• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

Kıbrıs önemli

12 Ekim 2020
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

Türkiye 7 düvelle mücadele ediyor. İç politik dengeler bir yana, dış politikada devrim niteliğinde gelişmeler yaşanmakta. Kuzey Suriye’de bir güvenli koridor oluşturup Suriyeli mültecileri taşıyamadık ama; Fırat’ın doğusundan Akdeniz’e kadar olan bölgede terör devleti kurulmasına da müsaade etmedik. Dünyanın salgınla mücadele ettiği bir zaman diliminden geçiyoruz. Sınır ötesinde şartlar gereği taraf olduğumuz meseleler var. Limanlarda ve sınır ötesindeki gelişmelere bigâne kalamayız. Bir tarafta Suriye, diğer tarafta Doğu Akdeniz, Libya’da bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Bizi limanlara hapsetmek isteyenlere hem masada ve hem de sahada gereken cevabı vereceğiz. KKTC’de Türkiye ile birlikte hareket etmek isteyen siyasi kanat ile Rumlarla federasyonu savunan siyasi kanat yarışıyor. Yani KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Dün Kıbrıs’ta seçimin ilk turu yapıldı. Yazıyı kaleme aldığımızda sonuçlar açıklanmamış ancak yarışın Akıncı ile Tatar arasında sürdüğü haberleri geliyordu. Mevcut Cumhurbaşkanı Rumlardan alınan toprakların verilmesinden yana. Akıncı diyor ki “Kıbrıs’ta çözüm istiyorsak bizim Rumlardan aldığımız topraklardan, hepsi de değil bir miktarını iade etmemiz lazım”. Rauf Denktaş merhumun da bu kadar olmasa da; toprak iadesi politikası yönünde benzer görüşleri vardı. 

Kenan Paşa da toprak verilmesi taraftarıydı. Hatta şöyle derdi Evren “‘Planda Maraş yoktu, veririz diye fazladan toprak aldık’ Bunu da “önceden saptanan hattın ilerisine gittik” diyerek savunmuştur. Ne Evren’in ne de Denktaş’ın fikirlerinin pek bir önemi yok. Biz şunu belirtmede fayda görüyoruz. Şüphesiz Kıbrıs’ta “ver kurtul” mantığı ne kadar yanlışsa, reel politiğin dışına çıkarak, pratikte eylem planı olmayan söylemler de o kadar yanlıştır. Kıbrıs halkının anayasal güvenliği çok önemlidir. Türkiye’nin ne dediği elbette önemli ancak bölgenin şartlarını da gözetmek gerekiyor. 

Türkiye, iki devletli bir çözümü savunurken, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rumlarla federasyondan yana. Gözlemlediğimiz kadarıyla Kıbrıs›taki seçim Akıncı ile Tatar arasında geçecek gibi. Akıncı Türkiye karşıtı söylemleriyle biliniyor. Başbakan Tatar daha hayırlı olacak gibi duruyor. Kıbrıs’ta Türkiye’nin garantörlük ve desteği çok önemli. Federasyon çözüm değildir. Rum kesimi AB üyesidir. İlk seçimde % 60’la seçilen Akıncı’nın yine kazanma ihtimali yüksek. Yazık olacak.

HATAY VE KAHRAMANMARAŞ’TA 

ORMAN YANGINLARI

Hatay ve Kahramanmaraş’ı yangın topuna çevirenleri Allah’a havale ediyoruz. Elbette hukuk önünde hesap vereceklerdir. Zanlılar bir bir yakalanıyor.

Bir ağaç kaç yılda meydana geliyor ve ülkemize ne gibi zenginlikler katıyor? İlkokuldan itibaren bizlere ormanın erozyonu önlediği anlatılır. Sadece erozyonu mu önler ormanlar? Ya ekonomiye katkısı? Ya çevreye sunduğu görsel zenginlik… Yeşil; insanın ruhunu dinlendirir. Ağacı yakmak insanı yakmakla eştir benim yanımda. Ormandan yaş ağaç kesmek de öyle. Son yıllarda ülkemizde orman yangınları artınca bunun kundaklama, sabotaj olabileceği üzerinde durmaya başladık. Kim yaparsa yapsın, bu bir katliamdır. PKK da yaksa katliam, sigara izmariti ihmali de olsa katliamdır. Lakin terör odaklarının ormanları hedef almasıyla insan kaynaklı piknik yakımları elbette bir değildir. Birisinde ihmal, diğerinde hainlik söz konusudur. Güvenlik güçlerimiz gereğini yapacaktır. Ormanların yanma/ yakma sebebi üzerinde durulmalı. Akademik bir çalışma şarttır. İstihbarat birimleri bu konuya derinden eğilmelidir. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Tarafsız

Kıbrıs'ın önemini zamanında Atatürk söylemiş. "Kıbrıs bizim olmaz ise akdenize inemeyiz" demiş. buna rağmen az kalsın Kıbrıs'ı elimizden kaçırıyorduk. Kofi Annan planında akp nin politikası tutsaydı Kıbrıs gitmişti. Rumların sayesinde KKTC ayakta kaldı. Rahmetli Erbakan oylama sonrası "Rumlar sayesinde Kıbrıs bir Yunan adası olmaktan kurtarıldı" demişti. Unutmadık hocam.

Mehmet

Yapma yazar.Denktas a karşı şu andaki rakibi destekle,şimdi de ulusalcı birini denktasi yiktigin birine karsi destekle.Siyaset buysa biz yandık.Perincek mi yönetiyor devleti
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23