• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Neredeyse hepimiz bunu yapıyoruz! Yemekler bu şekilde zehre dönüşüyor

Yeniakit Publisher
Aslı Bayram Yılmaz Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Neredeyse hepimiz bunu yapıyoruz! Yemekler bu şekilde zehre dönüşüyor

Neredeyse hepimiz artan yemekleri bazen bir bazense günlerce buzdolabında saklıyoruz. Ancak yemeklerin yanlış şekilde saklanması 'gıda zehirlenmelerine' davetiye çıkarıyor. Peki, besinler en doğru nasıl saklanır?

Artan yemeklerin buzdolabında günlerce bekletilip tüketilmesi sıkça karşılaşılan bir durum. Ancak uzmanlar, “sniff test” (koklayarak kontrol) yönteminin yanıltıcı olabileceği ve bayatlayan yemeklerin sağlık riski oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Bakteri yuvası haline geliyor

Penn State Üniversitesi Gıda Bilimi Bölümü’nden Martin Bucknavage, artık yemeklerin mikroorganizmaların büyümesiyle zamanla bozulduğunu ve bu durumun Salmonella, Listeria, E. coli gibi bakterilere yol açabileceğini belirtiyor. Bu bakteriler gıda zehirlenmesine neden olabiliyor ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlılar, çocuklar ve hamileler için ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor.

Isıtma tekniği önemli

Artan yemeklerin buzdolabında genellikle 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, doğru saklama ve yeniden ısıtma tekniklerinin önemine dikkat çekiyor. Özellikle sıcak yemeklerin iki saat içinde buzdolabına kaldırılması, yemeklerin hava geçirmez kaplarda saklanması ve yeniden ısıtılırken en az 74°C sıcaklığa ulaşması gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca, yemeklerin daha uzun süre saklanması için dondurucu kullanılması öneriliyor. Dondurulan gıdaların kalitesinin 2-3 ay içinde tüketildiğinde daha iyi olacağı vurgulanırken, bazı yiyeceklerin dondurulmaya uygun olmadığı da ifade ediliyor. Örneğin, krema bazlı yemekler veya yeşil salatalar, dondurma sonrası dokularını kaybedebiliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23