• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

MGK'dan terör açıklaması

Yeniakit Publisher
2016-03-24 21:43:00 - 2016-03-24 22:52:41
MGK'dan terör açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı, 6 saat 15 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası 8 maddelik bildiri yayınlandı

Toplantı sonrası yayınlanan bildiride 3 önemli mesaj dikkat çekti. Birincisi Türkiye; dünyaya İstanbul ve Ankara’da yapılan terör saldırıları ile Brüksel’deki terör eylemlerinin ayrı amaçlar için olsa da aynı yöntemlerle yapılması nedeniyle ortak terör tehditi çerçevesinde değerlendirilmesi çağrısında bulundu. İkincisi MGK, Suriye müzakerelerinde PKK’nın uzantısı PYD’nin yer almaması konusundaki kırmızı çizgisini yineledi. Üçüncü mesaj ise Türkiye’nin hazırlıkları yapılan Musul operasyonu konusundaki hassasiyetinin ifade edilmesi oluşturdu.

6 saat sürdü

İki ayda bir toplanan MGK'nın Mart ayı olağan toplantısı, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapıldı. Toplantı, yaklaşık 6 saat sürdü. Toplantı salonunda Erdoğan'ın yanı başındaki sehpa üzerinde siyah kaplı kalın bir kitabın olması dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise toplantıya çift çantayla geldi. Çantalardan biri hacimli bond tipi bir evrak çantası. Diğerinin ise dizüstü bilgisayar veya tablet çantası özelliğinde olması dikkat çekti.

Toplantının birinci gündem maddesini, terörle mücadele ve bombalı terör saldırıları oluşturdu. Toplantıdan sonra yayınlanan 8 maddelik bildiride, şu ifadeler yer aldı:

PKK, IŞİD VE PARALEL YAPI

1. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler kapsamlı şekilde görüşülmüştür. Bu çerçevede; millî güvenliğimize yönelen iç ve dış tehditler ile terör ve teröristle mücadele çalışmaları değerlendirilmiş, paralel devlet yapılanmasına karşı alınan
tedbirlerin uygulanması üzerinde durulmuştur. Tüm terör tehditleri bertaraf edilene kadar, azim ve kararlılıkla sürdürülecek olan mücadelede, mevcut ve alınması gereken ilave tedbirler ayrıntılı olarak müzakere edilmiştir. Milletimizin temel değerlerine ve birlikte yaşama arzusuna karşı ortak eylem kararı alan terör örgütlerine yönelik mücadelede görev alan güvenlik güçlerimizin gayretleri takdirle karşılanmış; terör mağduru yaralılarımıza acil şifa dilenmiş, şehitlerimiz rahmetle anılmıştır.

O İLÇELER YENİDEN İMAR EDİLECEK

2. Bölücü terör örgütünce tahrip edilen yerleşim yerlerinin en kısa sürede yeniden imar edilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için gereken tedbirlerin alınmakta olduğu ifade edilmiştir.

ORTAK TEHDİT ÇAĞRISI

3. Ankara, İstanbul ve son olarak Brüksel’de yaşanan terör eylemlerinde farklı gayelerle de olsa, aynı yöntemlerin kullanılmasının; terörün din, dil, ırk, mekân ve devlet ayrımı yapmaksızın tehdit oluşturduğu, terörün özgürlük ve hak mücadelesi olmadığı konusunda uluslararası kamuoyunda ortak görüş ve işbirliğine varılmasının, hayati önemi haiz olduğu vurgulanmıştır.

PYD MÜZAKERELERDE OLAMAZ

4. Suriye müzakerelerinde terörist grupların dikkate alınmaması gerektiği ve meşruiyeti olmayan yapıların tek taraflı tasarruflarının hiçbir geçerliliğinin olamayacağı yönündeki kararlılığımızın altı çizilmiştir. Ayrıca, mülteci ve göç meselesinin suriye içinde çözüme kavuşturulması maksadıyla ülkemizce gündeme getirilen, Avrupa Birliği’nin de siyasi desteğini haiz önerilerin bir an önce hayata geçirilmesinin önemi üzerinde durulmuştur.

5. NATO’nun, Ege Denizi’nde insan kaçakçılığının engellenmesine yönelik Türkiye tarafından alınan tedbirlere verdiği destek memnuniyetle karşılanmıştır.

GÜVENLİ BÖLGE

6. Rusya’nın Suriye’deki rejimle birlikte yürüttüğü askerî ve siyasi faaliyetler sonucu ortaya çıkan durum müzakere edilmiş; bölgede istikrarın tesisi için, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesinin önemi üzerinde durulmuştur.

Türkiye’nin, çözüm için ısrarla önerdiği terörden arındırılmış güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge uygulamasının hayata geçirilmesinin ne kadar haklı ve önemli bir teklif olduğunun, sorunun çözümünde oynayacağı rolün, yaşanan hadiseler neticesinde bir kez daha anlaşıldığı ifade edilmiştir.

MUSUL HASSASİYETİ

7. Irak’ta, özellikle DEAŞ’a karşı mücadelede ve Musul’un DEAŞ’tan kurtarılmasına ilişkin operasyonun hazırlıklarında meydana gelen gelişmeler değerlendirilmiştir. Ayrıca, DEAŞ’ın Tuzhurmatu’ya kimyasal başlık taşıyan füzelerle düzenlediği son saldırıda yaralanan ve bir kısmı tedavi için ülkemize getirilen Türkmenler’in durumu, Türkmen toplumuna sağlamakta olduğumuz insani yardımlar kapsamında ele alınmıştır.

8. Libya ve Yemen’de istikrarın tesisine yönelik mevcut durum ile orta doğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmeler ve bu bölgeyle ilişkilerimiz görüşülmüştür.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23