Meyve ve sebzelerin iyi yıkanması gerektiğini herkes bilir. Ancak bu kadarı yeterli değildir. Mutfakta uygulanması gereken hijyen kuralları da vardır.
EL TEMİZLİĞİ İLE BAŞLAYIN
Yemek yaparken en çok ellerinizi kullanacaksınız ve temiz olması dünyanın en önemli konularından bir tanesi. Bu yüzden antibakteriyel sabunlarla yıkamanız gerekmekte. Ancak yalnızca elleri yıkamak yetmez, tırnaklarınızın içini fırçalayabileceğiniz bir fırçayla geniş bir temizlik sizi bekliyor.
MEYVE VE SEBZELERİ MUTLAKA YIKAYIN
Ne pişiriyor, ne yemek yapıyor olursanız olun mutlaka yıkayın. Örneğin özel bir paketin içinde çeri domates aldınız ya da süpermarketten et aldınız. Etleri ise hafif bir şekilde durulayın. Meyve ve sebzeleri ise sirkeli suyun içinde bekletip yemeklerde kullanın.
LAVABONUZ HEP TEMİZ OLSUN
Bir önemli nokta da lavabonuzun daima temiz olmasıdır. Özellikle meyveleri ve sebzeleri asla evyenin içinde yıkamayın. Bir kaba su koyun, bu kabın içinde yıkayıp suyu dökün.
BESİNLERİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Haşlanarak, az suda kaynatılarak, buharda tutularak, fırında veya yağda kızartılarak pişirilmiş etler tavuk ve balık güvenilir niteliktedir. Diğer taraftan eti kemiklerinden ayırma veya parçalama işlemi bu niteliğin güven derecesini azaltır. Pişmiş etlerin iç kısımları sterildir. Katı pişmiş yumurta, sufleler ve fırında pişmiş yumurtalı tatlılar da güvenli besinlerdir. İyi pişmiş köfteler, kıymalı börekler, kaynama derecesinde pişmiş yemekler de güvenlidir. Kemiklerinden ayrılmış, doğranmış, dilimlenmiş ve orta veya az pişmiş etler, tavuk, rafadan yumurta, fırın yerine ocakta pişirilmiş omlet, yumurtalı çorba terbiyeleri, kremalı pastalar,
az ısıtılmış, artmış yemekler yeniden pişme sıcaklığında ısıtılmadıklarından tehlikeli olabilirler.
Elmaelma.com'dan alınmıştır.