• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

NASA'nın uzay aracı göktaşına çarptı!

Yeniakit Publisher
2022-09-27 07:14:00 -

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) isimli uzay aracı, dünyadan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide, planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi.

NASA'nın internet sitesinden ve tüm sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen canlı yayında, dünyanın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test etmek amacıyla uzaya fırlatılan DART, dünya için hiçbir tehdit oluşturmayan Dimorphos isimli asteroide tam zamanında çarptı.

DART uzay aracı, otonom konumda kilitlendiği çift asteroidin Dimorphos isimli küçük olan (yaklaşık 170 metre çapındaki) parçasını, yörüngesinden saptırmak için yaklaşık saatte 23 bin kilometre hızla itti.

Gelecekteki potansiyel tehdit oluşturabilecek gök cisimlerini ölçümlemek ve önlemek için ilk defa gerçekleştirilen deneme amaçlı çarpışma, DART'ın üzerine yerleştirilen kamera ile Hubble, Webb ve Lucy teleskopları tarafından da kayda alınırken, çarpışmayı canlı takip edenler görüntüleri yaklaşık 45 saniye gecikmeli olarak seyredebildi.

DART'ı geliştiren Maryland'deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan yönetilen planlı çarpışma sonrası, NASA yetkilisinin canlı yayında, "Bu, insanlığın bir gök cisminin rotasını değiştirmek üzere yaptığı ilk girişimdi." şeklindeki sevinç ifadeleri duyuldu.

Başarılı deneme sonucu bir uzay aracının, yörüngesini yer tabanlı teleskoplar kullanılarak ölçülebilecek şekilde değiştirmek için kasıtlı olarak, hedeflenen bir asteroidle çarpışabileceği ispatlanmış oldu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Merhaba

Bu batının biraz daha kibrini artırıp, biraz daha firavunluğunu ilân edip, biraz daha batmasına vesile olacaktır. Dünyayı sömürerek, dünyayı kan gölüne çevirerek, bunu da insan hakları, özgürlük, demokrasi gibi can canlı lafızlarla kamufle etmek ve uzayda at koşturmak tam bir kâfir, firavun aklıdır. Allah bunların hepsini kendi b.. larında boğsun.

Selim

Koskoca kainatta hiç trafik yokken gidip gök taşına tosluyor beceriksizler! Şaka bir yana, bütün göktaşlarının yerçekimiyle birbirlerini etkiledikleri bir sisteme cahillikleriyle müdahele ediyorlar. Bu yönünü değiştirdikleri göktaşı başka bir göktaşına yaklaşıp onun yörüngesini etkileyip dünyaya dolaylı tehdit oluşturabilir! Herşeyi bildiklerini zanneden gururla şişinen cahiller bunlar! Genetikle de böyle üçüncül etkileşimleri bilmeden oynuyorlar. Okumuş, cahil olduğunu bilmeyen cahil kadar tehlikeli bir şey yok!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23