• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

Amerika’nın ırkçılık pandemisi

08 Haziran 2020
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

Âşık Mahsuni Şerif, yıllar önce Amerika için katil dediğinde herkes, o büyük ozanı “komünist” diye eleştirmişti. Kapitalist Amerika’yı eleştirmek için komünist olmak gerekmez. Kaldı ki komünist de eleştirebilir. Vahşi kapitalizmin bugün geldiği nokta maalesef çok kötü. Beyaz polis memuru, nefes nefese bıraktığı siyah adam Floyd’u diziyle boğarak öldürdü. ABD’de tepkiler devam ediyor. Halk sokaklarda isyanda. Trump; isyanı, gerekirse kolluk gücü kullanarak bastıracağını söylüyor. Haddinden fazla şiddet, gayedeki hikmeti yok eder. Bu kural, her iki taraf için de geçerli. Şu anda Amerika’da şiddet patladı. Patlatan mazlumlar değil, vahşi kapitalizmin beyaz polisi. Kısa sürede ayaklanmaya dönüşen isyanı bastırmak için Ulusal Muhafız Birlikleri görev aldı. Eylemcileri anlamak için empati yapmak gerek. Floyd’un devlet eliyle vahşice katledilmesi, dünyanın gündeminde.

ABD’nin resmi devlet politikası olan Kızılderili katliamında 70 milyon insan katledildi. İlk biyolojik silah, ABD tarafından Kızılderililer üzerinde uygulanmıştı. Sürgüne gönderilen Kızılderililere yardım olarak dağıtılan battaniyelere çiçek mikrobu bulaştırılarak çok sayıda insanın salgından öldürülmesi sağlanmıştı. Şimdi Covid-19 sebebiyle ABD, çok büyük mücadele veriyor. Salgın nedeniyle ölen insan sayısı 110 bini buldu. Salgının nerede, nasıl duracağı belirsiz. 

Amerika’nın sistemi zalim. Kendisini efendi, karşısındakini köle olarak gören bu zihniyet bugün acı çekiyor. Çektiği acıdan, verdiği kayıplardan ders çıkarmak yerine, gittikçe canileşen bir sistemle karşı karşıyayız. 

ABD sokaklarında eylemcileri dinleyiniz, neler söylüyorlar.. “Bizi daha önce de öldürdüler ama bu kez başka” diyen siyahi adam; “Bu ülkede siyah erkekseniz, polisten kasiyere kadar herkes sizi suçlu sayar.” ABD toplumunu ve devletinin zalimliğini bundan daha iyi anlatacak bir söz bilmiyorum; “Bu ülkede siyah deriye sahipseniz…” Siyah derili olmak, Amerika için potansiyel suç. Irk ayrımcılığı, yeryüzünün en vahşi, en yobaz, en ilkel davranışıdır. Kendilerini efendi, ötekini köle olarak gören Firavun zihniyetinin sonu hüsran.. Irkçılık pandemisi, Covid-19’dan daha tehlikelidir. Korona geçer gider, ister biyolojik olsun, isterse ne olursa olsun, lakin ırkçılık pandemisinin aşısı yoktur. Sömürgecilik, politik ve siyasi tahakküm ve ırkçılık. Amerika, bu üçlü sacayağıyla meşhurdur. Bir yeri sömürmek istediğinde önce o bölgeye terörizmi pazarlıyor, arkasından kendisi giriyor. Sömürgeleştirdiği bölgeyi iskelete dönüştürdüğünde; önce terörizmi yok ediyor, sonra da bölgeyi terk ediyor. 

Zannetmeyin ki siyah adamın düşmanı sadece Amerika’dır. Yahudiler de siyah adamı kötülüğün simgesi olarak görürler. Onlara göre siyah adam; günahın, lanetlenmişliğin, ölümün, savaşın ve kıtlığın simgesidir. 

Amerika’nın kovboy filmlerinde bile siyahi adam düşmanlığı işlendi. Tarihteki kölelerin tahrip edilen dilleri, dinleri, derileri, kültürleri, kimlik ve şahsiyetleri onların hem bugününe, hem yarın ki nesillerine aktarılıyor. Her siyahi insan, bir Amerika düşmanı olarak yetişiyor. Tabi benliklerde duran bu isyanın birden açığa çıkma korkusu ABD’yi korkudan perişan ediyor! Hani bu ABD demokrasi getirecekti?

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ATABEY

KIZILDERİLİLERİN TÜRK OLDUĞUNU BİLMEYENLER VAR HALA! BİLGİ ÇAĞINDA BU NE CAHİLLİK! GAYRITÜRKLERİN REDDETMESİNİ, ÜMMET AYAĞINA YATIP TÜRK DÜŞMANLIĞI YAPANLARI ANLARIM DA BAZI TÜRKLERE NE OLUYOR! BEYAZ TÜRKLER ONLAR BÜYÜK İHTİMALLE.

Ata

Türk ırkçı değildir. Sadece herkes türkleşmeli. Ne mutlu türküm diyene
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23