• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sırt ağrıları hangi hastalıkların belirtisidir?

Yeniakit Publisher
2019-05-14 18:37:00 -
Sırt ağrıları hangi hastalıkların belirtisidir?

Yataktan kalkarken, yürürken, otururken sürekli sırtınızda bir ağrı mı hissediyorsunuz? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki her 5 kişiden biri sırt ağrısı sorunu yaşıyor. Ağrıların birçok nedeni olmakla beraber kimi zaman çok basit bir kas rahatsızlığı da olabiliyor, ciddi bir kemik iskelet hastalığı da! Peki, sırt ağrıları hangi hastalıkların işaretçisidir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte konunun detayları…

Yataktan kalkarken, yürürken, otururken sürekli sırtınızda bir ağrı mı hissediyorsunuz? Yapılan araştırmalar gösteriyor ki her 5 kişiden biri sırt ağrısı sorunu yaşıyor. Ağrıların birçok nedeni olmakla beraber kimi zaman çok basit bir kas rahatsızlığı da olabiliyor, ciddi bir kemik iskelet hastalığı da! Peki, sırt ağrıları hangi hastalıkların işaretçisidir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte konunun detayları…

Sırt ağrısı, boyun alt ve arka kısmı, omuzların arka kısımları, kürek kemikleri çevresi ve bele kadar uzanan geniş bir alanı kapsıyor. Özellikle sabit bir bölgede ve sürekli devam eden sırt ağrıları mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Miyofasiyal ağrı sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Miyofasiyal ağrı sendromu, kas-iskelet sistemini etkileyen kronik bir ağrı durumudur. Bu durumda, kaslarınızdaki hassas noktalar üzerindeki baskı (tetik noktaları) kasta ve bazen de vücudunuzun ilgisiz görünen kısımlarında ağrıya neden olur. Buna “yansıyan ağrı” denir.

Belirtileri:

Kasların lokalize bölgelerinde derin ağrı
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Etkilenen kas gerildiğinde ağrıda artış

Zamanla iyileşemeyen, hatta daha da kötüleşen kas ağrısı

Kaslarda ağrılı düğümler oluşması ve bu düğümlere bası uygulandığında oluşan şiddetli lokalize veya yansıyan ağrı

Kaslarda oluşan zayıflama, sertleşme ve esneklik kaybı

Ruh halinde veya uyku düzeninde bozulma

Tedavisi:

Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisinde nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve analjezikler ağrı ve ödemi azaltabilir. Ayrıca kas gevşetici ilaçlar ve antikonvülsanlar kas spazmlarını tedavi etmede kullanılabilir.

Boyun fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Boyun, sırt ve omuz birbirine yakın olduğu için bu bölgelerin ağrıları birbirleri ile karışabilir. Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetli hissedilirken, bazı hastalarda ise sırt bölgesine kadar, bazen de kol boyunca uzanabilir. Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenme de sırt ağrısına neden olabilir. Sırt bölgesindeki omurlar arasında fıtıklar olabilir, bu sorun daha nadir olarak görülüyor.

Belirtileri:

Kol, el veya parmaklara yayılan ağrı

Omuz, kol veya ellerde uyuşma veya karıncalanma

El ve / veya kollarda güçsüzlük

Boyunun belirli pozisyon veya hareketlerinde artan ve bazen sırta vuran ağrı

Tedavisi:

Çoğu hasta ameliyata gerek kalmadan iyileşir. Kısa süreli dinlenme, boyunluk, şişmeyi azaltmak için antiinflamatuar ilaçlar, ağrıyı kontrol etmek için analjezik ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyon terapisi gibi cerrahi olmayan tedaviler çoğu zaman iyileşme için yeterli olmaktadır.

Eğer ağrı önceki tedavilerle düzelmiyorsa, ameliyat gerekebilir. Ameliyatın amacı sinire baskı yapan bölümü çıkarmaktır.

Fibromyalji nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Fibromyalji uzun süreli veya kronik bir hastalıktır. Kaslar ve kemiklerdeki yaygın ağrı, hassaslık ve genel yorgunluk ile ilişkilidir. Araştırmacılar, fibromyaljinin, beyninizin ağrı sinyallerini işleme şeklini etkileyerek ağrılı duyuları güçlendirdiğini düşünmektedir. Semptomlar bazen fiziksel bir travma, ameliyat, enfeksiyon veya önemli psikolojik stresten sonra başlar. Bazı durumlarda ise zaman içinde, tetikleyen bir olay olmadan yavaş yavaş oluşur.

Belirtileri:

Genellikle en az üç ay süren ve vücudun her iki tarafında ve belin üstünde ve altında oluşan yaygın ağrı

Yorgunluk

Huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi ya da ağrı sebebiyle sık uyanmak gibi uyku bozuklukları

Odaklanma ve dikkat eksikliği gibi bilişsel problemler

Baş ağrısı

Depresyon

Kaygı

Tedavisi:

Fibromyalji ilaçları: İlaçlar, fibromiyaljinin ağrısını azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tedavide ağrı kesiciler, antidepresanlar ve epilepsi tedavisinde kullanılan anti-nöbet ilaçları reçete edilir.

Fizik Tedavi: Bir fizik tedavi uzmanı size, kuvvetinizi, esnekliğinizi ve dayanıklılığınızı artıracak egzersizler öğretebilir. Su temelli egzersizler özellikle yararlı olabilir.

Skolyoz nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Skolyoz, ergenlikten hemen önce ortaya çıkan, sıklıkla büyüme sırasında görülen omurganın yana doğru eğrilmesi durumudur. Skolyozlu bir kişinin omurgalarında C veya S şeklinde bir eğri oluşur. Her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle 10 ila 12 yaşlarında veya gençlerde ortaya çıkar, ancak bebeklerde de bazı belirtiler görülebilir. Biçimdeki değişikliğin nedenleri genellikle bilinmemektedir, ancak serebral palsi, kas distrofisi, spina bifida veya doğum kusuru gibi bazı problemler skolyoza neden olabilmektedir.

Sırt ağrısı ile başvuran hastaların yaşı da dikkate alınır. Çünkü farklı yaşlardaki hastalarda farklı hastalıklar kendini sırt ağrısı olarak gösterebilir. Örneğin gelişme çağındaki çocuklarda sırt ağrısı skolyoza işaret edebilir.

Belirtileri:

Göğüs kafesi simetrik değildir, kaburgalar farklı yüksekliklerde olabilir

Bir kalça diğerinden daha çıkıktır

Giysiler vücuda düzgün oturmaz

Bir omuz veya kürekkemiği diğerinden daha yüksektedir.

Kişi bir tarafa doğu eğik durabilir

Bacak uzunlukları eşit olmayabilir

Tedavisi:

Korse Tedavisi: Eğer eğri 20 ile 40 derece arasındaysa omurga büyümesi devam ederken skolyozun ilerlemesini durdurmak için korse takılması gerekebilir. Ancak korse eğriliği tedavi etmez.

Cerrahi Tedavi: Eğer eğrilik 45 ila 50 derece arasındaysa daha da kötüye gitme riski vardır ve hatta bu durum akciğerlerin sağlıklı çalışmasını engelleyebilir. Böyle durumlarda eğriliği düzeltmek amacıyla cerrahi müdahale önerilebilir.

Osteoporoz nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Yaşlı ve kadın hastalarda ise kemik erimesi (osteoporoz) işaretini sırt kemiklerinde kırılmalar ve buna bağlı boy kısalması ile sırt ağrısı olarak verebiliyor. Bu durumda ilaç tedavisini yanı sıra sırt kaslarına yönelik egzersizler kişinin sırtında kalıcı kamburluk oluşmasını engelleyebiliyor.  

Belirtileri:

Kırılmış veya çökmüş bir omurdan kaynaklanan sırt ağrısı

Zamanla oluşan boy kısalması

Kamburlaşma

Beklenenden çok daha kolay oluşan kemik kırılmaları

Tedavisi:

Osteoporoz tedavisinde amaç, kırıkları tedavi etmek, kırılmayı önlemek ve kemikleri güçlendirmektir. Öncelikle düşmeleri önlemek veya düşme nedeniyle oluşabilecek zararı azaltmak için önlemler almak gerekir. İyi beslenmek ve egzersiz yapmak bu tip kazaları yaşama riskinizi azaltacaktır. Bu önlemler dışında kemiklerinizi güçlendirmek için ilaç tedavisi uygulanır

Bu belirtiler varsa dikkat!

Daha nadir olmakla beraber omurgaları tutan kötü huylu hastalıklar da sırt ağrısına neden olabiliyor. Bu yüzden ağrı gece başlıyorsa veya sürekli ya da şiddetli ise ve kilo kaybı varsa acilen doktora başvurmak gerekiyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23