• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İş kurana 5 bin euro'dan 500 bin euro'ya kadar destek!

Yeniakit Publisher
2018-03-29 10:12:00 -
İş kurana 5 bin euro'dan 500 bin euro'ya kadar destek!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye geneli için ''Kırsal Kalkınma Hibesi'' adı altında yatırımcılara 5 bin euro'dan 500 bin euro'ya kadar destek verilecek.

?Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Hibesi hamlesivatandaşları heyecanlandırdı. Balık yetiştirme tesislerinden, restorant işletmeciliğine kadar geniş bir perspektifte destek alabilecek olan vatandaşlar Kırsal Kalkınma Hibesi'nin detaylarını merak ediyorlar. İşte 5 bin euro'dan 500 bin euro'ya kadar destek sağlanan Kırsal Kalkınma Hibesi'nin şartları...

Üreticiye 1,2 Milyar Liralık Hibe Paketi

TKDK'den yapılan açıklamaya göre, başvuru çağrısı, Avrupa Birliği'nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) II Programı 3. başvuru çağrı ilanı kapsamında yatırım yapmak isteyen girişimcilerin destek almak üzere gerçekleştireceği başvuruları içeriyor. Yatırımcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak mali desteğin kaynağı AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla oluşturulan IPARD Programı fonundan oluşuyor.

Geri Ödemesiz Hibe Programı IPARD

Çiftçilere verilecek destekler için projelerin hazırlanarak ilgili kuruma süresi içinde teslim edilmesi gerekiyor. "Kamu kaynağı" olarak da adlandırılan bu destek tutarı geri ödemesiz olarak yatırımcılara kullandırılacak. Kırsal Kalkınma destekleri her yıl olduğu gibi bu yılda Kobi Uzmanları tarafından yazılması gerekiyor. Uygun proje yazdırmak ve projenin kabul edilebilir olması en büyük şart. Bir çok proje uygun olmadığı için ayrılan bütçe verimli kullanılamıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

IPARD II'nin "Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Tedbirindeki süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimi sektörlerine yönelik sunulacak projelerin toplam yatırım tutarının uygun harcama kalemleri için 164 milyon 706 bin Euro destek bütçesi ayrıldı. Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İş Geliştirme Tedbirindeki bitkisel üretim, arıcılık üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi, zanaatkarlık ve katma değerli ürün işletmeleri, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ile yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik sunulacak projelere ise 87 milyon 239 bin Euro hibe sağlanacak.

Desteklenecek İller

Destekleme kapsamında Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat olmak üzere toplam 42 ilimiz yer alıyor.


KIRSAL KALKINMA PLANININ UYGULAMA, KOORDİNASYON İZLEME VE DEĞERLENDİRME YAPISI
?İŞİN TANIMI / AMACI

Planda, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın kendi yöresinde sürdürülebilir iş ve yaşam koşullarına ulaşması temel amacı doğrultusunda, kırsal kesim için önem arz eden 96 faaliyet konusu tespit edilmiştir. Bu faaliyetler; tarım ve tarım dışı istihdam imkânlarının artırılması, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması, sosyal ve fiziki altyapının güçlendirilmesi, kırsal çevrenin ve doğal kaynakların korunması şeklinde, Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisinde ifade edilen önceliklerle uyumlu olarak katılımcı bir yöntemle tespit edilmiştir. Söz konusu faaliyetlerin uygulamasından sorumlu kuruluşlar belirlenmiş ve ilgili faaliyetin uygulanması ve izlenmesi süreçlerinde bu kuruluşlara rehberlik edecek esas ve usuller planda tanımlanmıştır. Kırsal kalkınmanın çok sektörlü bir yapıya sahip olması nedeniyle, Planın koordinasyon, izleme ve değerlendirme yapısının kurumlar arası işbirliği temelinde tesis edilmesi ve yönetilmesi gerekmektedir. 

TARİHÇE

 Dokuzuncu Kalkınma Planı ve Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi çerçevesinde hazırlanan ve Ülkemiz için bir ilk olma özelliği taşıyan Kırsal Kalkınma Planı (2010-2013), 5/8/2010 tarihli ve 2010/21 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararıyla onaylanmıştır.

YAPILAN ÇALIŞMALAR 

Kırsal Kalkınma Planının İzlenmesi Başbakanlık Genelgesi, 2012/23 sayılı, 15.12.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR

Kalkınma Bakanlığı- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- İçişleri Bakanlığı- Türkiye İstatistik Kurumu müşterek olarak çalışılması söz konusu olduğu için öncelikli olarak İKİS’in (İl Koordinasyon ve İzleme Sistemi) kurulumu ve kurumlar arası işbirliği halinde kullanımı için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Kırsal Kalkınma Planı (2010-2013) yılının Başbakanlık Genelgesi ile izlenebilmesi için oluşturulmuş olan temel göstergeler ile ilgili müşterek öneriler geliştirilecektir.
Dokuzuncu Kalkınma Planı ve Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi çerçevesinde hazırlanan ve Ülkemiz için bir ilk olma özelliği taşıyan Kırsal Kalkınma Planı (2010-2013) ulusal eylem planı niteliği taşımamaktadır. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ile Ulusal Eylem Planı kapsamında il bazında göstergeler hazırlanıp Kırsal Kalkınma Planı hazırlık çalışmalarının Bakanlığımız koordinatörlüğünde yürütülebilmesi sağlanacaktır.

HEDEFLER

Genel ve Yerel Koordinasyonun sağlanması,
Plan İzleme Komitesinin oluşturulması,
İzleme Bilgi Sistemi (İBS) kurulması,
Yıllık İzleme Raporunun kurumlardan sağlıklı olarak alınıp güvenilir bir veri akışının sağlanması,
Kırsal Kesime Yönelik Uygulanmakta Olan Yıllık Kamu Faaliyetleri Listesinin oluşturulması,
Dönem Sonu Değerlendirme Raporunun kamuoyuna sunulması.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23