• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Canıtatlı
Mehmet Canıtatlı
TÜM YAZILARI

YORGUN SAVAŞÇILAR: GAYRİMENKULCÜLER

12 Aralık 2013
A


Mehmet Canıtatlı İletişim: [email protected]

Önce İstanbul’da düzenlenen Emlak Fuarı, ardından GYODER’in dev zirvesi ve Kuveyt’te 16- 18 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan Gayrimenkul Fuarı… Hepsi yılın son ayında ard arda kapımızı çaldı. Gayrimenkul dünyasını yatırımcı ve yön vericileriyle buluşturan bu organizasyonları kimse hafife almasın. Daha doğrusu artık Türkiye’de varını yoğunu sektöre adamışları kimse hafife almamalı. İçeride ‘balon’ tartışmalarını alevlendirmek isteyenler acaba hâlâ neyin peşinde?
Geçen hafta CNR’deki emlak fuarına gidip görmediler mi? GYODER’in düzenlediği zirvede Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın verdiği şu mesaj bile sektörün ne denli dinamik olduğunu göstermiyor mu? Bakan Bey, ‘’Gayrimenkul sektörü ekonomik büyümenin itici gücüdür. Türkiye’de sadece konut sektörü, 50’yi aşkın sanayi kolu ve 350 civarında alt sektörü beslemektedir. Yaklaşık 1.5 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır.’’ diyor. Peki bu gerçek bilindiği halde acaba neden sürekli maliyetleri artırıcı konular gündeme taşınıyor?

GYODER Başkanı Aziz Torun’un deyimi ile gayrimenkul sektörü koşarak büyürken çok hızlı büyüyen bu sektörde kaza yapmamak için bilgi üretmeye, veri oluşturmaya, eğitim çalışmalarına, dayanışmaya, işbirliğine, öz eleştiriye, yasal ve idari düzenlemelere ihtiyaç var. Bunun için de birlik ve dirlik içinde olunması şart. Toplam değeri 40 milyar doları aşan firmalarımızın çalışkanlığı ile övünmemiz için onların yeri geldiğinde yanlışlarını birebir paylaşmak, yeri geldiğinde kanun yapıcılara yön vermek hepimizin önceliği olmalı. Herkes şunu iyi bilmeli ki, gayrimenkul üreticilerinin omuzlarına binerek sektör ileri gitmez. Bu nedenle onların dış pazarlara çıkması, satış yapmasının yolu net olarak açılmalıdır. Mütekabiliyet sayesinde kazanılan haklar ve sağlanan imkânlar kadar tapu işlemlerinin bir an önce sonuçlandırılmasının yolları aranmalıdır. Bugün bir kalemde Katarlı bir iş adamına 41 adet daire satıp 40 milyon doları Türkiye’ye girişini sağlayan Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu’na, her hafta farklı bir ülkede Türkiye’yi, bu ülkeye yatırım imkânlarını anlatıp projelerinden söz eden İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan’a ve fuar fuar dolaşıp yüzde yüz yerli bir firmanın farklı lokasyonlarda ne yapabildiğini anlatan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Dumankaya’ya teşekkür edilemiyorsa bir yerde arıza var demektir. Bunda devletin de, ilgili bakanlığın da rolü var.
Sözün özü; kimse bu saatten sonra inşaattaki büyüme gerçeğini göz ardı edip, ‘Gölge etme başka ihsan istemem’ diyerek bu alanda ter akıtanların emeğini görmezlikten gelme lüksüne sahip değil. Bu nedenle 'Balon hikayesi'ne kimse çanak tutmamalı ve inşaat sektörünün yorgun savaşçılarını üzmemeli...

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23