• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kanlı ishal neden olur? Dizanteri bulaşıcı mı?

Yeniakit Publisher
2020-07-08 11:34:00 - 2020-07-08 11:34:34
Kanlı ishal neden olur? Dizanteri bulaşıcı mı?

Dizanteri yani kanlı ishal nedir? Basillerin yol açtığı, ağrılı ve kanlı sürgünle kendini gösteren, bağırsakta yaralar oluşmasına neden olan, çok bulaşıcı, tehlikeli bir hastalık. Dizanteri, kanlı ishale neden olan bir bağırsak enfeksiyondur. Bazı durumlarda, dışkıda mukus bulunabilir. Peki dizanteri belirtileri neler? Dizanteri için hangi bölüme gidilir? İşte detaylar.

Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen dizanteri, bakteri, amip ve virüslerin neden olabildiği bir bağırsak enfeksiyonudur. Kişiden kişiye kolayca bulaşabilen bu hastalığın temel sebebi hijyen eksikliğidir. Su ve gıdaların dışkı ile kirlenmesi sonucu ortaya çıkar. Peki kanlı ishal belirtileri neler? Dizanteri çoğunlukla şiddetli, kanlı ve mukuslu ishalin eşlik ettiği; mide bulantısı, ani kusma ve ani mide krampları ile karakterizedir. Titreme, halsizlik, baş ağrısı, gaz hissi, 38°C ve üzerinde seyreden ateş gibi semptomları da bulunur. Basilli dizanteride enfeksiyon bir hafta içinde belirtilerini gösterirken amipli dizanteri hastaya bulaştıktan 10 gün sonra belirtilerini gösterir.  Amipli dizanteride ise bağırsak hareketleri sancılıdır.

Dizanteri nasıl bulaşır?

Enfekte olmuş kişinin dışkı ve idrarının bulaştığı yiyecek ve içeceklerle bulaşan dizanteri kişinin bağırsak mukozasına yerleşir ve çoğalır. Bu bölgede iltihap, ödem ve ülserasyona sebep olur. Özellikle kanalizasyon atıklarının temiz su kaynaklarına karışmasıyla ortaya çıkar. Yıkanmamış ya da kirli su ile yıkanmış sebze ve meyvelerden, karasineklerin konduğu ve farelerin temas ettiği gıdalardan da hastalık bulaşabilir. Bağırsak hastalığı olanların hastanelerin Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji polikliniklerinden randevu almaları gereklidir.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23