• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

ABD’nin güvenlik uyarısı ne anlama geliyor?

26 Ekim 2020
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

ABD, Türkiye’nin sorumluluk aldığı ve dahil olduğu tüm meselelerden rahatsız. Doğu Akdeniz, Libya, Kıbrıs, Azerbaycan-Ermenistan meselesi, Irak, Suriye ve daha ne kadar ulusal konular varsa hepsinde Türkiye aleyhine açıklamalarda bulunuyor. Belli ki ABD, bağımsız bir Türkiye istemiyor. Yıllarca Türkiye’yi adeta sömürge devleti olarak gören şeytan Amerika; Fırat’ın Doğusundan Akdeniz’e kadar uzanan koridorda bir terör devleti inşa etmekten vazgeçmiş değil. Bölgedeki tüm gelişmelerden rahatsız olan ABD, son olarak Türkiye’deki kendi vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulundu. Konuya girmeden önce S-400 hava savunma sistemine ilişkin ABD’nin ne düşündüğünü izah etmeye çalışalım. Zira ABD’nin Türkiye’ye yapmış olduğu güvenlik uyarısının arka planında S-400’lerden duyulan rahatsızlık yatmaktadır. 

Türkiye S-400’leri Rusya’dan süs olsun için almadı. Dört bir yanımız terörle çevrili ve Türkiye’nin bu sebeple ivedi hava savunma sistemine ihtiyacı var. Bu konuda ABD’den izin alacak değiliz. Nitekim S-400 hava sistemini Sinop’ta test etmeye başladık. Lakin ABD, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini Karadeniz’de test etmesine anında tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye sistemi harekete geçirirse, güvenlik ilişkimizde çok ciddi sonuçları olacak” ifadesini kullandı. Acaba güvenlik ilişkilerimizde ne gibi ciddi sonuçlar olacak? ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus’un yaptığı açıklamada, “Doğrulanması halinde NATO müttefiki ve ABD’nin stratejik ortağı olarak Türkiye’nin sorumlulukları ile uyuşmayan S-400 füze denemesini şiddetle kınıyoruz” denildi. İyi valla; biz de ABD’yi iç meselemize burnunu soktuğu için kınıyoruz. ABD’nin bu türden tehdit içeren ültimatomlarına alıştık. Önemli olan Ankara’nın dik durup taviz vermemesidir. Şuana kadar S-400’ler konusunda Türkiye doğru olanı yapıyor. Doğu Akdeniz meselesi de öyle. Suriye, Irak konularında da Türkiye, yapması gerekenleri yapıyor. 

S-400’lerle ilgili ABD’nin yaptığı açıklamanın arkasından ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul’da terör saldırısı olabileceğine dair güvenlik uyarısı yayımladı. Yapılan uyarıda, Türkiye’deki ABD vatandaşlarından dikkatli olmaları istenirken, Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir’deki ABD misyonlarının görevlerinin geçici olarak askıya alındığı belirtildi.

ABD’nin yaptığı açıklamadan sonra Soylu, ABD Büyükelçiliği’nin güvenlik uyarısıyla ilgili olarak, “Elbette biz de hem kendi ülkemizle ilgili hem de başka ülkelerle ilgili birçok istihbari bilgiler elde ediyoruz. ABD Büyükelçiliği bırakın diplomatik gereklilikleri usul, erkân ve adaptan yoksun şekilde bunu ortaya koymuştur. Bizim görevimiz her yerin güvenliğini temin etmektir. Dışişleri Bakanlığı ile de konuştum. MİT Başkanımızla da konuştum. Bize haftada bin 200 istihbari duyum geliyor. Bunların yüzde 30›u eyleme yöneliktir” dedi. Soylu, yapılan açıklamanın gerçek olsa bile, açıklanış biçim ve yönteminin etik olmadığını ifade etti.

Soylu, “Ciddi bir devletin yapması gereken bunu bulunduğu ülkenin yetkili makamına bildirmesidir. Bu istihbaratın muğlak bir bilgi notuyla değil, en azından irtibatta bulunduğunuz diplomatik kanalları ile görüşmeniz isabetli olandır. Her meseleyi siyasi bir değerlendirme olarak ele almaya çalışınca maalesef ortaya böyle durumlar çıkıyor. Bu konudaki süreç kendi sınırlarımızdan kaynaklı bir süreç değildir. Onlara gelen istihbari bilgisi Irak ve Suriye eksenli istihbarat olduğuna yönelik değerlendirme söz konusu.”

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yapmış olduğu terör uyarısının iyi niyetten yoksun, sadece kendi vatandaşlarını düşünen egoist bir yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz. Ne demek muhtemel terör saldırıları ve insan kaçırmalar olacağını, AVM’lerde patlamalar yaşanacağını iddia etmek? ABD kendi vatandaşlarına kalabalıklardan uzak durmalarını ve yerel medyayı takip etmelerini söylüyor. Peki, bu uyarılar sadece ABD vatandaşlarını mı ilgilendiriyor? Değil elbet. Eğer, ABD bu tür eylemler olabileceği bilgisini almışsa bunu Türkiye ile paylaşması gerekmez mi?

Elbette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yapılan bu güvenlik alarmından bilgisi vardır. Türkiye Ermenistan’a karşı Azerbaycan’ın yanında durduğu müddetçe ABD’nin rahatsızlığı devam edecektir. S-400’ler ve Doğu Akdeniz konusunda da ciddi rahatsızlıkları var. Bölgedeki gelişmeler ışığında terör hareketlenmelerine karşı çok dikkatli olmada fayda var. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Text

Manasi nedur derseniz Biz size saldiracagiz temektur

Necmettin

yada turkiyede terör benim demek abd nin yaptığı
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23