• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ukrayna'da mahsur kalan uçaklarımızın son durumu belli oldu

Yeniakit Publisher
2022-08-10 08:00:00 -
Ukrayna'da mahsur kalan uçaklarımızın son durumu belli oldu

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı şubat ayından bu yana Kiev Borispol Havalimanı'nda mahsur kalan ve "Koca Yusuf" adıyla anılan Türkiye'nin iki A400M askeri nakliye uçağının tahliyesi için hem askeri hem de diplomatik girişimler sürüyor.

Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için bu ülkeye gönderilen A400M tipi stratejik işlevli iki nakliye uçağı, Rusya'nın saldırısının başlaması ile birlikte Türkiye'ye dönemedi.

Pistlerin kapatılması ve buralarda mayın bulunabileceği ihtimali sebebiyle diğer ülkelere ait uçaklarla birlikte yaklaşık altı aydır Borispol Havalimanı'nda bekleyen Türkiye'nin iki uçağının kalkışı da mümkün olmadı.

Provokasyon endişesi

Şubat ayından bu yana Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna ve Rus yetkililerle defalarca temas kurdu. Uçakların Borispol'dan tahliyesine ilişkin en büyük endişenin, "savaş nedeniyle kontrol edilemeyen gruplar tarafından bir provokasyona maruz kalınması" ihtimali olduğunu dile getiren güvenlik kaynakları, Türkiye'nin bu sebeple "en güvenli anı beklediğine" dikkat çekti. Kaynaklar, uçakların tahliye edilebilmesi için güvenli alan oluşturulmasına yönelik temasların sürdüğünü hatırlattı.

Millî Savunma Bakanı Akar da geçtiğimiz günlerde hem Rusya hem de Ukrayna ile temasların sürdüğünü belirterek, "En müsait zamanda derhal uçaklarımızı alacak durumdayız. Önümüzdeki günlerde bunun da gerçekleşmesi son derece mümkün görülüyor, temennimiz budur, temaslarımızı sürdürüyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Büyükelçilikte kalıyorlar

Koca Yusuf nakliye uçaklarının mürettebatının Türkiye Büyükelçiliği'nde kaldığı, Ukrayna'nın teknik desteği ile de uçakların günlük kontrollerinin yapıldığı belirtildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Uçaklarla ilgili güvenlik tedbirleri de Ukrayna tarafından alınmış durumda. Bu süreçte uçakların bakımı ve ikmalinin de yapıldığı belirtildi. Talimat geldiği anda uçaklar her an kalkışa hazır şekilde bekletiliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Misagir

Şimdi yeni duyduk uçaklar oraya ne zama. Gitti niyegitti

DRSN

YA ARKADAŞ SS DE BUKADAR YOL ALMAMIZA RAĞMEN ÖNGÜRÜMÜZ HALEN YERİNDE SAYIYOR İKİ TANE NAKLİYE UÇAĞIN VAR İKİSİNİDE AYNI ANDA NEDEN ÜLKE DIŞINA ÇIKARIRSIN BUNA İZİN VEREN ASKERİ YETKİLİLER NASIL BİR ASKERİ UZAMAN
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23