• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

Sonuç bildirgesi ve yaptırımlar

14 Aralık 2020
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

Türkiye’nin iç ve dış politikadaki ulusal gündemlerinden ödün vermesi ve bu hususlarda ABD’nin boyunduruğuna girmesi mümkün değildir. Doğu Akdeniz, Kuzey Irak’tan Akdeniz’e kadar uzanan vadide terör devleti inşa edilme projesi, Ortadoğu ekseninde Suriye meselesi ve yaptırımlar gibi gündemleri çözebilmenin yol haritası neler olabilir? Türkiye, içerde ve dış politikada nasıl mevzilenmelidir ki hem terörün kökünü kazıyabilsin ve hem de ulusal keferelere karşı kırmızı çizgisinden asla taviz vermesin. 

Salgın tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Aşı konusu çözülmeden vaka ve ölüm sayısının düşmeyeceği görülüyor. Türkiye bir yandan pandemi ile mücadele ederken, diğer yandan ekonomi çarkının yürümesi ve sınırlarındaki hareketliliği kontrol ediyor. Tabii bir de AB konusu ve ABD’nin yaptırımları var. Hem AB’nin hem de ABD’nin terör estiren açıklamaları gelmeye devam ediyor. AB Liderler Zirvesi’nden yine fiyasko çıktı. Yıllardır AB’ye girmek için mücadele ediyoruz. Lakin Türkiye AB koridorunda bekletilmeye devam ediliyor. Stratejik çıkar gerekçesiyle AB yine Fransa, Yunanistan ve G. Kıbrıs’ın yaptırım isteklerini mart ayına kadar askıya aldı... Lakin bizim için de yeşil ışık yakmadı. İstiyorlar ki Türkiye, Ortadoğu’da yer almasın. Doğu Akdeniz’de yetkisiz bir şekilde gerçekleştirdiği sondaj faaliyetlerini sonlandırsın. Suriye’yi şekillendirmekten vaz geçsin. Akdeniz’de enerjiye göz diken Fransa, Yunanistan, G. Kıbrıs ve İsrail’den hiç kimse rahatsız olmuyor. Bizim Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yapmamız, onlara göre yetkisiz oluyor. Sahi AB ve ABD Türkiye’den ne istiyorlar? Acaba ne yapsak onları memnun ederiz? İşte Türkiye’nin diz çöktürülmesi istenen hususlar.

Trump denen haydut, Beyaz Saray’ı terk etmeden Türkiye ile ilgili yaptırım kararlarını onayladı. Sonuç bildirgesine göre bizden şunlar isteniyor: “BM çatısı altında Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi görüşmelerine hız verilmesi istenmekte. Göçmen sorununa ağırlık verilmeli. İnsan kaçakçılığı ile mücadele edilmeli ve şebeke çökertilmeli. Türkiye Dışişleri Bakanlığı AB sonuç belgesine şu şekilde cevap verdi: “1-2 Ekim AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nden bu yana ülkemizle diyalog ve temas yönünde çaba gösteren Dönem Başkanı dahil birçok AB ülkesi olsa da, bir-iki ülkenin dar siyasi hesapları nedeniyle Türkiye-AB ilişkilerinde henüz pozitif gündem oluşturulamamış ve AB hiçbir yararı olmayan kısıtlayıcı önlem alma arayışından çıkamamıştır. Özellikle Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Ege ve bölgesel konularda, esasen AB’nin büyük kesiminin de benimsemediğini bildiğimiz, ancak dayanışma ve veto baskısıyla 10 Aralık AB Zirvesi Sonuçlarına konulmak zorunda kalınan yanlı ve hukuka aykırı tutumu reddediyoruz.”

Elbette bildirgenin hoşlanacak bir tarafı yok. Yaptırımların beraberinde geleceği belli. Tüm bu gelişmeler yaşanırken aramızın iyi olduğu İran’ın tedirginliğine ne demeli? Sıcak ve samimi ilişkiler, bir şiir nedeniyle bozulmamalı. Şiir, işin kılıfı gibi duruyor. Anlaşılan herkes Trump’ın gidişi sonrası gelecek olan Biden’ın durumuna göre kendisini konuşlandırıyor. 

Bölgede her zamankinden daha fazla barışa, huzur ve istikrara ihtiyaç varken, İran Türkiye’ye ne demek istiyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu Aras şiiri İran’ın neden hoşuna gitmedi? Türkiye’nin Tahran büyükelçisi ivedi çağrılarak, “Konuyla ilgili acil izahat bekliyoruz” denildi. Ardından nasıl bir ültimatom gelecek? Reisin her okuduğu şiir, hikmeti nedir bilinmez, başına bela oluyor.. Daha doğrusu birileri durumdan vazife çıkarıyorlar. Erdoğan’ın 22 yıl önce okuduğu ve cezaevine girmesine yol açan Ziya Gökalp’in şiirinden de; içerdeki şer güçler rahatsız olmuştu. Erdoğan’ın hem içerdeki Türkiye düşmanlarına ve hem de onların efendilerine kapak olacak şu sözleriyle yazımızı noktalayalım: “Gücümüzü baronlardan, elitlerden değil gece bize dua edenlerden alıyoruz. Biz sırtımızı YPG’ye, PKK’ya dayayanlardan değil meydanları dolduran halkımızdan alıyoruz. Sizler bize sahip çıktığınız sürece çözüme kavuşturamayacağımız mesele yoktur.”

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sahin

ABDnin yaptiririmlarindan önce Cokmu iyiydik Simdide bahane bumu ekenomik yaptirimlardan Heleki ABD nin yaptigi yaptigi yaptirimlarin ülkeler batsaydi Dünyadaki ülkelerin yarisi batardi .
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23