• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sosyal medya bağımlılığına önemli uyarı

Yeniakit Publisher
2016-06-17 12:40:00 -
Sosyal medya bağımlılığına önemli uyarı

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, sosyal medya bağımlılığı konusunda uyardı.

İnternetin günlük yaşamımıza girmesiyle her şeyin farklılaştığını anlatan Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “Artık her türlü bilgiye ya da eğlenceye daha çabuk ulaşıyoruz. Özellikle akıllı telefonlar ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bu durum ilginç bir hal aldı. Bununla birlikte hayatımıza sosyal medya girdi. Sosyal medya; bilgisayar veya akıllı telefon kullanan kişilerin, internet üzerinden oluşturabilecekleri her türlü yazılı, sesli ve görüntülü iletişimi ve paylaşımı sağlayan web siteleridir. Dünyada her 5 kişiden 2’si internet kullanırken ülkemizde her iki kişiden birisi internet kullanmaktadır. Gene dünyada her 3 kişiden birinin sosyal medya hesabi varken ülkemizde her iki kişiden birinin sosyal medya hesabı bulunmaktadır” diye konuştu.

İlk olarak, 2006 yılında Facebook’la birlikte sosyal ağın gündemimize girdiğini kaydeden Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “En sık kullanılan sosyal ağlar; Facebook, Twitter, İnstagram, WhatsApp, Snapchat, Badoo, Foursquare, Youtube, Swarm, Periscope, Vine ve bunlara benzer sitelerdir. Bu sitelerin en önemli özelliği, akıllı telefon ve internetin olduğu her yerde ulaşılabilir olmasıdır. Artık herkes bir haberci ve okuyucu oldu. Sosyal ağlar bundan sonra da hayatımızın bir parçası olarak devam edeceğini bilmeliyiz. Tüm dünyada hemen hemen aynı zamanda popüler olan sosyal ağlar yeni sorunları da beraberinde getirdi” şeklinde konuştu.

''AİLE VE İŞ İLİŞKİLERİNDE ZEDELENME OLABİLİR''

Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, sosyal ağları kullanma sıklığı,sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medyanın inasani ilişkilerimize etkisine dair şunları söyledi;
“Sosyal medya bağımlılığında neler olur; Günde bir saatten daha fazla zamanınızı sosyal medyada geçirme, sürekli sosyal medya sayfasını güncellemek ve kontrol etme, aşırı paylaşım yapma, sosyal medyayla ilgilenmekten dolayı aile ve arkadaş ilişkilerinde zedelenme,iş veya okul performansında düşme, sosyal medyada geçirilen zamanı azaltmaya çalışmaya rağmen başaramama. Sosyal medyada arkadaş/takipçi sayısını artırmak için aşırı çabalama,sosyal medyayla ilgilenmekten dolayı uyku zamanında azalmalar olur.Sosyal medya bağımlılığı esasen tedavi açısından oldukça fazla güçlük içermektedir. Artık günümüzde internet ve sosyal medya haberleşmenin, reklam ve haberdar olmanın kaynağı haline gelmiştir. Bununla birlikte akıllı telefonlarla ve internetin yaygın kullanımıyla birlikte daha fazla sosyal medyayla zaman geçiriyoruz. Sosyal medya bağımlılığının tedavisinde, sosyal medyadan tamamen uzak kalmak oldukça zordur.”

''BİLDİRİMLERİ SESSİZE ALIN''

Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, Sosyal medya bağımlılarına ise şu önerilerde bulundu;
“Kişi bunun bir sorun olduğunu fark etmeli. Bunun en kolay yolu gün içerisinde geçirdiği zamanı not etmektir.
Sosyal medya bildirimlerinin sessiz moda alın.
Telefonda ana ekranda sosyal medya bildirimlerinin görünürlüğünü kapatın.
Gün içerisinde sosyal medyaya bakma zamanını belirleyin. Bu günde 30 dakikayı geçmemeli. Öğle 15 dakika, gece 15 dakika olabilir. Ve süre dolduğunda mutlaka kapatın.
Birileriyle iletişimi yazılı olarak değil, sözel olarak yapın. Yani birisiyle konuşmanız gereken bir şey varsa telefon açın ya da yüz yüze görüşün.
Spor, kitap okumak gibi beğeneceğiniz aktivitelere zaman ayırın.
Arkadaş görüşmelerinizi sıklaştırın.
Bunlara rağmen çözüm bulamadıysanız, psikiyatrist ya da bir klinik psikologdan yardım alın.” 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23