Kavut tarifi, nasıl yapılır? Kavut tatlısı tarifi
Anadolu insanının kıtlık zamanlarında çare olarak başvurduğu ve 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen ‘Kavut’ tatlısı.
Türk Dil Kurumu’na göre kavut “kavrulduktan sonra öğütülmüş tahıl ununa şeker katılarak yapılan bir tür un helvası” olarak tanımlanmaktadır.
Van usulü kavut tarifi şu şekildedir:
70-80 gram tereyağı sıvı hale gelene kadar eritilerek hafif ateşte kızdırılır. Üzerine 100 gram buğday (kavurga) unu serpilir. Bulamaç kıvamına gelene dek 15 dakika boyunca pişirilir. Arzuya göre reçel, bal ya da toz şeker ile tatlandırılır. Ceviz ile süsleme yapılabilir.
Iğdır usulü kavut tarifi şu şekildedir:
Van'da olduğu gibi Iğdır civarında da sevilerek tüketilen kavut için kullanılan malzemeler;
- buğday
- mısır
- susam
Yapılışı
Buğday, mısır ve susam kavrulduktan sonra öğütülerek un haline getirilir. Öte yandan şekerli su karışımı hazırlanarak unun içine katılır ve yoğrulmaya başlanır. Suyunu iyice çekene dek toplar haline getirilir.
Karadeniz usulü kavut tarifi şu şekildedir:
Karadeniz usulü kavut için öncelikle arpa unundan lapa elde edilir. Ortasına kuyu yapılır ve içi tereyağlı şerbetle doldurulur. Kaşığa biraz şerbet, biraz da lapa konularak tüketilir.
Sivas usulü kavut tarifi şu şekildedir:
Malzemeler
- 6 Yemek Kaşığı Kavut unu
- 6 Yemek Kaşığı Toz şeker
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağ
- 2 Su Bardağı Su
Yapılışı
Tereyağını eritip üzerine şeker ve suyu koyup kaynatalım 5- 6 dk daha bekletelim. Kavut ununu servis tabağına alıp şerbetten azar azar karıştırıp püre haline getiriyoruz .Ortasını oyup şerbeti içine döküyoruz kaşığı şerbete batırıp düzeltiyoruz. Kaşıkla kavutu şerbete batırıp yiyebilirsiniz.