• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Zehirli balıklar hangileri

Havaların soğumasıyla birlikte balıklar da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer almakta. Kırmızı et ve tavuk etine göre daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içeren balık omega 3’ün yanısıra kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin. Kasım ayının girmesiyle birlikte bu ayda lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Denizlerimizde yer alan pek bilinmeyen ancak zehirleri sebebiyle herkesin dikkat etmesi gereken balıklar karşınızda. Zehirli balık zararları nelerdir? Zehirli balıklar hangileri? İşte zehirli balık isimleri…

2019-11-12 15:21:00 - 2019-11-12 15:22:28
Zehirli balıklar hangileri

Havaların soğumasıyla birlikte balıklar da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer almakta. Kırmızı et ve tavuk etine göre daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içeren balık omega 3’ün yanısıra kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin. Kasım ayının girmesiyle birlikte bu ayda lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Denizlerimizde yer alan pek bilinmeyen ancak zehirleri sebebiyle herkesin dikkat etmesi gereken balıklar karşınızda. Zehirli balık zararları nelerdir? Zehirli balıklar hangileri? İşte zehirli balık isimleri…

Zehirli balık sokmalarında ne yapılmalı? Balık, vitamin, mineral bakımından oldukça zengin bir gıda olmakla birlikte beynin kullandığı omega yağ asitlerince de çok zengindir ve en önemlisi mevsiminde balık tüketmektir. B grubu vitaminlerden tiamin(B1), niasin (B3), pridoksin (B6), B12 ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D’nin iyi kaynakları olarak kabul edilen balığın 100 gramı, özellikle A vitamini gereksiniminin %10-15’ini karşılıyor. Balık aynı zamanda folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin, iyi bir protein kaynağı.

Zehirli balıklar hangileri?

İğneli (Kuyruklu) Vatoz: Genellikle kumlu ve sığ sularda bulunurlar. İğneli (Kuyruklu) Vatozlar genelde şiddetli bir sancıya neden olur. Eğer yara derin değil ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır. İğnesi kırılıp içerde kaldığından iğne mümkünse çıkartılmalıdır.

Trakonya Balığı: Denizlerimizdeki en sık görülen zehirli balıktır. Zehri diğerlerine göre daha kuvvetlidir. Zehri sinirlere etki ettiğinden sakat bırakabilir.

Folya Balığı: Yaşam şekli ve zehri İğneli (Kuyruklu) Vatoz balığıyla aynıdır. Denizlerimizde nadiren bulunur.

İskorpit: Yine denizlerimizde sık görülen zehirli balık türlerinden biridir. Yaralanma sonucu müdahale amonyakla yapılmalıdır. Balığın dikenlerinin temaz ettiği bölge duruma göre değişmekle birlikte bir kaç gün ağrımaya sızlamaya devam edecektir.

Çuçuna Balığı: Kıkırdaklı zehirli balık çeşitlerinden biridir. Denizlerimizde nadiren görülür.

Balon Balığı: Denizdeyken bir zararı yoktur. Ancak yanlış tüketildiğinde siyanürden daha etkili zehriyle kesin ölüme yol açar. İyi temizlenmeyip tüketildiğinde tehlike arz eder.

Rina Balığı: Köpek balığı ailesinden olup şeklen vatoza benzer. Sahillerin 60 metreden 200 metreye varan denizlerin kumlu, çamurlu, diplerinde hareketsiz yatarak avlanır. Kamçı benzeri kuyruğu yaralayıcı dikenleri tehlikeli şekilde zehirlidir. 

Varsam Balığı: Trakonya ile aynı familyadandır. Denizlerimizde nadir olarak görülsede özellikle trakonya kadar zehirlidir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23