• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mıhlama tarifi- Mıhlama nasıl yapılır?

Mıhlama nasıl yapılır? Mıhlama yapılışının püf noktaları nelerdir? Mıhlamaya peynir ne zaman koyulur? İşte mıhlama tarifi hakkında detaylar…

Yeniakit Publisher
2020-09-22 00:32:00 -
Mıhlama tarifi- Mıhlama nasıl yapılır?

Mıhlama Samsun’dan Artvin’e tüm Karadeniz yöresinde meşhur olan, yapılan, sevilen bir yemektir. Ana ürünü mısır unu olan mıhlamanın bol peynirli ve tereyağlı olan makbuldür. Peki, lezzetli ve iyi bir mıhlama nasıl yapılır?

Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Samsun, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurum illerinde yaygın olan Mıhlama Karadeniz Bölgesi'ne aittir. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de yaygın olarak tüketilir.

Bulunduğu ilin yörenin farklılığına göre farklı isim alan Mıhlama veya Kuymak yine bulunduğu ilin peynir çeşitleri ile yapılır. Örneğin: Mıhlama Trabzon’da Trabzon yöresel peyniri ile yapılırken, Erzurum’da çeçil peyniri ile yapıldığı bilinmektedir. İşte sevilen Karadeniz yemeği Mıhlama- Kuymak tarifi ve detayları…

Mıhlama tarifi

Malzemeler

4 yemek kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı mısır unu

2 su bardağı su

300 gram Trabzon peyniri ( dil peyniri ya da çeçil peyniri kullanılabilir)

Mıhlama yapılışı:

Mıhlama için öncelikle tereyağını sahana alıp yakamadan eritin. Yağın kızarmasını beklemeden mısır ununu ekleyerek karıştırın. Mısır ununu kavurup rengi değişene kadar pişirin. Rengi koyulaşacak ama yanık kıvama ve renge gelememelidir. Mısır unu kavrulurken tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırın.

Mısır unu kavrulunca üzerine 1 bardak suyu ekleyerek iyice karıştırın. Sıcak un, soğuk su ile buluşunca topaklanacaktır. Bu yüzden hızlı hızlı karıştırarak topaklanmasını önleyin.

Karıştırdıktan sonra kalan suyu da ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edin.

Karışım kaynamaya başladığında altını biraz kısın. Kısık ateşte kaynayan karışımın kabarcıklarından üzerine tereyağı çıkıp tavanın kenarlarında birikmeye başladığında peynire hazır hale gelmiştir.

Trabzon peynirini elinizle tel tel ayırarak tavaya ilave edin. Ara ara karıştırarak mıhlamayı kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Laz Emine

... kırk yıllık muhlama...
  • Yanıtla

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

Yaay İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23