• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savaşın sesleri duyuluyor! ABD, Karadeniz'e bombardıman uçakları gönderiyor

Yeniakit Publisher
2021-02-09 13:17:00 -
Savaşın sesleri duyuluyor! ABD, Karadeniz'e bombardıman uçakları gönderiyor

Karadeniz'de geçen hafta Rusya'nın ABD savaş gemisinin üstünden jetlerine alçak uçuş yaptırmasıyla artan gerilime Pentagon görülmemiş bir cevap verecek. CNN International, dört B-1 bombardıman uçağının havalanacağını duyurdu.

Pasifik Okyanusu, Karadeniz, Akdeniz, Baltık Denizi'ndeki kapışmaların ardından yeni adresi CNN International özel haberiyle duyurdu, bütün dünya bir anda kutuplara kilitlendi.

ABD, ilk kez Kuzey Avrupa ülkesi Norveç'e B-1 bombardıman uçaklarını gönderiyor. CNN, yaklaşık 20 gün önce başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden'ın Rusya'ya açık bir şekilde mesaj verdiğini aktardı.

Uluslararası kanalın Pentagon muhabiri Barbara Starr, Teksas'taki Dyess Hava Üssü'nden 200 askerle birlikte havalanacak B-1'lerin Norveç'teki Orland Hava Üssü'ne önümüzdeki üç hafta içinde sevk edileceğini bildiriyor.

Kuzey Kutbu'na kuş uçuşu yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıktaki hava üssüne konuşlanacak dört bombardıman uçağının görev bölgesi, kutup dairesi ve Rusya'nın kuzeyindeki uluslararası hava sahası.

Şimdiye kadar kutuplardaki askeri görevlerin çoğunlukla İngiltere tarafından icra edildiğini hatırlatan CNN muhabiri Starr, ABD'nin Rusya'nın muhtemel saldırganlıklarına karşı hızlı yanıt vermek için harekete geçtiğini söylüyor.

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Barbara Barrett, Donald Trump'ın başkanlığı sürerken geçen yaz mevsiminde Rusya'nın Kuzey Kutbu'na füze sistemleri ve hava varlıkları konuşlandırdığını söylemişti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rusya'nın kutup dairesini askerileştirmesinden ve doğal kaynaklara ulaşıp muhtemel erişim rotalarını kapatmasından ciddi şekilde endişe duyuyor.

Karadeniz'de kapışma

Daha önce de birçok kez Akdeniz'den Karadeniz'e seyahat eden ABD savaş gemisi USS Donald Cook, son olarak geçen ay Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçti. Donald Cook, USS Porter ve USNS Laramie'ye katılmak üzere Karadeniz'e ilerledi. ABD ordusu, görevin Rusya'nın giderek daha saldırgan hale gelen hamlelerine yanıt olduğunu açıkladı.

Geminin Karadeniz'e açılmasından günler sonra ise neredeyse şimşek yüklü bulutlar çarpışıyordu, Rus savaş uçaklarının tehlikeli manevrası gerçekleşti. ABD'nin Avrupa Donanma Kuvvetleri'nin Twitter hesabından paylaştığı görüntüde, bir Su-24 Rus jetinin donanma gemilerine yaklaştığı görüldü. ABD ordusu, oldukça alçaktan uçan jetin uluslararası sularda seyreden gemilerin yanından geçtiğini duyurdu, Rusya'dan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Washington, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ünlü bombardıman uçağı B-52'yi Karadeniz üzerinde uçurmuş ve bu sırada yine tehlikeli bir yakınlaşma gerçekleşmişti. Rus ordusu iki S-27 jetiyle B-52'nin önüne keserken, ABD Avrupa Komutanlığı savaş uçakları arasındaki mesafenin 30 metreye kadar indiğini belirtmişti.

Japon Denizi'nde karşı karşıya gelmişlerdi

Yeryüzünün en büyük iki askeri gücü ABD ve Rusya, 2020'nin son günlerinde ise Japon Denizi'nde karşı karşıya gelmişti. Rusya, ABD savaş gemisi USS John S McCain'in Büyük Körfez'deki sınır hattı Peter'dan Rus karasularına yerel saatle öğleden sonra giriş yaptığını duyurmuştu.

Rusya'nın suçlamasına göre savaş gemisi iki kilometre kadar içeride Rus donanması tarafından tespit edildi ve geri püskürtüldü. Rus ordusu, sınır ihlali yapan USS John S McCain'in Rus Pasifik Filosu'ndan Admiral Vinogradov savaş gemisi tarafından uyarıldığını aktarıyor. ABD donanması ise Rusya'nın iddialarını reddetti, yanlış bir hareket yapılmadığını belirtip geminin Ruslar tarafından kovulmadığını açıkladı.

ABD'nin 7'inci Filo sözcüsü yarbay Joe Keiley, "Rusya'nın açıklaması düzmece, USS John S McCain hiçbir ulusal bölgeden atılmadı" dedi. Salı günü gerçekleşen olayın meydana geldiği Japon Denizi'nin diğer adı Doğu Denizi. Denizin Japonya, Rusya, Güney ve Kuzey Kore ile sınırı bulunuyor. Rus medyası, Admiral Vinogradov savaş gemisinin birkaç gündür Japon denizinde bulunan John McCain destroyerini izlemeye devam ettiğini bildiriyor.

10 denizci hayatını kaybetmişti

ABD savaş gemisi USS John S McCain'in şimdiye kadar karıştığı bir kaza var. 2017'de Singapur'da bir petrol tankeriyle gerçekleşen çarpışmada 10 denizci ölmüştü. Bölgede benzer olaylar ender yaşanıyor. Geçen yıl Rus Admiral Vinogradov savaş gemisi Doğu Çin Denizi'ndeki bir ABD savaş gemisine neredeyse çarpıyordu. Çarpışma tehlikesinin ardından ABD ve Rusya birbirlerini suçlayan açıklamalar yapmıştı. Zira, dünyanın en büyük iki ordusu hem havada hem de denizde sıklıkla karşı karşıya geliyor.

Soğuk Savaş'ın sürdüğü 1988'de Sovyetler Birliği fırkateyni Bezzavetny Karadeniz'de kara suları ihlal ettiği gerekçesiyle bir ABD kruvazörüne çarpmıştı. Yakın dönemde ise ABD ve Rus savaş uçakları sık sık birbirlerinin önünü kesti, birçok kez çarpışmaya ramak kaldı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vatandaş

Yahu bu amerika hangi hakla Karadeniz'de efelik peşinde. Bu hakkı nasıl kendinde görüyor. Eğer Türkiye nato üyesi tezgahıyla kendine bir hak biçiyorsa bunu Türkiyenin kullanması hakkı değilmi.

Eda

Rusya Cin Türkiye Iran Kore Pakistan bir olup amerikayi yeryüzünden silmesi lazim ancak böyle bir yeni düzen kurulabilir.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23