• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İstanbul'da oyların sayımı neden durduruldu? CHP oyların sayımını neden istemiyor?

Yeniakit Publisher
2019-04-03 09:14:00 - 2019-04-03 09:16:11
 İstanbul'da oyların sayımı neden durduruldu? CHP oyların sayımını neden istemiyor?

İstanbul seçim sonuçlarında usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Seçim yasası gereği AK Parti 3 gün içinde İstanbul seçim sonuçları için il seçim kurullarına itiraz etti. İstanbul'un Maltepe, Ümraniye, Ataşehir, Üsküdar, Fatih, Beykoz, Çekmeköy, Şile, Bayrampaşa ve Çatalca İlçe Seçim Kurulları, yapılan itirazlar üzerine geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Ancak oyların sayımı devam ederken CHP apar topar sayımların durdurulması için il seçim kuruluna başvurdu ve il seçim kurulu da oyların sayımını terbiren durdurdu. Bu hukuksuz karara YSK dur dedi ve il seçim kurulunun kararını kaldırdı ve İstanbul ilçelerinde geçersiz oyların sayımına devam edildi. Peki İstanbul'da oyların sayımı neden durduruldu? İl seçim kurulu neden geçersiz oyların sayımını durdurdu? İstanbul'da neler oluyor? CHP oyların sayımını neden istemiyor? İstanbul oy sayım sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

İstanbul seçim sonuçlarında usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Seçim yasası gereği AK Parti 3 gün içinde İstanbul seçim sonuçları için il seçim kurullarına itiraz etti. İstanbul'un Maltepe, Ümraniye, Ataşehir, Üsküdar, Fatih, Beykoz, Çekmeköy, Şile, Bayrampaşa ve Çatalca İlçe Seçim Kurulları, yapılan itirazlar üzerine geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Ancak oyların sayımı devam ederken CHP apar topar sayımların durdurulması için il seçim kuruluna başvurdu ve il seçim kurulu da oyların sayımını terbiren durdurdu. Bu hukuksuz karara YSK dur dedi ve il seçim kurulunun kararını kaldırdı ve İstanbul ilçelerinde geçersiz oyların sayımına devam edildi. Peki İstanbul'da oyların sayımı neden durduruldu? İl seçim kurulu neden geçersiz oyların sayımını durdurdu? İstanbul'da neler oluyor? CHP oyların sayımını neden istemiyor?

İstanbul'da CHP'nin itirazı üzerine İstanbul İl Seçim Kurulu birçok ilçede başlanan oy sayım işleminin tedbiren durdurulmasına karar verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, seçim sonrası yaşananlarla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

CHP Panikledi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz Yavuz şu ifadeleri kullandı: "Bu çalışma esnasında gördük ki çok hızlı bir şekilde aradaki fark azalıyor. Bugün maddi hataların düzeltilmesine ilişkin ilçe seçim kurullarına yapmış olduğumuz düzeltme işleminin dışında geçersiz oyların sayımına ilişkin bir de tüm oyların sayımına ilişkin başvuruda bulunduk. Bazıları sayıma karar verdi. Bazı ilçeler de bekletti. İlçe seçim kurullarının özellikle bazı ilçe seçim kurullarının verdiği karar üzerine sayıma başlanılmasının ardından, geçersiz oyların AK Parti lehine yazılmaya başlandığını görünce CHP paniğe kapıldı, soluğu İl Seçim Kurulu'nda aldı. İl Seçim Kurulu da tedbir kararı vererek bu sayımı durdurdu."

"Bir hukukçu olarak il seçim kurulları bugüne kadar herhangi bir tedbir kararı vermemiş bu şekilde. YSK'nın daha önce verdiği karar ve kararlar var. Sayım devam ederken İl Seçim Kurulları durdurma kararı veremez diye."

Bu kadar acelecilik ne dendir? 

"Böyle bir tablonun oluşması bizleri hayrete düşürdü. Sormak istiyorum, CHP'ye; Bu kadar acelecilik ne dendir? Bu sayımı asla yaptırmayız şeklindeki çıkışlar neyin korkusudur?"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YSK sayım durdurma kararını kaldırdı geçersiz oylar yeniden sayılıyor

 İstanbul'da CHP'nin itirazı üzerine İstanbul İl Seçim Kurulu birçok ilçede başlanan oy sayım işleminin tedbiren durdurulmasına karar verdi. Bu gelişmenin ardından YSK olağanüstü toplantı yaptı. Toplantıya siyasi parti temsilcileri de katıldı. Gelişmelerin ardından YSK, İstanbul'da 7 ilçede yeniden sayımı durduran kararı kaldırdı.

İstanbul'da seçim sonuçları üzerinde yapılan usulsüzlükler, hatalar ve geçersiz oylar üzerindeki yasal itirazlar sonrası 12 ilçede Seçim Kurulu kararını verdi.
İstanbul'un Maltepe, Ümraniye, Ataşehir, Üsküdar, Fatih, Beykoz, Çekmeköy, Şile, Bayrampaşa ve Çatalca İlçe Seçim Kurulları, yapılan itirazlar üzerine geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Sayımlar tüm partilerin görevlilerinin huzurunda yeniden yapılacak. İstanbul'un Adalar ilçesinde itiraz başvurusu kısmen kabul edildi. 4 ayrı sandıkta 5 geçersiz oyun AK Parti adayı Binali Yıldırım'a sayılmasına karar verildi.
Beyoğlu ve Sancaktepe İlçe Seçim Kurulu, AK Parti tarafından yapılan itirazı reddetti. AK Parti, İl Seçim Kurulu'na başvuracak.

Süreç nasıl işleyecek?

İtiraz süreçleri iki gün sürecek ve bu süre zarfında ilçe seçim kurulları itirazları karara bağlayacak ve sonrasında da il seçim kurulu itiraz süreçlerine başlayacak. Bu süreç de bir gün sürecek ve sonrasında da il seçim kurulları bu itirazları karara bağlayacak. Süreçte nihai karar merkezi YSK olacak, ilçe ve il seçim kurullarının vermiş olduğu kararlar YSK’ya gönderilebilecek, 13-14 Nisan tarihinde de YSK’nın o itirazlara ilişkin nihai kararı verecek. AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, AK Parti'nin İstanbul'un bütün ilçelerinde seçim sonuçlarına itiraz ettiğini açıklamıştı.

İlçe ilçe geçersiz oy tablosu

{relation id:689586 slug:'skandal-kararin-arkasinda-feto-parmagi-il-secim-kurulu-baskani-gurdalin-esi-feto-savcisi-cikti'}

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23