--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Uçaklar Savaş Gemileri Tanklar Demir Tabut Oldu

Vehbi Kara
Vehbi Kara
6

İsrail Muhribi Eliat, 1967 yılındaki savaşta güdümlü mermi ile batırılan ilk savaş gemisi olmuştur. Üstelik kendisinden çok daha küçük ölçekli hücumbotlar bu işi başarmışlardır.

21 Ekim 1967 yılında Mısır Deniz Kuvvetlerinin elindeki Komar sınıfı hücumbotlar attıkları 4 adet Styx isimli füzeden 3’ünü İsrail muhribine isabet ettirmişlerdi. Port Said açıklarında gerçekleşen bu olaydan sonra savaş sahalarında büyük savaş gemileri yerine daima güdümlü mermiler söz sahibi olmuşlardır.

1982 Yılındaki Malvinas (Falkland) Savaşında Arjantin, elindeki güdümlü mermileri (Exocet) başarı ile İngiliz destroyerlerine karşı kullanarak ağır kayıplar verdirmiştir. Fakat sadece 24 füzesi bulunduğundan savaşa devam edememiş bunlar tükendiği için hemen kıyısındaki Malvinas Adalarını İngiltere’ye vermek zorunda kalmıştı.

Malvinas savaşında Arjantin çok önemli bir kayıp daha yaşamıştı. 2-4 Mayıs 1982 tarihleri arasında İngiliz Nükleer denizaltısı Conqueror, Amiral Belgrano Kruvazörünü batırmıştı. 323 Denizcinin ölümüne yol açan bu olaydan sonra dünya üzerindeki büyük zırhlı savaş gemileri tek tek emekliye ayrılmıştı. Çünkü savaş teknolojisi değişmiş güdümlü mermiler ve torpidolar çok küçük platformlardan atılarak bu büyük gemileri rahatlıkla savaş dışına itebiliyorlardı.

Birinci ve İkinci Körfez Savaşlarında ise güdümlü mermiler yeniden sahneye çıktılar. Binlerce Irak tankı, ABD’nin uçaktan atılan güdümlü mermileri ile demir tabuta dönüşmüştü. Savaş silah bakımından güdümlü mermiler nedeniyle orantısız bir güç gösterisine sahne oluyordu. Irak askerleri, demir tabutlara dönen tanklar ile savaşmak istemiyordu. Her iki savaşta Irak için ölümcül olmuş ve sonunda çoğu sivil 2.5 milyon Müslüman ölmüştü.

Şimdi ise Türk savunma Sanayinin ürettiği Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA’lar) benzer etkiyi göstermektedir. Türkiye bunları Suriye, Irak ve Libya’da başarı ile kullandıktan sonra Azerbaycan’a vermiştir. Karabağ’ın kurtulmasında en önemli rol; bu dehşetli SİHA’lar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Güdümlü mermilerin çok önemli iki yıkıcı etkisi vardır. Birisi maddi diğeri ise manevidir. Maddi etkisi malumdur. Büyük miktarlardaki patlayıcıyı % 90’a varan başarılı vuruş yüzdesi ile hedef üzerinde patlatabilmektedir. Eğer güdümlü mermiler insansız platformlardan atılıyor ise tahrip etkisi çok daha büyük olmaktadır. Çünkü içinde insan olan araçlar düşmana bu kadar rahat bir şekilde yaklaşamamaktadırlar.

Güdümlü mermilerin ve insansız platformların daha büyük asıl yıkıcı etkisi ise manevidir. Çünkü bunlar kamikaze yani intihar bombacısı olup insanlardan çok farlkı olarak ölümden korkmazlar. İşte bu durum; karşısındaki düşman askerini manevi olarak yıkmakta savaşma cesaretini tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bu dehşetli sahneleri izleyen her insan korkuyla ürpermektedir. Çünkü karşısında ölmekten korkmayan fakat öldürmek üzere programlanmış makinelere söz anlatmak mümkün değildir. Bu canavar silahların merhameti, acıması yoktur.

İşte son örneğini SİHA’ların yıkıcı etkisi ile gördüğümüz insansız silah araçları; yeni yüzyılın en dehşetli gücü olmuştur. Her geçen gün yeni teknoloji ile donatılmış bu savaş araçları, savaş stratejilerini değiştirmekle kalmamış kullanıcılarına maddi ve manevi üstünlük de kazandırmıştır.

Buna mukabil; milyonlarca dolar ödenerek satın alınmış olan savaş gemisi, uçak, tank, top ve diğer zırhlı araçlar, güdümlü mermiler karşısında birer demir tabuta dönmeye başlamıştır. Bu açıdan değerlendirdiğimizde ABD ve Batılı ülkelerin ikiyüzlü bir şekilde Türkiye’ye karşı uyguladıkları ambargoların; ülkemize asimetrik olarak faydaları olmaktadır.

“Kötü komşu ev sahibi yapar” atasözünde olduğu gibi NATO’daki güvenilmez müttefiklerimizin F-35 ve daha nice silahı satmaması, yerli ve milli sanayinin gelişmesi açısından çok faydalı olmuştur. İşin ilginç tarafı ABD’nin bize vermediği F-35 savaş uçağının en önemli parçaları Türkiye’de üretilmektedir.

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma Sistemi bahanesi; dünya üzerinde görülmüş olan en çirkin ve ahmakça davranışlardan birisi olmuştur. “Kendine savunma silahları alamazsın” gibi absürt bir karar alan ABD’nin dünyaya rezil olduğu bir dönemi apaçık bir şekilde izlemeye devam ediyoruz.

ABD seçimlerinde kazanan kim olursa olsun her iki lider de S-400’ler nedeni ile Türkiye’ye yaptırım kararı uygulayacaklarını söylemişlerdir. Bu aptalca ve ticari anlaşmalarda kendi kendisini zora sokan kararlar; ABD’nin silah endüstrisi konusunda sonunun yaklaştığını da göstermektedir.

Çok pahalı olan ve milyarlarca dolarlık ticaret anlaşmalarına riayet etmeyen ABD ile bundan sonra hiçbir ülkenin silah anlaşması yapması beklenemez. Elbette ABD’nin köleleştirmiş olduğu ülkeler bahsimizden hariçtir. Çünkü bu zavallı devletler istese de istemese de ABD çıkarlarına boyun eğmek zorunda kalmışlardır. Fakat fırsatını bulduğu ilk anda bunun karşılığını ABD’ye ödetecek olmasından dolayı kimsenin şüphesi olmasın.

Kıssadan hisse bu olmak gerektir ki; artık klasik silahların savaş alanlarını etkileyecek tesiri kalmamıştır. Yapabildikleri en önemli iş Rusya’nın yaptığı gibi havadan halı bombardımanı yaparak sivil asker ayırımı yapmadan insanlık suçu işlemektir. Bu uçakların da sonu pek hazindir. Çünkü güdümlü mermiler bunların en büyük düşmanıdır. Çok daha uzak mesafelerden kolayca bunların avlanması mümkündür. Zira F-35’ler de dahil olmak üzere bütün insanlı platformlar birer uçan tabut haline dönüşmüştür, vesselam…

Yorumlar

(6)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

topla obüs veya havan farkını bilmeyenler

6 Kasım 2020 23:03

Rıfat, hayatında bir tankın ya da denizaltının içine girdin mi sen hiç?

Rıfat

6 Kasım 2020 14:53

Zamane bebesi; gerçek bir savaş senin oynadığın bilgisayar oyununa hiç benzemez, oyuna kendini fazla kaptırmışsın belli ki!..

Metehan

6 Kasım 2020 12:03

Hiroşima ve nagazakiye atılan nükleer bombalar gibi bombaları insanlığa zarar vermeden etkisiz hale getirecek bir sistem icad etmeden siha miha hepsi çöp hükmündedir. Abdnin 3 milyon askeri var ve Türkiyeyi 1 günde işgal eder, İstanbul ve Ankaraya da birer atom bombası attım mı japonya gibi esir bir ülke olursun. Saddam gibi kuru sıkı dünyaya meydan okumak kolay, daha 15 temmuz işgaline hiçbir tedbiri olmayan devletin sihalarla rusya abd çin gibi ülkelere meydan okuyacak hali yoktur. Daha çook fırın dolusu askeri teknoloji üretmemiz lazım. Allah sonumuzu hayretsin.

hurdalık cephaneler

6 Kasım 2020 08:05

Mesela ben askerdaykana geri tepmesiz top diye bir alet vardı, (sanırım Alaaddin Keyhüsrev zamanından kalma); askere uzuun uzadıya eğitimini verirdik onun! Şimdi koy o piyade silahını çocuk parkına, çocuklar tahtaravalli oynasınlar üstünde, öyle yağni..

Mutmaine

6 Kasım 2020 07:57

Paradan 0 atamaz,başörtüsünü serbest bırakamaz, imam hatipler üniv.gidemez, S400 alamaz, Ayasofyayı açamaz, Egede gaz arayamaz, uçak gemisi yapamaz, savaş uçağı yapamaz , yerli oto yapamaz........diyen ÇİRKEFLER olmasına rağmen çok iyi işler yapılıyor...göreceksiniz 10yıl içinde nükleer sihahımızda olacak......

zamane bebeleri

6 Kasım 2020 07:51

Bugün fiyatı 20 milyon dolar olan 1990 model tankla savaşamazsınız artık, gülerler adama! Ha bir de bu "play station" ya da "x- box' da" tank savaşı oynayan çocuklar var ya; bahse girerim bir kurmay subaydan daha fazla: heat mermi, sabot mermi, hesh mermi, savaş taktikleri, tank vurma teknikleri bilgilerine sahipler! Resmen savaşıyorlar oyun ayağına bilgisayarda, mermileri de parayla alıyorlar!

Vehbi Kara Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle