Türkiye’nin yeni bir anayasaya hazır olduğunu belirten AK Partili Recep Akdağ, “Burada siyasetin yapması gereken, vatandaşımızın sesine, talebine kulak vermesidir” dedi. Akdağ, anayasanın her şekilde referanduma götürülmesi gerektiğini vurguladı ve ‘başkanlık olmalı mı’ değil ‘nasıl başkanlık’ tartışmasının doğru olduğunu söyledi.
TBMM Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa için Şubat ayında mesaiye başlamaya hazırlanırken, başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalar da alevlendi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Recep Akdağ, başkanlık sistemi ve yeni anayasa konusunda açıklamalarda bulundu.
Başkanlık sisteminin federalizmi getireceği ve sistemin diktatörlüğe dönüşeceği iddialarını kasıtlı bulan Akdağ, “Bu tartışmayı yanlış yöne sürüklemek için bilinçli olarak yapılıyor. Üniter yapımızı neden federalizma dönüştürelim?” diye sordu. Prof. Dr. Akdağ, şu tespitleri yaptı:
NEDEN FEDERALİZME DÖNÜŞTÜRELİM
Başkanlık sisteminin federalizm gerektirdiği falan yok. Üniter bir devlette de pekala mükemmel bir şekilde yürüyebilir. Neden ABD'de, Almanya'da var? Çünkü bu ülkelerin kuruluşlarından önce küçük devletçikler vardı. Birliği kurmak için o devletçikleri bir araya getirdiler. Yani tarihi geçmişleri bunu gerektiriyor. Bizim geçmişimizde ise üniter yapı var. Osmanlı da, Türkiye Cumhuriyeti de üniter yapıda. İşlerin iyi yürüyeceği bir üniter yapıyı, neden federalizme dönüştürelim?
KASTEN ÇIKARILIYOR
Türkiye için başkanlık sistemi, bazılarının “diktatörlük” diye ifade ettiği hususta hiçbir tehlike arz etmiyor. Çünkü çoğulcu bir yapımız var. Basınımız güçlü ve çeşitli. Sosyal medya var. Hepsinden önemlisi halkımızın basireti ve feraseti çok yüksek. Milletimize güvenmemiz lazım. Türk halkı, böyle bir kişiyi başa geçirmez. Baskıya yönelen uygulamaların doğrudan başkanlık sistemiyle bir alakası yok.
UZLAŞMA OLABİLİR
Sayın Kılıçdaroğlu'nun, “Başkanlığın da bir model olarak düşünülebileceği ama şeklinin önemli olduğu” yönünde basına yansıyan açıklamaları oldu. Bu ifadeleri önemsiyorum, bir uzlaşma yoluna gidilebileceğini gösteriyor. Sayın Bahçeli'nin de bence başkanlığa karşı çıkmak gibi bir lüksü yok. Çünkü rahmetli Türkeş, başkanlık modelini istediklerini kitaplarına koymuş. “Ben veya partimin önerdiği kişi başkan olamaz” demenin ötesinde bir gerekçeleri yok.
TÜRKİYE HAZIR
Türkiye, yeni bir anayasa'ya hazır. Burada siyasetin yapması gereken, vatandaşımızın sesine, talebine kulak vermesidir. Biz, AK Parti olarak tamamen diyaloğa hazırız. Uzlaşmayla bu işin yapılması lazım. Sonuçta bu bir toplum sözleşmesi olacak. Özgürlükleri, demokrasiyi, insan haklarını öne aldığımız zaman, çözemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Anayasa Mecliste kabul edilse bile, halkın onayına sunmak istiyoruz.
Peygamberimiz'in kabrini ziyaret
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kabe'yi ziyaret edip umre yapmasının ardından Medine'ye geçerek Mescid-i Nebevi'yi ziyaret etti. Başbakan Davutoğlu, Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaretinin ilk durağı Mekke'nin ardından Medine'ye gitti. Davutoğlu ile
birlikte eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Medine'ye hareket etti. Davutoğlu ve beraberindekiler, Medine'de Peygamberimiz'in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi'yi ziyaret etti.