• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

27 yıldır cezaevinde olan Ahmet Dede’ye özgürlük çağrısı 

07 Ocak 2020
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

“Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da geciken adalet zulümdür.” Orhan Gazi

2 Temmuz 1993’te meydana gelen Sivas olayları ile ilgili 27 yıldır hapiste yatan 86 yaşındaki Ahmet Turan Kılıç’ın (Ahmet Dede) trajik hikayesi Adalet Bakanlığı’nda bir muhatap ve ilgi bekliyor.

Ahmet Turan Kılıç’ın tek dileği ise ölmeden önce eşinin mezarına gidip bir Fatiha okumak.

Ahmet Dede ve ailesinin en büyük üzüntüsü 27 yıldır suçsuzluğunu kimseye anlatamamış olmalarıdır.

“Çıkmayan can, adaletten umut kesmezmiş” lakin Ahmet Dede, geçen bir ömür ve yaşlılığın getirdiği hastalıklarla tek başına dört duvar arasında baş edecek durumda değil.

Maalesef ülkemizde siyasi davaların kararları, adalet, vicdan ve hukuk karşısında hep tartışılagelmiştir. 

Gazeteci yazar Adem Özköse, Ahmet Turan Kılıç’ın hikayesini Sivas’a giderek torunu Ömer Yıldız’dan dinledi.

Adem Özköse’nin Youtube’daki “İçimizden Biri” adlı programına konuşan Yıldız, dedesinin hiçbir suçu olmamasına ve bunun da şahitlerle teyit edilmesine rağmen serbest bırakılmadığını söyledi.

Dedesinin Sivas olayları ile bir ilgisinin olmadığının altını çizen Ömer Yıldız, “Dedem, Altuntabak Mahallesi’nde provokatörlerin karşısına geçerek onların eylemlerine müsaade etmeyen bir kişidir. Dedemin bu tutumunu gören çok sayıda Alevi kardeşimiz dedemin evine gelerek teşekkür etmişlerdir. Buna bir mahalle şahittir. Bu olay halen mahalle halkının hafızasındadır” dedi.

Yıldız, “Sivas olaylarına karıştı” iftirasıyla 27 yıldır hapishanede tutulan dedesi için “Tabutu cezaevinden çıkmasın. Bırakın son nefesini sevdiklerinin yanında versin” diyerek yetkililere seslendi.

Dedesinin 2016 yılında vefat eden eşi Fatma Kılıç’ın ve kardeşi Hacı Yusuf Kılıç’ın cenazesine dahi katılamadığının altını çizen Yıldız, “Ömrünün son dönemlerini yaşayan dedemin tek isteği, ölmeden önce eşinin ve kardeşinin mezarına gidip bir Fatiha okumak” dedi.

Ahmet Turan Kılıç’ın hikayesi kısa sürede binlerce kişi tarafından izlenildi. Binlerce vatandaşın «Ahmet Dede’ye özgürlük» çağrısı dikkat çekmeye başladı.

Bugün Ahmet Dede’nin yaşından kaynaklanan rahatsızlığının resmi raporla da tasdik edilmesine rağmen cezaevinde tutulması bir işkence durumuna dönüşüyor.

Sivas İl Sağlık Müdürlüğü, Sivas Numune Hastanesi Başhekimliğinin sağlık kurulu raporu; “Hükümlü Ahmet Turan Kılıç’ın cezasının infazı halinde sanık hakkında hayati tehlike teşkil eder. Cezanın infazı reviri olan bir ceza infaz kurumunda mümkün değildir. Hastalığı iyileşebilecek bir hastalık değildir. Cezasının tehiri gerekir. Hastalığı sürekli hastalık olup kocama hali teşkil eder, hastalık sürekli tedavi gerektirir. Bu karar oy birliği ile verilmiştir” şeklinde olmasına rağmen 86 yaşında akli muhakemesini yitirme sınırına gelmiş Ahmet Dede için Adalet Bakanlığı’nın geçmişte benzer alınan kararların gözden geçirilmesi insani, hukuki açıdan çok önemlidir.

“Adalet… Onurlu yaşamak, başkasına zarar vermemek, herkese kendine ait olanı vermektir.” Ulpianus

Adalet Bakanlığı, masumlar için tek ve son umuttur.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ali cuma

Allah (cc) Ahmet dedeye sabır,içeri atan,attıranlara lanet,içeride tutanlara felah vermesin.

Mardinli

Sayın osman bey dilinize yüreğinize sağlık.Biz müslüman olarak zulme karşı olmamız gerekir.Çünkü hakkı söylemezsek zalimler güçlenecek zulmlerine devam edecekler.Gelelim bu yirmi sekiz şubat mazlumlarına.Zaten olay komplo idi müslümanları susturmak için o hareketi yaptılar mazlum müslümanları içeriye attılar ve hale yatmaktadır.Hemde mahkemelerde bir yazı vardır.Adalet mülkün temelidir ya o yaziiyi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23