• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İTÜ’nÜn hedefİ 3. nesİl Ünİversİte

Yeniakit Publisher
2016-04-26 06:45:00 - 2016-04-26 06:42:21
İTÜ’nÜn hedefİ 3. nesİl Ünİversİte

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca gazetemize açıklamalarda bulundu. Karaca, “İTÜ’nün 2023 hedefleri ışığı altında 250. yılında en büyük hedeflerinden birinin 3. nesil üniversite yolunda ilerlemek olduğunu söyledi. Karaca, Türkiye’de 3. nesil üniversite olgusunu yakalama konusunda İTÜ önde geliyor” dedi.

Gazetemize açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca  İTÜ’nün 250. yılında en büyük hedeflerinden birinin 3. nesil üniversite yolunda ilerlemek olduğunu belirtti. Türkiye’de 3. nesil üniversite olgusunu yakalama konusunda İTÜ’nün önde geldiğini belirten Rektör Karaca, İTÜ’nün 243 yıla dayanan köklü bir geleneği yanı sıra geniş mezun portföyünden dolayı oldukça büyük bir potansiyel sahip olduğunu belirtti.

Yenit Akit olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile konuştuk. Sorulmayanları sorduk, söylenmeyenleri öğrendik. İşte merak ettiklerimiz ve cevapları.

“PRENSİBİMİZ EN İYİSİNE ULAŞMAK”

¥ Ülkemiz olarak 2023 hedeflerine hazırlanırken İTÜ bu konuda neleri hedeflemekte? 2023 yani aynı zamanda İTÜ’nün de 250. yılı hedefleri arasında neler bulunmakta? Genel olarak bahsedebilir misiniz?

- Üniversiteler ülkelerin gerek teknolojik gerekse kültürel anlamda gelişimi için oldukça önemli mihenk taşlarındandır. Yönetimimiz boyunca, İTÜ’nün de bu mihenk taşlarından en önemlilerinden biri olduğu gerçeği ve bilinciyle sürekli iyiye ve en iyiye ulaşma çabası temel prensibimiz olmuştur. Bu bağlamda üniversitemizin 2023 hedefleri ışığı altında kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimiz bulunmaktadır. Kısa ve orta vadedeki hedeflerimizin birçoğunu imkanlarımız dahilinde bu süreçte gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Az önce de bahsettiğim gibi en iyiye ulaşmak için durmadan çalışmaya devam etmekteyiz. Uzun vadeli hedeflerimizden en önemlileri arasında 3. Nesil üniversite olma olgusu gelmekte, öyle ki; 243 yıla aşkın köklü bir geleneğe sahip olan İTÜ’yü, İTÜ’ye de yakışır şekilde 250. yılına doğru 3. Nesil üniversite kavramının fiziki ve teknolojik gelişmelerle de hayat bulduğu örnek noktaya ulaştırmak olacaktır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

3. Nesil ünİversİtede İTÜ önde geliyor

¥ 3. Nesil üniversite kavramını kısaca açabilir misiniz?

- 3. Nesil üniversite toplum için üreten, inovasyonu, girişimciliği, patenti ön plana alan, faydalı modeli ortaya koyan üniversite kavramdır. 1. nesil üniversite daha çok bilimi bilim için yapan, 2. nesil üniversite, 20. yüzyılda, daha çok makale üreten, 3 nesil üniversite ise son 10 yıldır üniversiteler için yaygın kullanılan bir kavram haline geldi. Türkiye’de 3. nesil üniversite olgusunu yakalama konusunda İTÜ önde geliyor. İTÜ’nün 243 yıla dayanan köklü bir geleneği yanı sıra geniş mezun portföyümüzden dolayı oldukça büyük bir potansiyel teşkil ediyoruz. Türkiye’nin ilklerine baktığınızda İTÜ’lülerin muhakkak bir dokunuşu bulunuyor. Ayrıca İstanbul gibi lokasyon olarak dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden birinde bulunmak da büyük bir avantaj. Yerleşkelerimiz de konum olarak İstanbul’un en merkezi yerlerinde bulunuyor. 

İTÜ ÇEKİRDEK PROJESİ

¥ Ülke ekonomisine ve istihdama katkıda üniversite eli?..

Bu yeni trendin bir parçası olan İTÜ’nün ARI TEKNOKENT’i yaklaşık 12 yıldır işlevsel olarak yer görüyor. “Güney Doğu Avrupa’nın En İyi Teknokenti” büyük ödülünü kazanan İTÜ ARI Kent Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin en iyi örneklerinden biridir. Öncelikli hedefi; ülke ihracatına katkı sağlayacak yeni teknoloji girişimlerine destek vermek ve firmaları bir adım daha öteye taşıyarak uluslararası markalara dönüştürmektir. 

Bunun için İTÜ Çekirdek adı altında çok önemli bir proje başlattık.  Ağında bulunan bilişim sektöründen ve bilişim vadisinden %70’e yakın firma yapısıyla bu konuda en uygun üniversitelerden biriyiz. 2015’te 222 yeni ar-ge projesi başlattık ve ARI TEKNOKENT’te yürütülen toplam Ar-Ge projesi 2500’e, toplam firma sayısı 208’e, çalışan sayısı ise 6000’e yükseldi. Akademisyenlerimiz 328 projeye destek vererek girişimci adımlarını arttırdı. Toplam ciromuzda son 3 yılda %245’lik bir artış yakaladık. 

Bilimi toplumsal hizmete dönüştüren İTÜNOVA TTO ile 57 proje tamamlandı, 82’si ise devam ediyor, 10 ulusal, 6 uluslararası patent başvurusunda bulunduk. Geçen yıl 30 milyon TL proje bütçesi sağlandı. Girişimciliği destekleyen İTÜ ÇEKİRDEK Avrupa’daki 117 kuluçka merkezi arasında üniversite kuluçkaları kategorisinde ilk 8’e girdi. Girişimciliğe hazırlık okulu olan İTÜ GINOVA genç beyinlerin fikir üretme atölyesi oldu.

Yani İTÜ’nün yenilikçi ve girişimi destekleyen adımlarıyla Türkiye de kazanıyor.

¥ Üniversite vizyonu nereye evriliyor? Bir sonraki döneme bu konu nasıl taşınacak?

Vizyon artık sadece eğitim veren fakülteler yerine, uluslararasılaşabilen, projeler üreten ve onları toplumun faydasına hayata geçirebilen, ekosisteme katkı sağlayabilen üniversite vizyonuna dönüşüyor. Einstein, Edison gibi bireysel çalışma modelleri kalkıyor. İnovasyon ve girişimciliğe katkı, bilimi toplum için yapmak ve hep birlikte bir şeyler üretmek en az eğitimin kalitesi kadar değer taşıyor. Her fikrin ticarileşebildiği, topluma da katkı sağlayabileceği, öğrencilerin okurken aynı zamanda projelerini hayata geçirip staj yapmaya vakit kaybetmeden başlayabileceği ve böylece akademisyenlerimizle de daha verimli çalışabilme imkanı bulacağı bir sistemi oluşturduk ve geliştiriyoruz. Bu şekilde oluşan sinerji ile hem hayata daha hızlı hazırlanıyorlar, hem de girişimcilik ekosistemi ivme kazanmış oluyor.

24 SAAT YAŞAYAN YEŞİL KAMPÜS

¥ İTÜ Yeşil Kampüs vurgusu ile diğer üniversitelerden ayrışıyor, peki nedir bu yeşil kampüs, biraz açar mısınız?

- Yeşil Kampüs felsefemiz sürdürülebilir yaşam kültürünün kazandırılmasıdır. Ekolojik ve kendine özgü kimliği olan estetik bir kampüs oluşturulması; engelsiz, güvenli, 24 saat yaşayan bir kampüs ortamının hazırlanmasıdır. 

¥ Peki bu felsefe kampüs ortamında nelere yol açtı? 

- Biz önümüze hedefler koyduk. Mesela yaya ve bisiklet dostu, engelsiz bir kampüs olmak bunlardan biri. Bunun için çalışmalarımızı başlattık. Kaldırım genişlikleri, yükseklikleri yayalarımız ve engellilerimiz için uygun normlara göre tasarlanarak yenilendi. Bölünmüş, güvenli bisiklet yolları oluşturuldu.

Bisiklet kullanımını teşvik etmek için bisiklet paylaşım üniteleri tasarlandı. Bunların mayıs ayı itibarı ile kullanıma açılması hedefleniyor. Hem satış hem tamir imkanı olacak şekilde bisiklet evi yapımına başlandı. Kimlikli bisiklet park üniteleri oluşturuldu. 24 saat yaşamı desteklemek adına, uygun aydınlık düzeyleri hesaplanarak yeni ışıklandırma uygulamaları yapıldı.

¥ Yeşil Kampüs felsefesi sağlıklı yaşamı da destekliyor sanıyorum.

Tabii. Özellikle spor ve sağlıklı yaşam imkanları sunmak için çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz. Bunun için yeni açık spor alanları yapıldı. Açık havada koşu ve yürüyüş için yeni tartan pist hizmete geçirildi. Ayrıca peyzaj düzenlemeleri de yeniden ele alındı. Yeni tasarımda sadece bitkisel peyzaj elemanları değil aynı zamanda seyirciler ve sporcular için pek çok dinlenme ve seyir olanağı sunan donatıların da yer almasına özen gösterildi. 

Spor aktivitelerinin daha yeşil ve çevre kalitesi yüksek bir mekanda gerçekleşmesi, bu aktiviteler sonunda edinilen sağlık anlamındaki kazanımı artıracak. Kullanıcılar açısından sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik olarak da faydalar elde edilecek.

CAMİ PROJESİNİN TEMELİ ATILDI

¥ Son zamanlarda İTÜ’de cami yapımıyla ilgili basında çıkan bazı yazılar hakkında neler söylemek istersiniz?

-  Yapılan malum haberlerin birçoğu çamur at, tutmasa da izi kalsın mantığıyla yapıldığı için daha sonra tekzip yayınlamak zorunda kalmışlardır. Şu an üniversitemizin tüm fakültelerinde mescidler mevcut, cami projesi de temeli atılmak suretiyle başlamış bulunmakta. Kaldı ki cami projesi yıllardır süregelen ihtiyaç üzerine geç de olsa hayata geçirilmiştir. Bunun üzerinden herhangi bir prim yapma beklentisinde olmak işin tabiatına ve etiğe tamamen aykırıdır.

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23