Islak kek nasıl yapılır? Bol soslu kolay hazırlanabilir ıslak kek tarifi ve malzemeleri
Islak kek yapımı, vatandaşlarca arama motorlarında araştırılan tarifler arasında yer alıyor. Kek, çay ve misafir sofralarının vazgeçilmez tatlısıdır. Sade, tarçınlı, havuçlu, ıspanaklı gibi birçok çeşidi bulunan kekin en güzel hali bol soslu kakaolu ıslak kek. Peki, ıslak kek nasıl yapılır? Islak kek yapımı için gerekli malzemeler nelerdir? İşte bol soslu kolay hazırlanabilir ıslak kek tarifi ve malzemeleri...
Islak kek yapımı, vatandaşlarca arama motorlarında araştırılan tarifler arasında yer alıyor. Kek, çay ve misafir sofralarının vazgeçilmez tatlısıdır. Sade, tarçınlı, havuçlu, ıspanaklı gibi birçok çeşidi bulunan kekin en güzel hali bol soslu kakaolu ıslak kek. Peki, ıslak kek nasıl yapılır? Islak kek yapımı için gerekli malzemeler nelerdir? İşte bol soslu kolay hazırlanabilir ıslak kek tarifi ve malzemeleri...
Malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta (yumurtalar küçükse 4)
6 tatlı kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sosu için
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı toz şeker
4 tatlı kaşığı kakao
Islak kek nasıl yapılır?
Geniş bir kapta yumurta ve şekeri mikser yardımıyla köpürene kadar çırpın. Ardından süt ve yağı ekleyerek malzemeler iyice karışana kadar tekrar çırpın. Elekten geçirilen unu ekleyin, ardından kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu da karışıma ekleyin. Kakaoyu karışıma yedirmek için iyice çırpın. Normal kek kıvamından daha akışkan bir karışım elde ediyorsunuz. Dibini yağladığınız cam fırın kabına ya da fırın tepsisine karışımı döküyorsunuz. Karışımın içerisindeki havayı çıkartmak için tepsi birkaç kez sert bir zemine çarpılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Kek fırından çıkmadan 5 dakika önce sosu hazırlayın. Ufak bir tencereye sos malzemelerini ekleyin. Karışımı kaynayana kadar karıştırın. Fırından çıkardığınız keki istediğiniz şekilde kesin ve kaynamış kek sosunu kekin üzerinde gezdirelim. Kekin ilk sıcağı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz. Dolapta soğutup servis edilmesi önerilir. Bol soslu ıslak kekiniz hazır.
Pişirme önerisi
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirilmesi önerilmektedir. Pişirme süresi fırına ve tepsiye göre farklılık gösterebilir. Kekin piştiğini bir kürdan yardımıyla anlayabilirsiniz. Keke batırdığınız kürdan temiz ise keki fırından alabilirsiniz.
Püf noktası
Islak kek sosunu hazırlarken önemli olan karışımın özdeşleşmesi ve kaynamasıdır. Özdeşleşmemiş sos kekinizin yağlı olmasına neden olabilir. Sosu kaynayana kadar iyice karıştırın.
Sosu kek fırından çıkmadan 5-10 dakika önce hazırlayın, fırından çıkan kekin ilk sıcaklığı gittikten sonra sıcak sosu kekin üzerine dökün.
