• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye’yi hedef alıyorlar! Yunanistan ve Hafter aynı safta buluştu

Yeniakit Publisher
2019-11-30 15:52:00 - 2019-11-30 17:06:00
Türkiye’yi hedef alıyorlar! Yunanistan ve Hafter aynı safta buluştu

Yunanistan’dan sonra Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu da, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac’ın deniz yetki alanı ve güvenlik ile askeri iş birliği alanlarında Türkiye ile imzaladığı anlaşmaya karşı çıktı.

Yunanistan'dan sonra Mısır, BAE, Suudi Arabistan destekli Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu da, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın deniz yetki alanı ve güvenlik ile askeri iş birliği alanlarında Türkiye ile imzaladığı anlaşmaya karşı çıktı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın deniz yetki alanı ve güvenlik ile askeri iş birliği alanlarında Türkiye ile imzaladığı anlaşmaya yönelik tepkiler Libya'da sürüyor. Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'na (LUO) bağlı el-Kerame Operasyon Odası Medya Merkezi, ordu kuvvetlerinin hava saldırılarının ardından başkent Trablus'un güneyindeki el-Hire bölgesindeki kontrol alanını genişlettiğini duyurdu.

Halife Hafter yönetimindeki Libya Temsilciler Meclisi ise yayınladığı bildiride, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi Başkanı ve uluslararası toplumu, Türkiye'nin Libya'daki adımlarını durdurma çağrısında bulundu. Bildiride, söz konusu durum kınanırken UMH'nin Türkiye ile imzaladığı ortak güvenlik iş birliği anlaşmasının da hiçbir şekilde kabul edilmediği vurgulandı.

Temsilciler Meclisi, Serrac'ın yasa dışı hükümetinin Türkiye ile “Libya anayasal bildirgesine aykırı” bir anlaşma imzaladığına öne sürdüğü açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Serrac hükümeti ve diğerleri, ülkedeki yasama makamı olarak parlamentonun onayı ve kabulü olmadan, aynı zamanda 2015 yılı sonunda Serrac hükümetinden kaynaklanan Fas'taki Suheyrat Anlaşması'na aykırı bir şekilde yabancı bir devletle herhangi bir anlaşma imzalama hakkına sahip değildir.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

UMH ise imzalanan anlaşmaya yönelik yerel tepkiler ile Mısır ile Yunanistan tarafından verilen bölgesel uyarıları görmezden geldi. Bu çerçevede UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa, 29 Kasım'da bir grup askerin mezuniyet töreni sırasında Libya'nın Türkiye ile güvenlik iş birliğine vardığını duyurdu.

Aziziye'ye doğru ilerleyiş devam ediyor

Orduya bağlı 166. Piyade Tugayı, bölgenin tam olarak ele geçirildiğini açıkladı. 29 Kasım'da yapılan yazılı açıklamada, güçlerin el-Aziziye'ye doğru ilerleyişinin devam ettiği bilgisi verildi.

LUO Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Mismari de ordu güçlerinin 25 silahlı aracı imha ettiğini ve onlarca teröristi de öldürdüğünü açıkladı. UMH'nin Ali Kannah önderliğindeki milislerinin güneydoğudaki el-Fil ve Şerare petrol sahalarına yönelik başarısız girişimlerinin ardından bir cephaneliğin ele geçirildiği aktarıldı.

Mismari, geçen perşembe günü yaptığı yazılı açıklamada, hava ve kara keşif kuvvetlerinin kaçak unsurları sabaha kadar takip ettiğine ve bu unsurları Ubari bölgesinin güneyinde hava saldırıları düzenleyerek hedef aldıklarına dikkat çekti. Açıklamada ayrıca kara kuvvetlerinin bölgede tarama operasyonu düzenlediği ve hava bombardımanın kapsamında olmayan silahlı araçlardan da faydalandığı belirtildi.

Ordunun ve Marzuk şehrindeki kara kuvvetlerinin orduya bağlı güney bölgesi Komutanı Tuğgeneral Belkasım el-Abac'ın Serrac güçlerinin karargahına ulaşmasıyla eş zamanlı olarak bölgeye konuşlandığı bilgisini veren Mismari ayrıca Ali Kannah ile güçlerinin saldırısının engellendiğini, söz konusu güçlerin Trablus'a kaçtığını vurguladı.

Abac ise bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada ordu kuvvetlerinin el-Fil sahasını kontrol ettiğini ve alanı silahlı milislerden kurtardığını ifade etti. Operasyonda, 35 saldırganın öldürüldüğü ve 18 LUO askerinin kurtarıldığı açıklandı. Mismari de ordunun bu dönüşünün, LUO genel komutanlığının tüm Libya topraklarını koruma yeteneğini kanıtladığını belirtti. Ahmed el-Mismari, teröristleri ve Libya halkını tehlikeye atmaya kendini adayan silahlı unsurları geri püskürtmekte tereddüt edilmeyeceğini vurguladı.

Ordu komutanlığının tüm Libya topraklarında güvenliği ve istikrarı sağlamak ile yasaları uygulamaya kararlı olduğunu vurgulayan ordu sözcüsü, militanların ve terörizm yanlısı örgütlerin varlığının yok edileceğini belirtti.

Serrac hükümetine bağlı güçlerin yürüttüğü Burkan el-Gadab Operasyonu Odası, ülkenin güneybatısındaki yoğun nüfuslu Um el-Aranib bölgesinde ordu kuvvetlerinin bir eve ve su tankerine yönelik başlattığı bir bombardımanda sivillerin öldüğünü açıkladı. Operasyon Odası, geçen perşembe günü yayınladığı bir bildiride bombardıman sırasında çocuklar da dahil bir ailenin tüm fertlerinin ve tanker şoförüyle yardımcısının öldüğünü duyurdu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Haktan

Hafter kaşınma

osmanlı

misakı milli demiş dünyaya deklare etmiş 1915 lerde ecdadımız elbet bir gün aslına dönecek kaçış yok 90 senedir süründürüyorlardı şimdi dev uyandı artık...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23