• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Libya ile yapılan anlaşma sonrası Türkiye’den İsrail’e 2 uyarı

Yeniakit Publisher
2019-12-16 07:48:00 -
Libya ile yapılan anlaşma sonrası Türkiye’den İsrail’e 2 uyarı

Libya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma sonrasında Türk donanmaları Kıbrıs’ın güneyinde İsrail’e ait sismik bir gemiye engel oldu. Ardından Ankara’dan Tel Aviv’e şu mesaj gitti: Bizi by-pass edecek East-Med planına izin vermeyiz. Gelin, işbirliği yapalım.

Doğu Akdeniz'deki Türk fırkateynlerinin 27 Kasım tarihli Libya anlaşması sonrası İsrail'e ait araştırma gemisini Kıbrıs güneyinden kovduğu ortaya çıktı. İsrail'in Kanal 13 televizyonu muhabirlerinden Barak Ravid, iki hafta önce ortak bir proje üzerinde çalışan İsrailli ve Güney Kıbrıslı araştırmacıları taşıyan İsrail'e ait 'Bat Galim' isimli araştırma gemisinin, Türk Deniz Kuvvetlerine ait bir gemi tarafından Doğu Akdeniz'den çıkarıldığını duyurdu. Ravid'in İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haber, Ankara ya da Tel Aviv kaynaklarınca yalanlanmadı. İddiaya göre Türk fırkateyni, Kıbrıs güneyinde sözde Rum Yönetimi yetki alanında bulunan sismik gemi Bat Galim'e telsiz vasıtasıyla ulaşarak “Bölgeden hemen ayrıl” mesajı iletti. Uyarının ardından İsrail gemisi bölgeden ayrıldı.

O hatta izin vermeyiz

Libya ile Türkiye arasında Deniz Yetki Alanı Sınırlandırma Anlaşması'nın imzalanmasının ardından yaşanan bu gelişme dün ortaya çıkınca, Tel Aviv'den dikkat çeken bir haber daha geldi. İsrail Devlet Televizyonu Kan TV'nin yetkilisi Amichai Stein, Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi by-pass edecek doğalgaz boru hattı planına karşı Ankara'nın Tel Aviv'i net bir şekilde uyardığını kaydetti. İddiaya göre, İsrail karasularında başlayıp denizin altından Güney Kıbrıs'a uzanacak, oradan Girit adasına ve Yunanistan'a ulaşarak Avrupa'ya gaz taşıyacak East-Med boru hattına Ankara kesinlikle izin vermeyecek. Tel Aviv'e diplomatik kanallardan iletilen mesajda, Türkiye'ye ait yasal münhasır ekonomik bölgeden geçecek böyle bir hattın hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı aktarıldı.

Savaş değil işbirliği

İsrail'i 'East-Med' projesi hakkında bir kez daha düşünmeye davet eden Ankara, müzakerelere de açık kapı bıraktı. İsrail'in Türkiye'deki mazlahatgüzarına iletildiği iddia edilen mesajda Tel Aviv tarafı 'işbirliği'ne davet edildi. Doğu Akdeniz gazı konusunda ortak projeler için İsrail'i diyaloğa çağıran Ankara, “Amacımız savaşmak değil. İşbirliği ve müzakere istiyoruz. East-Med projesinin gerçekleşmesine asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Stein'a göre İsrailli yetkililer Türkiye'nin bu uyarısını doğruladı. Bu gelişmelerin ardından Akdeniz gazının Avrupa'ya ulaştırılması yolunda alternatif güzergahlar yeniden değerlendirmeye alındı.

Güzergah değişebilir mi

Türkiye'nin 'izin vermeyiz' dediği East-Med projesi yıllık 20 milyar metreküp gazın denizin altından Avrupa'ya taşınmasını öngörüyordu. İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve İtalya geçtiğimiz yıl 7 milyar dolarlık projeyi imzalamıştı. Türkiye'yi enerjide dışarıda bırakmayı amaçlayan proje, yüksek maliyeti ve denizin altına döşenecek hattın uzunluğuyla eleştiri konusu oluyordu. Doğu Akdeniz kaynaklarının Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşınması fikri, en ekonomik güzergah olmasına rağmen, Ankara ile Tel Aviv arasındaki gerilimlerden ötürü rafa kaldırılmıştı. Son gelişmelerin ardından Tel Aviv tarafının nasıl bir politika geliştireceği merak konusu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Memet mehmet

Yahudi ile işbirliğimi.yazık

ahmet orhan

Yahudi ile işbirliği değil. Yahudi'yi sana para ödemek zorunda bırakma çabası.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23