• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O ülkeden Türkiye itirafı: ‘Savaşta Türkiye’den destek aldık’

Yeniakit Publisher
AA Giriş Tarihi:
O ülkeden Türkiye itirafı: ‘Savaşta Türkiye’den destek aldık’

Mazlum coğrafyalarını gözeten Türkiye, her şatta yanlarına olmaya devam ediyor. Sudan Sağlık Bakanı Heysem Muhammed İbrahim, Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkinin özellikle sağlık alanında eski ve stratejik olduğunu vurgulayarak, "Savaş sırasında da Türkiye'den ilaç ve tıbbi destek aldık." dedi.

Doğu Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve HDK arasındaki savaş, ülkenin birçok eyaletinde devam ederken halk, farklı zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

Sağlık Bakanı İbrahim, savaşın sağlık sistemi üzerindeki etkisini AA muhabirine değerlendirdi.

"SUDAN İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ESKİ VE STRATEJİK"

Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkinin özellikle sağlık alanında eski ve stratejik olduğunu vurgulayan Sudan Sağlık Bakanı Heysem Muhammed İbrahim, "Sağlık alanında güçlü bir işbirliğimiz var. Bunu en önemli tezahürü Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Hartum Eyaleti'ndeki Türk Hastanesi. Ayrıca sağlık personelinin eğitiminde de Türkiye'nin desteği söz konusu. Bunun yanı sıra Türkiye, Sudan'da tedavisi mümkün olmayan vakalarda Sudanlıların tedavisini karşılıyor. Savaş sırasında da Türkiye'den ilaç ve tıbbi destek aldık." şeklinde konuştu.

Savaş sebebiyle hayatını kaybedenlerinin sayısını belirlemenin mümkün olmadığını söyleyen İbrahim, sağlık kurumlarına 40 binden fazla yaralanma vakası ile yaklaşık 6 bin ölüm vakası ulaştığını dile getirdi.

ÜLKEDEN AYRILANLARIN SAYISI 3 MİLYONU GEÇTİ

Altyapı, ekonomi, eğitim ve sağlık gibi alanlarda ciddi bir yıkıma sebep olan çatışmalar, dünyanın en büyük yerinden edilme krizine yol açtı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, ülkeden ayrılanların sayısı 3 milyonu geçti, 9 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edildi. 25 milyondan fazla kişi ise insani yardıma muhtaç durumda.

"SUDAN'IN ŞU ANDA YAŞADIĞI KRİZ BAŞKA HİÇBİR ÜLKEDE YAŞANMADI"

İbrahim, Sudan'ın şu anda yaşadığı krizin insani ve sağlık açısından başka hiçbir ülkede yaşanmadığının altını çizerek, "milislerin" (HDK) uluslararası normları, yasaları ve ahlakı ihlal ettiğini, vatandaşları, evleri, hizmet yerleri, su şebekelerini, enerji ve elektrik ağlarını, mahsulleri, hastaneleri ve ilaç malzemelerini hedef aldığını ifade etti.

Savaşın başkent Hartum'da başladığını hatırlatan İbrahim, bu yüzden çok büyük yerinden edilme krizi yaşandığını, bazı insanların üst üste birkaç defa göç etmek zorunda kaldığını aktardı.

"HASTANELER ASKERİ KIŞLA OLARAK KULLANILDI"

Sağlık sisteminin doğrudan veya dolaylı olarak savaştan etkilendiğine işaret eden İbrahim, hastanelere düzenlenen saldırılar ve hastanelerin askeri kışla olarak kullanılması gibi olayları bizzat gördüğünü ve bunun savaşın ilk saatlerden itibaren başladığını belirtti.

Sudan Sağlık Bakanı, "Savaşın dördüncü gününde Hartum Hastanesi ve çevresindeki hastanelerin işgali sırasında (HDK tarafından) Hartum Hastanesi'ndeydim. Ardından çok sayıda hastane hizmet dışı kaldı. Hizmet dışı kalan bu hastaneler sıradan hastaneler değil. Bunlar kalp, organ nakli, nörolojik, uzmanlaşmış cerrahi hizmetler ve onkoloji hizmetleri veren uzmanlaşmış referans hastanelerdir." dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Pandemide batili emperyalist siyonist devletler virbirinden aşı çalarken, Tek Turkiye vardi batili zavallilara da yardim eden! Unutmayacagiz

.......m

hasel

Türkiyenin yardım etmediği ülke varmı.Yardım etme ülkemize mahsus iyi haşletlerden biridir.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23