• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İsrail’in önündeki ilk hedef gazeteciler

Yeniakit Publisher
2016-02-26 16:08:07 - 2016-02-26 16:08:07
İsrail’in önündeki ilk hedef gazeteciler

Eşinin başına gelenlerin İsrail işgali altında gazetecilik yapmanın ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu gösterdiğini söyleyen Kıyk’ın eşi Fayha, “Tüm gazeteciler işgalin zincirleri altında ve askerlerin silahlarının önündeki ilk hedef konumunda. Çünkü İsrailliler burada yaşananların doğru şekilde dünyaya yansımasını istemiyor” dedi.

Terörist-işgal devleti İsrail’in yargılamadan kendisini hapse atmasını protesto etmek için üç aydır açlık grevini sürdüren Filistinli gazeteci Muhammed el-Kıyk’ın eşi Fayha, “İsrail’in Filistin’de yaşananları gizlemek için gazetecileri hedef aldığını” söyledi.

Batı Yaka’nın Ramallah kentindeki eşinin erkek kardeşi Hammad el-Kıyk’ın evinde AA muhabirinin sorularını cevaplayan Fayha, “Eşimin başına gelenler İsrail işgali altında gazetecilik yapmanın ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu gösteriyor. Tüm gazeteciler işgalin zincirleri altında ve askerlerin silahlarının önündeki ilk hedef konumunda. Çünkü İsrailliler burada yaşananların doğru şekilde dünyaya yansımasını istemiyor. İsrail’in çok insancıl ve özgürlükçü bir devlet olduğunun düşünülmesini istiyorlar. Gerçeğin yansıtılmasına ise tahammülleri yok” dedi.

İslam (4) ve Loura (1) isimli iki çocuk annesi olan ve kocası gibi gazetecilik yapan Fayha, İsrail’in aileden kimsenin eşini ziyaret etmesine izin vermediğini, “bunun tehlikeli olacağını” iddia ettiğini belirtti.

Muhammed’in tutuklanmasından 20 gün sonra avukatlarından onun sorgu esnasında işkence gördüğünü öğrendiklerini söyleyen Fayha, “Elleri ve ayaklarının oturtulduğu küçük bir sandalyeye bağlandığını öğrendik. Yüzüne de siyah bir maske geçirmişler. Günlük 18 saatten fazla bu şekilde bekletildiğini söyledi avukatlar” dedi.

Eşini sorgulayan İsrailli dedektiflerin “Medya yoluyla kışkırtmada bulunduğu yönünde itirafta bulunmasını” istediklerini, aksi halde ona “tecavüz edecekleri tehdidinde bulunduklarını” ifade eden Fayha, “Onu çocuklarını bir daha görememek ve yedi yıl boyunca idari tutukluluk adı altında hapiste kalmakla tehdit ettiler.

Eğer eşim ‘medya yoluyla kışkırtmada bulunduğu’ yönündeki suçlamayı kabul etseydi yargılayıp hapse atacaklardı. Bunu kabul etmezse de idari tutukluluk adı altında yargılamadan yine hapiste tutacaklardı. Her türlü hapisten çıkamayacaktı. Eşim bu durumdan kurtulmak için açlık grevinden başka bir çare bulamadı” diye konuştu.
Acılı eş Fayha, “Muhammed’in sağlık durumunun nasıl olduğu konusunda detaylı bilgiye sahip değiliz. Belki vücudundaki bazı organlar iflas etti. Bir hafta önce göğsünde şiddetli bir ağrı oluştuğunu biliyoruz. Sancılar içerisinde kıvrandığı görüntüsü basına yansıdı. Acı içerisinde çığlıklar attığını gördük. Onu bu şekilde görmek çok acı verici ancak mücadeleyi bırakmaması, devam etmesi yönünde onu destekliyorum.

Muhammed bu şekilde İsrail’e ve dünyaya şu mesajı veriyor: Bizler Filistinliler olarak ya özgürce yaşamayı ya da onurlu bir şekilde ölmeyi istiyoruz” dedi.

 

İsrail askerlerince 21 Kasım’da Ramallah’taki evinde gözaltına alınan Muhammed el-Kıyk, İsrail’in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan’ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk’ın “mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek” suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23