• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kadın tuzluğu bitkisinin faydaları: Toplaması saatler alıyor, faydası ise saymakla bitmiyor

Yeniakit Publisher
Selma Savcı Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Kadın tuzluğu bitkisinin faydaları: Toplaması saatler alıyor, faydası ise saymakla bitmiyor

C vitamini bakımından oldukça zengin olan kadın tuzluğu bitkisi birçok önemli hastalığa şifa sunuyor… Enfeksiyon gidermeden bağışıklığı güçlendirmeye pek çok faydasının olduğu bilinen karamuk bitkisinin bir ağacının hasadı 7-8 saat zaman alıyor.

Ülkemizde genellikle İstanbul ve Trakya bölgesiyle farklı bir türü Karadeniz ile iç Anadolu bölgesinde yetişir. Kadın tuzluğu bitkisi mayıs, haziran aylarında sarı renkli çiçek açar. 2 metre boyunda, dikenli, çalı görünümlüdür. Kadın tuzluğu bitkisinin yaprakları ve meyveleri tatlı iken, kökü acıdır.

Halk arasında karamuk, çoban ekmeği, diken üzümü, çoban tuzluğu, it tuzluğu, ekşimen, tavşan ekmeği gibi daha birçok ismi bulunan kadın tuzluğu bitkisi kökünden gövdesine yaprağından meyvesine kadar tam bir şifa deposudur.

Kadın Tuzluğu Bitkisinin Faydaları

-Kansere karşı koruyucu özelliği vardır.
-Ağız yaralarını iyileştirir.
-Korku, endişe, kaygı gibi depresif rahatsızlıklara iyi gelir.
-Yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden C vitamini eksikliği rahatsızlığı olarak bilinen iskorbüte iyi gelir.
-İşitme kaybını giderir.
-Üriner enfeksiyonları ve maya enfeksiyonlarına iyi gel-ir.
-Tansiyonu düşürür.
-Bağırsak iltihaplarını kurutucu özelliği vardır.
-İştahı açar, ateşi düşürücü özelliği vardır.
-Safra miktarını artırarak safra kesesi hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
-Mideyi kuvvetlendirir, sindirimi düzenler.
-Hemoroite iyi gelir, kanamayı azaltır.
-Haricen kullanımı ile gözde çıkan arpacığa iyi gelir.
-Kan dolaşımını düzenler.
-Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.
-Karaciğer değerlerini düzenler.
-Kalp romatizmasına faydalıdır. Kalp dostudur.
-Diş çürümelerine karşı koruyucu özelliği vardır.
-Rahim kanserine karşı koruyucudur. Kadın dostudur.
-Terletici özelliği olduğu için vücuttaki toksinlerin atılmasında etkilidir.

Kadın Tuzluğunun Toplama ve Saklama Aşamaları

Bitkinin kök ve gövde kabukları ilkbahar başında ve sonbahar sonunda soyularak alınır. Güneş görmeyen gölgelik bir yerde kurumaya bırakılır. Yaprakları ve meyveleri doğrudan da tüketilebilir. Meyvelerini reçel yaparak da tüketebilirsiniz. Ayrıca meyvelerini kurutup çay olarak tüketmeniz de mümkündür. (kurusunu tüketebilirisiniz)

Kadın Tuzluğu Çayı Nasıl Yapılır?

Kabukları ile Çay Hazırlanışı:

Kök kısmından elde ettiğimiz kabukları ince ince kıyarak 1 yemek kaşığı oranda (Gövde kabuklarından ise 1 çay kaşığı) 500 ml suya konularak 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra her öğünden önce bir çay bardağı tüketilir.

Kadın tuzluğu nedir?

Doğada, kendiliğinden yetişen karamuk bitkisi vücutta antikor ürettiği için birçok derde deva oluyor. Kadın Tuzluğu da denilen bu bitkinin ilk keşfedildiğinde soğuk algınlığı için kullanıldığı biliniyor. Bitkinin genelde meyvesi ve kökü kullanılsa da dikeni ve yaprağı da şifa kaynağı olduğu düşünülüyor. Karamuk bitkisinin iltihap başta olmak üzere şeker hastalığı, tansiyon düşürücü, kalbi koruma, bağışıklık kazandırma gibi pek çok faydasının olduğu da biliniyor. Öte yandan antibakteriyel özelliğe sahip olan bu bitki antikor üretme özelliği ile vücutta bulunan enfeksiyon ve bakterileri de yok ediyor. Şifa deposu olarak bilinen bitkinin meyvesi, kurutulmuş şekilde satılıyot.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23