Rezalet: Helal kebap domuz kebap çıktı! Kapılarından dahi geçmeyin…
İsviçre devlet televizyonu tarafından Avrupa genelinde yapılan bir araştırma, Avrupa’daki birçok kebapçıda “helal” etiketiyle satılan ürünlerde yüksek oranda domuz eti tespit edildiğini ortaya koydu. Laboratuvar analizleriyle desteklenen bulgular Müslüman tüketicilerde büyük tepkiye neden oldu.
Artı33'de yer alan habere göre, araştırmada menülerde tavuk, dana ya da kuzu eti olarak belirtilen kebaplarda yüksek oranda domuz DNA’sı bulundu. Bazı örneklerde hiç kuzu etine rastlanmazken, “karışık et” adı altında satılan ürünlerde yağ oranının da oldukça yüksek olduğu, bu durumun kalitesiz ve ucuz et kullanımına işaret ettiği belirtildi.
Rapor, kebap satıcılarının çoğunun sattıkları ürünün içeriğinden haberdar olmadığını ortaya koydu. Çoğu işletmenin, donmuş halde dev kebap rulolarını toptancılardan hazır şekilde aldığı ve bu ruloların genellikle birkaç büyük dağıtıcı tarafından piyasaya sürüldüğü ifade edildi.
ARTIK 'HELAL' ETİKETİ GÜVEN VERMİYOR
Programda ayrıca, birçok işletmenin menülerinde “helal” ifadesine yer verse de bu iddianın çoğu zaman denetlenmediği ve güvenilir olmadığı belirtildi. Bu durumun, özellikle dini hassasiyetleri olan Müslüman tüketiciler için ciddi bir güven kaybına yol açtığı kaydedildi. Haberin ardından İslami dernekler de uyarılar yayınlayarak Müslümanları dikkatli olmaya davet etti. Bir çok Müslüman örgüt ortaya çıkan rezalete büyük tepki gösterdi.
