• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sektöre acilen yasal düzenleme şart

Yeniakit Publisher
2016-03-02 07:30:00 -
Sektöre acilen yasal düzenleme şart

2009 yılında Anayasa Mahkemesi’nin Telekomünikasyon Kanunu Ek 35. Maddesi’ni iptal etmesi ve iptal edilen maddenin yerine yenisinin gelmemesi nedeniyle sektörde bir boşluk oluştuğunu belirten Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “Bu gri alanlar sonucu, ne yeni baz istasyonu kurabiliyoruz, ne de mevcut baz istasyonlarını koruyabiliyoruz” dedi

DÜNYANIN en büyük mobil teknoloji etkinliği olarak bilinen ve Barselona’da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde Türkiye’nin dijitalle kalkınması ve büyümesi konusunda önemli mesajlar veren Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, bu yıl 1 Nisan’da hayata geçecek 4.5G’yi Türkiye’nin her yanına yayarak mobilin gücünü göstereceklerini, ancak yasal düzenlemelerin Meclis’e getirilip bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt ile 1 Nisan öncesi, dijitalleşme ile yaşanacak devrimi, yasal düzenlemeleri ekonomiye verilecek katma değeri, insan hayatındaki değişimi, GSM sektörü, fiber altyapısı, baz istasyonları kurulumu ve Vodafone Türkiye’nin yatırımları, Vodafone Arena stadını ve başarı grafiğini konuştuk. 

 NESNELERİN İNTERNETİ

4.5G’nin hemen ardından 5G’yi ve herkesin bir dokunuşla istediği bilgiye ulaşacağı nesnelerin internetini hayata kazandıracaklarını ve artık makinelerin birbiriyle konuşan, iletişim halinde olan süreci başlatacaklarını belirten Vodafone Türkiye CEO’su Öğüt, dijitalleşme ile müthiş bir geleceğe doğru adım atacaklarını kaydetti.

1 Nisan itibariyle 4.5G teknolojisinin hayat girmesiyle ses ve verinin aynı anda aynı şebekede taşınacağını, böylece 2G ve 3G’ye kıyasla daha yüksek aktarım hızları, daha fazla kapasite ve daha çok kalitenin ortaya çıkacağını ve bilgiye erişimin hızlanacağını belirten Gökhan Öğüt, “Sayın Bakanımız Binali Yıldırım’ın dediği gibi 10 kata kadar hız artacak, çünkü kanallar genişleyecek. Genişbant hizmetlerinde kalite artacak. Yolda hız felakettir, ancak internette hız berekettir. En çok da KOBİ’lerimiz bundan istifade edecek, üretim ve verimlilik artışları sağlayacaklar ve önemli tasarruflara imza atacaklar” dedi.

İNSANSIZ ARAÇLAR TRAFİKTE

4.5G, hemen ardından 5G’yi ve nesnelerin internetini de getireceğini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “Örneğin özel navigasyon sistemine sahip bir mobil uygulamayla görme engelli bir insan, cep telefonunu kullanarak dünyanın her tarafına seyahat edebilecek ve bir anlamda körlük ortadan kalkacak. Ya da Google’ın şu anda ABD’de test sürüşleri yapılan, sadece bir tuşa basılarak hareket ettirilen ve üzerindeki sensörler ve 3D harita üreten lazer için güçlü bir dijital altyapıya ihtiyaç duyan sürücüsüz aracını belki de çok yakın bir gelecekte Türkiye’de de göreceğiz ve İstanbul trafiğinde araba kullanmak zorunda kalmayacağız” diye konuştu.  

ACİLEN YASAL DÜZENLEME  GEREKLİ

Gelecek dönemde büyümenin kaldıracı olarak genişbant teknolojileri gördüklerini ifade eden Öğüt, yeni nesil genişbant teknolojilerine geçişin ekonomik ve toplumsal kalkınma açısından fevkalade önemli olduğunu belirtti. Ülke olarak katma değerli hizmetler üreten, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma modeline sahip olmak için bilginin merkezinde olmak gerektiğinin altını çizen Öğüt, bu internet çağında bağlantılı olmanın yegane yolunun genişbant teknolojilerinin yaygınlaşmasından geçtiğini anlattı. Söz konusu teknolojiye çok daha kolay ulaşmak için bazı yasal eksikliklerin giderilmesi ve belirlenen yol haritasının süratle uygulanması gerektiğini ifade eden Gökhan Öğüt, “Sektör ile ilgili yasal düzenlemenin bir an önce Meclis’e gelmesini bekliyoruz. Bunlardan birinin de baz istasyonları konusu. 2009 yılında Anayasa Mahkemesi’nin Telekomünikasyon Kanunu Ek 35. Maddesi’ni iptal etmesi ve iptal edilen maddenin yerine yenisinin gelmemesi nedeniyle, operatörler olarak bir düzenleme boşluğunda, gri bir alanda kaldık. Bu gri alan sonucu, ne yeni baz istasyonu kurabiliyoruz, ne de mevcut baz istasyonlarını koruyabiliyoruz” dedi.

Yerel yönetimler tarafından standart olmayan uygulamalar ve keyfi taleplerin hem haberleşmenin kesintisizliğini, hem de tüketicilere hizmet götürmek için çaba sarfeden GSM operatörlerini zor durumda bıraktığının altını çizen Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “Baz istasyonları kurulumunu kolaylaştıran ve buna imkan veren bir imar mevzuatı altyapısına ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra hem ülke ekonomisine hem de tüketici refahına olumlu katkıları olacak söz konusu yatırımların tüketicilere ulaştırılmasının önündeki her türlü engelin kaldırılması da büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla bu kapsamda öncelikle 3G abonelerinin 4.5G hizmetlerinden doğrudan faydalanmalarına imkan tanıyacak mevzuat değişikliklerinin yapılması önemli” ifadelerini kullandı.

OTOMOTİK GEÇİŞ SAĞLANMALI

1 Nisan itibariyle bütün 3G abonelerinin 4.5G’ye otomatik geçişinin sağlanması gerektiğinin önemine vurgu yapan Gökhan Öğüt, “2G’den 3G’ye geçiş için SMS üzerinden bir sorgulama yapılıyordu. Mobil genişbant içinde gerçekleşecek versiyon değişikliği için böyle bir sorgulamanın gerekli olmadığını, SMS’le sorgulamanın hem talebi hem de geçişi yavaşlatabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

Vodafone olarak akıllı telefonda yerli üretim için ciddi ölçüde maddi ve manevi yatırımlar yaptıklarını belirten Öğüt, teşviklerin etkisiyle artacak yerli cep telefonu üretiminin Türkiye’deki teknolojiyi herkes için erişebilir kılabileceğine ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) verilerine göre halen yüzde 46 olan akıllı telefon yaygınlık oranının daha artacağına inandıklarını, dijital dönüşümün en önemli araçlarından birinin akıllı telefonlar olduğunu söyledi. 

VERGİ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ

Teşvik yapılırken, yeni nesil genişbant teknolojileriyle uyumlu akıllı telefon penetrasyonuna engel olunmaması gerektiğinin altını çizen Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “Bugün telefon kullanımında olduğu gibi cep telefonlarına da yüksek vergi oranları uygulanıyor. Bu da perakende fiyatları yükselterek abonelerin yeni nesil telefonlarla buluşmalarını geciktiriyor, sektörün büyümesini olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla, vergi oranlarında yapılacak kademeli düşüşlerin Türkiye’de yerli telefon üretimini yaygınlaştıracağını düşünüyoruz” diye konuştu.

KARARLI ADIMLAR İSTİYORUZ

Geçen yıl Ağustos ayında gerçekleştirilen 4.5G ihalesiyle mobil tarafta çok kararlı bir adımın atıldığını, fiberde de aynı kararlı adımın atılmasını beklediklerini söylen Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “Türkiye’de 4.5G’nin hazır hale gelmesi için çekim noktalarını şebekeye bağlayan fiber transmisyon altyapısının oluşması gerekiyor. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yılda 250 bin kilometre daha yeni altyapıya ulaşması gerekiyor. Bunun için yaklaşık 26 milyar TL’lik yatırım yapılmalı. Bu da her yıl 5 milyar TL üzerinde yatırım anlamına geliyor. Bir an önce . Bir an önce Türkiye’yi fiber ağlarla örmeliyiz” dedi. “Bu bağlamda, bir yatırım havuzu oluşturulmasını, önce operatörlerin ellerindeki fiber yatırımlarını bu havuza koyup daha sonra yapılacak yatırımları da eşgüdümlü olarak gerçekleştireceği bir altyapı şirketinin kurulmasını olumlu karşılıyoruz” diyen Öğüt, “Hatta bazı modellerde devletin de bir yatırımcı olarak dahil olduğu bir havuz olabilir” şeklinde konuştu.

VODAFONE ARENA AÇILIYOR

 Sosyal yatırım hem de dijital dönüşüm vizyonu olarak toplam büyüklüğü 150 milyon doları bulan Beşiktaş JK sponsorluğunu Vodafone Arena’yı inşa ederek sergilediklerini ifade eden Vodafone CEO’su Öğüt, “Fazlar halinde ilerleyen sponsorluk programımızda bugüne kadar isim sponsorluğumuzun, takım ana sponsorluğumuzun ve Vodafone KaraKartal programımızın duyurulması gibi önemli aşamaları geride bıraktık. Son faz ise Vodafone Arena’nın açılışı olacak. En ileri Vodafone teknolojileriyle donatmakta olduğumuz Vodafone Arena, taraftarlara ve ziyaretçilere maç günleri uçtan uca dijital deneyim yaşatacak. Mobil iletişim altyapısıyla, hem dijital hem de çevreci bir stat olacak. Vodafone Arena ayrıca, futbol karşılaşmalarının yanı sıra yurt içi ve dışından önemli konser, eğlence ve moda aktivitelerine ev sahipliği yaparak, İstanbul’un küresel marka olma hedefine katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

DAHA YÜKSEK TEKNOLOJİYE ENGELSİZ ULAŞABİLMELİYİZ

VODAFONE CEO’su Gökhan Öğüt, yerel yönetimler tarafından standart olmayan uygulamalar ve keyfi taleplerin hem haberleşmenin kesintisizliğini, hem de tüketicilere hizmet götürmek için çaba sarf eden GSM operatörlerini zor durumda bıraktığının altını çizdi. Gökhan Öğüt, 4.5G ve ardından gelecek 5G teknolojilerine çok daha kolay ulaşmak için bazı yasal eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

ALTYAPIDA DEĞİL ÜSTYAPIDA REKABET ETMEK İSTİYORUZ

Türkiye için en uygunu “Kamu-Özel Şirket-Ortaklıklar” rekabet modeli olduğunu belirten Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “Ülkenin fiber ihtiyacı da bu modelle rahatlıkla karşılanabilir. Bu noktada, Vodafone olarak, altyapıda değil üstyapıda rekabet etmek istiyoruz.  Dolayısıyla, kapasite paylaşımına açığız. Ortak fiber yatırımı da bizimle örtüşen bir strateji” ifadesini kullandı.

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23