• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kin ve öfkeyi söküp atacağız

Yeniakit Publisher
2013-04-12 21:57:00 - 2013-04-12 22:04:38
Kin ve öfkeyi söküp atacağız

Akit, Güneydoğu halkının nabzını tutmaya devam ediyor. Akit’e konuşan Mardinliler, akan kanın durmasını, kin ve öfkenin sökülüp atılmasını istiyor... Son dönemde esen çözüm rüzgârı Hakkari’de de etkisini göstermiş. Sürece karşı çıkanlara tepki gösteren Ma

EROL METİN / MARDİN
Akit’in Güneydoğu’daki çözüm süreci turları sürüyor. Medeniyetler şehri Mardin’deydik. Son aylarda esen çözüm rüzgârı bu tarihî kentte de etkisini göstermiş. Öyle ki; Mardin’e turistler adeta akın ediyor. Yerli ve yabancı turistler, güvenlik kaygısı duymadan Güneydoğumuzun incisi bu kenti gezme fırsatı buluyor. Mardin’e turistik amaçlı gelen Veysel Safkan isimli Adanalı gencin anlattıkları sürecin oluşturduğu güzel havayı özetliyor. Tarihî mekânlar arasında sohbet ettiğimiz Safkan, duygularını şu şekilde dile getirdi: “Bu yollardan geçerken insan düşünmüyor değil, geçmişte yaşanan olaylardan dolayı. Ancak şu an yolun düzgünlüğü ve güvenliği rahat bir şekilde ülkemizin var olan güzelliklerini görmemizi sağladı. Kızıltepe’den geçtik. Daha önce Kızıltepe’yi duymuştum. Kızıltepe bahsedilen kötü durumundan çok uzaktaydı. Şu an çok daha iyi. Yollardan geçerken kaygı duymadık. Kaç aydır sürecin getirdiği bir hava var. Olaysız ve kan akmadan geçen bir zaman dilimindeyiz. Bunun böyle sürmesi, sorunların halledilmesini temenni ediyoruz. Bu sürecin de geçmişteki yaşananlar gibi yarım kalmasını istemiyoruz.”
ACISINI YÜREĞİNE GÖMÜP
SÜRECİ SAHİPLENDİ
Mardin’de babası PKK tarafından öldürülen Kızıltepeli Kahraman aşireti mensubu Mehmet Kahraman’la da görüşme fırsatımız oldu. Acısını yüreğine gömüp çözüm sürecine tam destek veren Kahraman da şunları kaydetti: “Son derece olumlu bir hava var. Bu çözüm sürecinde olan tüm insanlara teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Bunu tarihî bir süreç olarak değerlendiriyoruz. İnsanlar artık ölümden, acıdan, gözyaşından bıkmış durumda. Geriye dönülmemesi, bölgemizde artık insanca bir ortamın hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. PKK’dan dolayı acı yaşayan insanların başında geliyorum. PKK’nın 1979’da ilk şehit ettiği insanlardan birisi rahmetli babam Seydo Kahraman’dır. Bu acının ne olduğunu çok iyi biliyorum. Onun için başka insanların bu acıları yaşamaması için çözümün başarılı bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyorum. Kızıltepe halkı barış sürecine destek veriyor. Kim bu süreci sekteye uğratırsa altında kalacaktır. Çünkü halkta büyük bir umut doğmuştur. Bunu bozmaya kimsenin hakkı yoktur.”
“BÖLGE İNSANI KAZANIR”
Mardin halkıyla da bol bol sohbet ettik. Aldığımız diğer bazı görüşler de şöyle:
İlyas Bozan (Çiftçi): “Bu çatışma bitsin, millet rahat etsin. Çözüm olursa bölge insanı kazanır. Kimse gözyaşı dökmesin. İnşallah çözülecek. Kötülük taraftarı değiliz.”
“AKAN KAN MÜSLÜMANIN KANI”
Abdülkadir Çapşek (Lokantacı): “İnşallah süreç devam edecek. Kanın akmasını isteyenin Allah iki gözünü çıkarsın. İki tarafta da zararda olan biziz. Akan kan Müslümanın kanıdır. Türk-Kürt nedir? Çanakkale’ye gidersen orada bir ümmetin olduğunu görürsün. Haçlı seferleri devam ediyor. Kılıçla, topla yapamadıklarını siyasetle yapıyorlar. Onlara inat bu süreç devam etmelidir.”
“MÜHİMMATA GİDEN PARA YATIRIM OLACAK”
Yusuf Öğdür (Bakkal): “Şiddet çözüm değil. Şiddetten terör doğar. Şiddet ortamı olduğu sürece terör doğacaktır. Zaten kardeşçe yaşıyorduk. Yine kardeşçe yaşayalım. Bitsin. İş olanakları artsın, yatırımımız yok. Bu işin silahla değil, siyasetle çözülmesini istiyoruz.”
Murtaza Pordoğan (Fabrika işçisi): “Barış olsun askere, mühimmata giden para bize yatırım olacak, iş olacak, imkân olacak. Giden para bize silah olarak değil, huzur olarak geri dönecek. Çoluk çocuğumuza rahat rahat ekmek götürebileceğiz.”
“BU BAĞI KİMSE KOPARAMAZ”
Aslen Mardinli Selahattin Saidoğlu (Şeyh Çabuk Camii imamı): “Gönlümüz ister ki İslâm ışığında hareket edilsin. Hiç kimsenin canı yanmasın. Bu süreci din adamları olarak destekliyoruz. İnşallah elimizden geleni de yapacağız. Doğunun insanı dinine daha bağlıdır. Bu bağı kimse koparamaz. İnsanlar din adamlarına değer veriyor.”
Abdülkadir Ceylan (İnşaat işçisi): “Süreç bir kere değil, bin kere hayırlı olsun. Bu işe sebep olanlardan da Allah bin kere razı olsun. Güven ortamına ihtiyacımız var. Bu tesis edilmeli. Biz de vatandaş olarak göreve hazırız.”
Süryani asıllı Zeki Paslanmaz (Kuyumcu): “Bu dünya hepimize yeter. Hepimiz bu toprağın insanıyız. Bugüne kadar Müslüman kardeşlerimizle iç içe huzur içinde yaşıyoruz. Birbirimizin evlerine, taziyelerine, bayramlarına gidiyoruz. Şiddet herkese zarar veriyor. Artık kavgayla gündeme gelmek istemiyoruz. Hiç kimse ölmemeli.”
“ÖNCELERİ DIŞARI ADIM ATAMIYORDUK”
Hacı Hıdır Açık (Eski kasap): “Bu çözüm olursa bizim için çok iyi olur. Herkes kendi işini yapsın. Dükkânımızı açamıyorduk. Çözüm olursa isteyen istediği yere gidebilecek. Asker de, dağdaki de bizdendir. Bizim çocuklarımız ölmesin. Önceleri dışarı adım atamıyorduk, şimdi güzel. Bu gençlere yazık. Kimin ne kazancı oldu? Batı istiyor ki; Müslümanlar birbiriyle uğraşsın, onlar istediği şekilde at koştursun.”
“BU CANI ALLAH VERDİ, ALLAH ALSIN”
Hasan Er (Vatandaş): “Sorunun çözümünü hepimiz istiyoruz. Bu ateş sönsün. Hangi ırktan olursa olsun kimsenin birbirini öldürmeye hakkı yoktur. Bu canı Allah verdi, Allah alsın. 30 senedir kim öldürmeden fayda gördü? Hepimiz zararlı çıktık. Hükümete destek veriyoruz. Çözsün bunu. Kaç yıldır sürüyor, ölümler bir an önce sonlansın. Kin ve öfkeyi içimizden söküp atalım. Kimse kin gütmesin.”
Murat Bumanhan (Lokantacı): “Fitne ve fesada geçit vermememiz lazım. Allahımız bir, dinimiz bir, kıblemiz bir. Aramızda ayrılık gayrılık olmaması lazım. Çünkü Rabbimizin buyurduğu vechiyle müminler kardeştir. İnsanların soyuyla sopuyla ilgilenmiyoruz. Bu bölgenin geri kalmasını, anarşi ve terörün sürmesini isteyenler var. Birbirimizi Allah için seveceğiz. Bizim cihadımız ekmek peşinde, helâl rızık peşinde koşmaktır.”
CUMA VAAZINDA KARDEŞLİK VURGUSU
Öte yandan; Diyarbakır’ın köklü camilerinden olan Nebi Camii’nin vaizi, cuma vaazında çözüm sürecinin önemine değindi.
Vaiz, cemaatin pür dikkat dinlediği vaazında, fitne peşinde koşanlara fırsat verilmemesini isteyerek, “Sürece eylemlerimizle, dualarımızla destek verelim” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23