Antik su yolu ve kent müzesi
Bugün sizlere Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde yer alan antik su yolu ile kent müzesinden bahsetmek istiyorum. Çağlayancerit, kent merkezine 110 kilometre uzaklıkta şirin bir ilçe. Ceviz üretimi ve yaylalarıyla meşhur ilçede, son günlerde oldukça bir hareketlilik var. İlçenin Belediye Başkanı Hanefi Sarıaltun, ilçenin kalkınması ve bölgenin turizmine ışık tutan değerlerin tanıtımı için elinden geleni yapıyor. Şu anda elinde iki tane büyük bir proje var. Bu projeleri hayata geçirdiği takdirde ilçenin kaderinin değişeceğine inanıyorum. Dağların arasına sıkışmış bulunan Çağlayancerit, su kaynakları açısından oldukça zengin bir bölge. Küçükcerit mahallesi kırsalında yer alan Aksu çayının asırlar öncesine dayanan kadim bir hikayesi var. Yazımızın konusu, hikayenin günümüze bakan tarihsel boyutunu içeriyor.
Kahramanmaraş’ta yol yapımı esnasında 2 bin yıllık antik su kanalı bulundu. Çağlayancerit’in tarihi yüzü Antik Su Yolunda gizli.
Çağlayancerit Adıyaman Gölbaşı yol yapımı esnasında antik (Roma) dönemine ait su yolu bulundu. Yol çalışması esnasında iş makinesinin aparatına takılan su yolu, görenleri hayrete düşürdü. Bölgede çalışmayı durdurup su yolunu Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna bildiren Çağlayancerit Belediyesi, kurumlar arası çalışma başlattı. Kahramanmaraş İli, Çağlayancerit İlçesi, Aksu Mahallesinden başlayıp Bozlar mahallesine kadar uzanan su yolunun uzunluğu yaklaşık 10 kilometre. Karayoluna mesafesi 40 metre olan su yolunun yüksekliği 1.40 cm. Antik dönemde inşa edilen su yolu havzası, kayalardaki oymalar, bent ve kemerleriyle dikkati çekiyor. Zamanla kanalın bazı kısımları çökme nedeniyle toprakla kapanmış. Küçükcerit mahallesindeki Aksu Çayından sağlanan içme suyunun antik dönemde kayaların oyulması suretiyle 10 kilometrelik güzergahla Bozlar merkezi ve çevresinde yer alan köylerin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapıldığı tahmin edilmekte. O günün tekniğiyle bu denli zor bir su kanalını inşa etmek, akıl alacak bir konu değil.
Çağlayancerit ilçesi ile Bozlar yerleşkesi arasındaki Kısık kırsalında yer alan antik su yolu Çağlayancerit-Gölbaşı Karayolunun yol genişletme çalışmaları esnasında yapılan makinalı hafriyat çalışmaları esnasında ortaya çıktı. Antik Su Kanalı´na ilişkin, Kahramanmaraş Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 04.08.2020 tarih ve E.556867 sayılı yazı ile su kanalının korunma altına alınması talep edilmiştir. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında bahse konu su kanalı yerinde incelenmiş ve tescil edilerek koruma altına alınmasına yönelik işlemler yapılarak konuya ilişkin Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 29.09.2020 tarih ve 3767 sayılı kararı alınmıştır.
Antik su yolu, akıl almaz medeniyet seriyor gözler önüne. Bozlar yerleşkesinin de sit alanı içerisinde olduğu hesaba katıldığında, bölgede yapılacak geniş çaplı kazı çalışmasıyla hem antik su yolunun gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması hem de bölgenin sit alanı olması nedeniyle tarihi bir zenginliğe kapı aralayacağı hedeflenmekte. Belediye bölgede yol çalışmasını, su kanalının olduğu güzergahın 10 metre gerisine çekerek, alana yaklaşmayı yasakladı.
Kent Müzesi
Çağlayancerit Belediye Başkanı, ilçeye dev bir kent müzesi yaptı. İçerisinde sosyal donatıları, konferans salonu da yer alan müzeye materyal aranmakta. İlin kültürel varlıkları, tarihi eşya, antika değeri taşıyan görsel gibi malzemeler temin edildiğinde, müze hayata geçirilecek. Bu konuda özellikle Kahramanmaraşlı hemşehrilerinden destek bekleyen Başkan Sarıaltun, metaryalleri müzeye teslim edenlerin isimlerinin ebed müddet müzede yaşatılacağını vaat ediyor.