Bazı il ve ilçelerde bir yıldan fazla öğretmen tutamadıklarını dile getiren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, velilerin öğretmenlerin sürekli değişmesinden yakındığını belirterek, “Biz giden öğretmenin en az 4 yıl gittiği yerde görev yapmasını istiyoruz” dedi. Bakan Avcı, öğretmen stratejisinin yılbaşında açıklanacağını duyurdu.
ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Hükümet Programı’nda bulunan “Öğretmen Strateji Belgesi”nin hazır olduğunu ancak Aralık ayında toplanacak 19. Milli Eğitim Şurası’nda ilgili paydaşlarla son bir tartışma yaptıktan sonra, yılbaşında kamuoyuyla paylaşacak duruma geleceklerini bildirdi. AA Editör Masası’na konuk olan Bakan Avcı, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.
555 DERSHANE PROTOKOL İMZALADI
Dershanelerle özel okula dönüşüm sürecine ilişkin soru üzerine de Bakan Avcı, dershane sayısının 3 bin 460 olduğunu ifade etti. Özel okula dönüşmek için dönüşüm programına başvuran ve protokolü yapılan 555 dershane bulunduğunu bildiren Avcı, “39’u temel liseye dönüşmüş durumda. Şu anda dershanenin, herkes için kaçınılmaz bir eğitim bileşeni olduğu algısı kırılmış durumda. Başvuran 555 dershanenin protokolü yapıldı. İlk temel liseye dönüşen dershane de Bingöl’den çıktı. Bu da sevindirici” diye konuştu.
CEMAAT OKULLARI
Bakan Avcı, yurt dışındaki okullara yönelik yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, yurt dışında elçiliğe bağlı okulların, ikili anlaşmalar uyarınca açılan okullar ve cemaate mensup okulların bulunduğunu ifade etti. Avcı, “Bunların bizimle alakası yok. Bunların üzerinde yaptırımımız yok. Bildiğim kadarıyla Azerbaycan da Türkmenistan da bu tür okulları kapattı, oradaki yönetimler. Türkiye’deki olup bitenlere bakarak orada da benzer şeyler olur endişesiyle muhtemelen bu tür okulları kapattılar” şeklinde konuştu.
Öğretmenlerin rotasyonuna ilişkin soru üzerine Avcı, özellikle bazı il ve ilçelerde bir yıldan fazla öğretmen tutamadıklarını belirterek şunları söyledi: “Bazı yerlerde bana veliler şikayet ediyor mesela ‘Benim öğrencim ilkokul üçüncü sınıfa geldi, 6 öğretmen değiştirdi’ diyor. Olmaz. Biz giden öğretmenin en az 4 yıl gittiği yerde, ilkokul birden aldığı çocuğu 4. sınıfta bitirinceye kadar, ortaokulda lisede aynı şekilde belli bir süre görev yapmasını istiyoruz. O bakımdan öğretmenlerin yer değiştirmelerini içeren düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz.”
16 MİLYON ÖĞRENCİ DERSBAŞI YAPTI
ANKARA - Üç aylık yaz tatilinin ardından 16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen bugün ders başı yaptı. 2014-2015 eğitim öğretim yılında okul öncesinde 1 milyon 65 bin, ilkokulda 5 milyon 645 bin, ortaokulda 5 milyon 90 bin, lise ve meslek lisesinde 4 milyon 600 bin olmak üzere toplam 16 milyon 400 bin öğrenci okula başladı. İlkokul 1. sınıfa 1 milyon 290 bin 770 öğrencinin başlaması bekleniyor. Yeni eğitim öğretim döneminde mevcut 873 bin 747 öğretmene ilave olarak atanacak 40 bin öğretmen atanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim ve öğretim yılında ilk defa uygulamaya koyacağı çalışmalar yapacak. Çalışmalar kapsamında, öğrencilerin performanslarını değerlendirmeye yönelik çalışmalar için puan verilecek ayrıca seçmeli dersler notla değerlendirilecek. Özel liselerden resmi liselere geçiş imkanı sağlanırken, haftalık ders çizelgeleri de değiştirildi. Buna göre genel liselerde haftalık ders saati sayısı 37’den 35’e indirildi Yarı yıl tatili, 26 Ocak-6 Şubat 2015’te yapılacak. İkinci kanaat dönemi, 9 Şubat 2015 Pazartesi başlayacak ve 12 Haziran 2015’te sona erecek.