliği elbette birilerini rahatsız ediyor olabilir ancak bizler provokasyonlara gelmeyecek, terör örgütlerinin ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermeyeceğiz.”

PUTİN: VİZELER KALKIYOR

Toplantıda söz alan Rusya Devlet Başkanı Putin de, “Türk vatandaşlarına yönelik çalışma izinleri, vize kolaylığı ve Türk şirketlerine yönelik yasaklar en yakın zamanda kalkacaktır, bu konuda siyasi karar alındı. En yakın zamanda uygulanacaktır” müjdesini verdi.

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23