• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Reuters sızdırdı! Alacakları Türkiye kararı ortaya çıktı

Yeniakit Publisher
2019-12-12 09:43:00 - 2019-12-12 10:12:58
Reuters sızdırdı! Alacakları Türkiye kararı ortaya çıktı

Türkiye ile Libya arasında yapılan ve Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki sınırı belirleyen anlaşmaya Avrupa Birliği ülkelerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkacağı ve Yunanistan lehine karar vereceği belirtildi.

Reuters haber ajansında yer alan habere göre; Türkiye ile Libya arasında yapılan ve Doğu Akdeniz'de iki ülke arasındaki sınırı belirleyen anlaşmaya Avrupa Birliği ülkelerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkacağı ve Yunanistan lehine karar vereceğini ifade etti.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki terör yapılanmasına büyük darbe vuran Türkiye, Doğu Akdeniz'de tarihi bir adım daha atmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalamıştı.

Türkiye'yi BM’ye şikayet ettiler

Anlaşmanın ardından bölgede planları bozulan bazı ülkeler Türkiye'ye karşı harekete geçmişti. İstanbul'da 27 Kasım'da imzalanan "Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" nedeniyle Atina ile Ankara arasında ipler gerilmiş, Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etmişti. Yunanistan anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğiyle gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulunmuştu.

Metin sızdırıldı

İngiliz haber ajansı Reuters'ın servis ettiği son dakika haberine göre, Avrupa Birliği'nin (AB) bugün başlayacak ve iki gün sürecek zirvede açıklaması beklenen taslak metne ulaşıldı. Reuters'ın ulaştığı metne göre, AB liderlerinin söz konusu anlaşmada yer alan "deniz sınırlarının Akdeniz'de bulunan üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve Birleşmiş Milletler'in Denizcilik Hukuku'na da aykırı olduğunu söyleyeceği" ifade ediliyor. Metinde ayrıca "Avrupa Konseyi, Türkiye'nin konu üzerindeki eylemleri karşısında kesin bir şekilde Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs ile dayanışma içerisindedir" gibi ifadeler yer aldığı belirtildi.

Bakanlıktan "sınır" paylaşımı

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdür Vekili Büyükelçi Çağatay Erciyes, geçen hafta Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'ndan sonra Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı ve MEB sınırlarını gösteren haritayı sosyal medyada paylaşmış, Erciyes'in paylaşımı, Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabı tarafından retweet edildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Erdoğan'dan Libya açıklaması

İngiltere'deki NATO Zirvesi sonrası Türk gazetecilerin "Libya'da Nisan ayından bu yana devam eden bir süreç var. Gelinen noktada Libya’daki meşru yönetimle, ulusal mutabakat yönetiminin başkanıyla bir anlaşma gerçekleştirildi. Türkiye'nin hamlesiyle harita olması gereken haline getirildi. NATO zirvesinde bu mesele gündeme geldi mi? Bundan sonraki süreçte Doğu Akdeniz politikasında neler olacak?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Her şeyden önce Libya mutabakat muhtırasıyla alakalı olarak biz meşru yönetimle bu işi imzalamış bulunuyoruz. Şu anda arkadaşlarımız Meclis'e aktardılar ve Meclis'te bu süreç devam ediyor. Meclis’ten bunun geçmesiyle, süratle bu adımı atarak, iş artık adeta yürürlüğe de girmiş olacak. Ama karşı taraf da tabi bundan rahatsız. Hakları olmayan şeyleri hak edinme durumuna geçenler böyle bir durum olunca tabi sıkıntıya girdiler. Tabi başta Yunanistan olmak üzere Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail rahatsız olduğu gibi Avrupa Birliği'ni de tahrik ediyorlar" demişti

NATO Zirvesi dönüşü Türkiye'de de çeşitli açıklamalar yapan Erdoğan, anlaşmadan geri adım atılmayacağını açıklamıştı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

T.C. Vatandaşı

Kendileri bilirler. Derler ya "insan bazen kendi kuyusunu kendisi kazarmış" diye, AB de bunu yapıyor. Kendi ayağına sıkıyor. Bununla kalmıyor koluna, bacağına sıkıyor. Bu gidişle yakın da intihar edecek. Şakağına sıkacak. Kendileri bilirler.

Maraba

Neyin kafasini yasiyorsunuz biraz ayaklariniz yere bassin. Bu duruma nasil gelindigini bildiginiz halde gerceklerin dogrularin haberini yapamiyorsunuz. Milleti oyaliyorsunuz. Sonrada dış guclere sucu yukle gitsin ne guzel.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23