• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Zamana direnen meslek; ’Hasırcılık’

Yeniakit Publisher
2020-01-22 11:31:32 -
Zamana direnen meslek; ’Hasırcılık’

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Çitgöl beldesinde, hasırcılık mesleği zamana direniyor.

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Çitgöl beldesinde, hasırcılık mesleği zamana direniyor. Simav gölünün kurutulmasından sonra uzun yıllar yapılamayan hasırcılık mesleği, son yıllarda ilçe dışından getirilen kamışlarla sürdürülmeye çalışılıyor.

Hasır dokuyucusu 70 yaşındaki Fethiye Aytekin, çocukluktan bu yana içinde bulunduğu eski sanatı yapmaya devam ettiğini belirtti. Aytekin, “Simav gölünün kurutulmasından sonra yaptığımız halıcılık mesleğinin ardından hasır dokumaya başladık. Çoluk çocuğumuza bu işten kazandığımız parayla bakıyoruz. Hasır dokumaya başlamadan önce kamışı soyuyorum, ipini hazırlayıp dokumaya başlıyorum” dedi.

Babasının eski mesleği hasırcılık olan Süheyla Kızılaslan, göl arazisinin kurutulmasından sonra başka bölgelerden gelen kamışlarla hasır dokuma işini yaptıklarını ve ev ekonomisine katkıda bulunduklarını belirtti. Kızılaslan, hasır dokurken stres attığını ifade etti.

Çitgöl Belediye Başkanı Güray Güner’in hasırcılıkla ilgili sorularını cevaplayan Tahir Adıgüzel, dokunan hasırları İzmir, Ödemiş, Kırkağaç, Soma, Bergama’ya sattığını söyledi. Adıgüzel, “Hasır dokuma işi, göl kurutulmadan önce dedelerimiz tarafından yapılmaktaydı. 20 yıldan bu yana dışarıdan temin ettiğim kamışlarla, Çitgöl’de dokutup, ilçe dışında satışını yapıyorum. Yaklaşık 25 kişi hasır dokumacılığı yapıyor. Hedefim bu sayıyı 50’ye çıkarmak. Beldemize ekonomik olarak bir katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Çitgöl Belediye Başkanı Güray Güner esa, “Çitgöl beldesi, 1960 yılından bugüne kadar hasırcılıkla iştigal etmekteydi. Hasırcılık mesleğini diğer çevre köyler bırakmasına rağmen, Çitgöl Beldesi’nde devam etmektedir. Şu an itibariyle beldemizde 30 aile hasırcılıkla geçimini sağlamaktadır. Hasır dokuyan kadınlar günlük 60 ile 70 lira arasında aile ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Çevre göllerden kesilerek getirilen kamışlar beldemizdeki hasır dokuyan evlere dağıtılıyor, bir hasır tezgahında günlük 7veya 8 hasır dokunmaktadır. Bu gelenek yıllar itibariyle azalmasına rağmen şu anda devam etmektedir” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23