• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Libya Zirvesi'nin ardından darbeci Hafter bir kez daha saldırdı! Art arda patlama sesleri

Yeniakit Publisher
2020-01-20 01:32:00 -
Libya Zirvesi'nin ardından darbeci Hafter bir kez daha saldırdı! Art arda patlama sesleri

Son dakika haberi: Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen toplantı sırasında, Libya'dan petrol sahalarının kapatıldığı haberi geldi. Libya'daki petrol akışı tamamen durduruluken, bununla da kalmayan Hafter güçleri, peş peşe saldırılar düzenledi. Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, petrol ve ateşkes ihlali hakkında önemli maddeler yer aldı.

Son dakika haberi: Libya'daki taraflar ve uluslararası toplum Almanya'nın başkenti Berlin'de toplanırken, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'e bağlı milisler peş peşe ateşkesi ihlal etti. Libya'da limanların ardından iki büyük büyük petrol sahası kapatıldı ve petrol akışı tamamen durdu.

Libya Zirvesi'nde ateşkes ve petrol kararı

Dünyanın takip ettiği zirvenin ardından Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, ateşkes ihlali ve petrol hakkında önemli maddeler yer aldı.

Ateşkesi ihlal edip saldırı düzenlediler

Libya'nın uluslararası meşruiyete sahip temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin ortak Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Abdulmalik el-Medeni, yaptığı açıklamada, Hallatat ve Hallet el-Furcan bölgesinde Hafter milislerinin ateşkesi ihlal ederek havan saldırısı düzenlediklerini, kendilerinin de bu saldırıya karşılık verdiğini ve durumu kontrol altına aldıklarını ifade etti.

Zirve sonrası bir saldırı daha!

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen uluslararası konferansın ardından başkent Trablus'ta patlama sesleri duyuldu.

Libya'nın uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu'nun sözcüsü Abulmalik el-Medeni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkentin güneyindeki Selahaddin bölgesinde "Halife Hafter'e bağlı milislerin rastgele havan atışı yaparak ateşkesi ihlal ettiğini" söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Dikkat çeken petrol maddesi

"Ekonomik ve mali reform" başlıklı bölümde de aralarında Libya Merkez Bankasının, Libya Yatırım Otoritesinin, Ulusal Petrol Şirketinin ve Teftiş Bürosunun da yer aldığı ülkenin egemen kurumlarının bütünlüğünün, birliğinin ve yasal yönetiminin korunmasının önemine dikkat çekildi.

BMGK'nin ilgili kararları gereği Ulusal Petrol Şirketinin Libya'nın tek bağımsız ve meşru petrol şirketi olduğunun teyit edildiği metinde, şunlar kaydedildi:

"Bütün tarafları onun tesislerinin güvenliğini garanti etmeyi sürdürmeye ve petrol tesislerine ve altyapısına yönelik düşmanlıklardan geri durmaya çağırıyoruz. Libya'nın petrol altyapısına zarar veren, Libya haklına ait olan enerji kaynaklarını Libya ham petrolünü ve türevlerini Ulusal Petrol Şirketini kontrolü dışında alıp satarak yasa dışı kullanan her girişimi reddediyoruz."

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesinde ateşkesin yanı sıra taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri ve Birleşmiş Milletlerin (BM) silah ambargosuna uyma çağrısında bulunuldu.

Ateşkesi ihlal edenlere yaptırım

BM'ye ateşkesin uygulanmasını izlemek ve doğrulamak üzere derhal teknik komiteler oluşturarak taraflar arasındaki ateşkes müzakerelerini kolaylaştırma çağrısında bulunulan metinde, "Ateşkes düzenlemelerini ihlal ettiği tespit edilen kişilere uygun yaptırımların uygulanması için BMGK'ye ve bu yaptırımları uygulaması için üye devletlere çağrıda bulunmaktayız." ifadesi kullanıldı.

Petrol akışı tamamen durdu

Libya'da günde ortalama 400 bin varil petrol üreten iki petrol sahası kapatıldı.

Libya'nın güneyindeki aşiretleri temsil eden bir grup, El Sahara ve El Feel petrol sahalarının kapatıldığını duyurdu. İki sahanın kapatılması, Uluslararası Barış Zirvesi sırasında Libya'dan bütün petrol akışının durdurulması anlamına geliyor.

Ülkenin doğusundaki petrol terminalleri de cuma günü kapatılmıştı.

Libya'nın güneyindeki iki petrol sahasından günde ortalama 400 bin varil petrol pompalanıyor. Cuma günü ülkenin doğusunu kontrol altında tutan Hafter'e bağlı aşiretler, bölgedeki pek çok petrol terminalini ve güneydeki üretim sahalarını ele geçirmişti.

Hafter güçleri petrol limanlarını kapatmıştı

Libya'da petrolün çıkarılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatından sorumlu Libya Ulusal Petrol Kurumu, yayımladığı yazılı açıklamada, Hafter'e bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları isimli silahlı gruba yine Hafter kontrolündeki Sirte Operasyon Dairesi'nden gelen talimatla beş ayrı petrol ihraç limanının kapatıldığını duyurdu.

Libya hükümetinden petrol uyarısı gelmişti

Ülkedeki petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatını yöneten Libya Ulusal Petrol Kurumu Genel Müdürü Mustafa Sanallah imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Libya'nın can damarının taraflar arasında tartışma konusu yapılmaması istendi.

Berlin'de tarihi zirve

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de uluslararası konferans düzenlendi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarına destek vermek amacıyla ev sahipliği yaptığı konferansta, çatışmaların durması, taraflar arasında karşılıklı güven ortamının tesis edilmesi, Libya'nın toprak bütünlüğünü esas alan kalıcı bir barış anlaşması için görüşmelerin başlatılması hedeflendi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mihail

Ne cikti zirveden Zirvadan baska

Nazım Zengin

Demek ki zirveden Hafter'i engelleyecek bir karar çıkmadığı gibi cesaretlendirecek kararlar çıkmış!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23