• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ölen babanın maaşını dul kızı alabilir mi?

Yeniakit Publisher
2020-01-24 16:35:00 - 2020-01-24 16:36:04
Ölen babanın maaşını dul kızı alabilir mi?

Ölen babanın maaşı dul kızı alır mı? Emeklilik maaşı alma. Ölen babasının maaşının kızı yüzde kaçını alır? Ölen babadan emekli maaşı alma koşulları çocukları tarafından sorgulanmakta. Dul kıza ölen babadan ne kadar maaş bağlanır? Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır.

Emeklilik maaşı alma. Ölen babasının maaşının kızı yüzde kaçını alır? Ölen babadan emekli maaşı alma koşulları çocukları tarafından sorgulanmakta. Dul kıza ölen babadan ne kadar maaş bağlanır? Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır. 

Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre sigortalı iken ya da Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli maaşı ya da gelir alırken vefat edenlerin hak sahiplerine (eş, çocuklar, anne ve baba) başvuru yapılması ve ölüm aylığı için gerekli şartların da sağlanmış olması halinde dul maaşı ya da yetim maaşı bağlanmaktadır.

Babadan maaş alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

Ölen babanın maaşı nasıl alınır?” sorusunun cevabı için bazı koşulların yerine getirilmesiyle verilir. Vefat eden babanın sosyal güvencesinin olması, ona bu sosyal güvenceyi sağlayan bir kurumda düzenli olarak çalışır durumda olmuş olması gerekmektedir.

Vefat eden babanın emekli maaşı üzerinde hak iddia edecek olan çocukların da devlet memuru olmaları gerekmektedir. Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır. Ancak boşanan kız çocukları gerekli başvuruyu yaparak yeniden yetim aylığını almaya devam edebilir. Merhumun erkek çocukları için bu üst sınır yaşı, ortaöğrenime devam edilirken 20, yükseköğrenime devam edilirken ise 25’tir.

Kişilerin babalarının vefat etmeleri durumunda maaşlarını talep edebilmeleri için gereken koşullar bunlardır. Bu koşulları karşılayan kimseler babalarının vefatının ardından gerekli belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunarak babalarının maaşlarını talep edebilirler.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Didem

İşçi statüsünde devlet kurumun da çalışıyorum.. babam Bağkur emeklisi maaşını alabilir miyim

YELİZ baloglu

Ben eşimden boşandım 5 mart 2020 de ankaraya belgelerimi yolladim ve ayın 13 den inceleme yapıldı ayın 18martta icerde biriken parami ödediler ama yalnız bankaya hiçbir sekilde sistemde görülmemektedir bundan dolayı bilgilendirirseniz sevinirim
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23