• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

Muhsin Yazıcıoğlu davasında yeni gelişme

30 Kasım 2020
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki kişileri taşıyan helikopter 25 Mart 2009’da Kahramanmaraş’ta düşürülmüştü. Üzerinden neredeyse 12 yıl geçecek, lakin henüz bu konuda ana dosya ile birlikte açılabilmiş bir dava yok. Yazıcıoğlu davasının tüm duruşmalarını bir gazeteci olarak takip ettim. Davanın avukatları ilk günden beri helikopterin düşmediğini, bilakis düşürüldüğünü, kaza değil suikast olduğunu iddia ediyorlar. Davanın seyri de zaten bu yöne doğru evriliyor. Başlangıçta bu davanın üzerindeki sis perdesinin kaldırılacağına umudum çok zayıftı.  Artık bendeniz de merhum Yazıcıoğu davasının aydınlanacağına inanıyorum. 

Kafamı meşgul eden soruyu, bir zamanlar Meclis Araştırma Komisyonunda görev yapan hemşerime sormuştum. Özel bir soruydu, kameram açık değildi, zaten haber de yapamazdım o vakitler. “Çok kaygı duyma, biraz derin ama suikast değil” dediğinde, “Peki ne o zaman? Demiştim. Bunu derken ses tonumu yükselttiğimi fark eden değerli ağabeyim; kaza ama, kaza sonrası çalışmalarda büyük ihmal var demişti. Sonrasını biliyorsunuz. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve onu takip eden gazetecileri Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götüren helikopter inişi sırasında düşürüldü. Helikopterde 6 kişi yer alıyordu. Daha ilk günden kamuoyunun kafasını karıştıran açıklamalar peş peşe gelmeye başladı. Helikopterin düştüğü haberinin hemen ardından “Enkaza ulaşıldı... Yazıcıoğlu ve yanındakiler hafif yaralı... Yazıcıoğlu’nun ayağı kırıldı, şu anda ambulansla Kayseri’ye getiriliyor” şeklinde birbirini tekzip eden haberler geldi. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı kaynakları helikopterin enkazına henüz ulaşılamadığını açıkladı. Jandarma yetkilileri ise, asker-korucu ve vatandaşların arama çalışması başlattıklarını fakat bölgede fırtına-tipi başladığını açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarında ise tam bir fiyasko yaşandı. Jandarmanın arama kurtarmadaki yetersizlikleri, yanlış yerde aranması, sinyal değerlerinin yetersiz olması gibi hususlar var. Helikopterin düştüğü alanı gören köylülerin günlerce o bölgede arama yapmasına izin verilmedi. O tarihte FETÖ’nün ipi pazara dökülmemişti. O yüzden hiç kimse bu operasyonda FETÖ’nün parmağı olabileceğine ihtimal vermezdi. Muhsin Başkanın şehit edilmesinde İngiltere ve İsrail’in parmağı var. Küresel kefereler FETÖ’yü tetikçi olarak kullandılar. Bundan sonrasını belki bir gün yazarız kısmetse..

DAVADA YENİ GELİŞME

Yukarıda kısaca izah ettiğim üzere, ortada örgütlü bir yapının Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki kişileri taşıyan helikopterin düşürülmesi, sonrasında da delilleri yok etmek gibi çok ciddi operasyonları söz konusu. 12 yıl geçse de, zaman aşımına 6 ay kalsa da yeterli değil ama iyi diyebileceğimiz gelişmeler yaşanıyor.

Muhsin Yazıcıoğlu davasında 4 kişinin görevi kötüye kullanma iddiasıyla açılan dava kabul edildi. İlk duruşma 08.01.2021’de Kahramanmaraş 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Sanıkların hazır bulunacağı duruşma ise 25 Mart 2021’de gerçekleşecek.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca, Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında, aralarında eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Ali Lapanta´nın da bulunduğu 4 kişi hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi.

Dönemin Adana Jandarma Bölge Komutanı olan emekli Korgeneral Ali Lapanta, eski Kurmay Başkanı Mazlum Koçoğlu, dönemin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ve eski Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla hazırlanan iddianame, 5. Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi.
       İddianamede, Büyük Birlik Partisi kurucu Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile Erhan Üstündağ, Yüksel Yancı, Murat Çetinkaya ve İsmail Güneş´in bulunduğu helikopterin düşmesine ilişkin 28 Mart 2009 saat 14.30 sıralarında köylülerden oluşan 17 kişilik grubun helikopter enkazına Keş Dağı Karayakup bölgesinde ulaştığı, arama kurtarma çalışmalarının belirlenen bölgede yapılmadığı, şartların uygun olmadığı halde helikopterin uçuşuna neden izin verildiği hatırlatıldı.

Bu iddianame ışığında yürüyecek dava, bakalım hangi sis perdesinin aralanmasını sağlayacak? Ancak ana dosya olmaksızın tefrik edilerek açılan davalarla sağlıklı sonuç alınamaz. Bu açılan teferruatlara ilişkin davaların ana dosya ile birleştirilerek bir bütün halinde değerlendirilmesi ile Yazıcıoğlu davası sonuçlanabilir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ahirete kalan ağır suçlar

Bu kaçıncı gelişme? Sanmıyorum ki gizli katil(ler) bulunabilsin. Hödük işte orada, pokanosdaki evinde oturuyor ve hapur hupur yemeye devam ediyor.

Katil çok usta

Adil Öküzü kaçırıp bu kadar ustaca saklayan bir it, kendi yakasını mı eleverecekti? Boşa beklersiniz..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23