Bu bayram değişik bir tatlı yapmak isteyenlere meyveli baklava tarifi...
Malzemeler
Hamur için:
Yarım kilogram un
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 fincandan biraz fazla su
İçi için:
10-12 adet kuru incir
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Ayrıca:
300 gram tereyağı
Nişasta
Şerbet için:
2 su bardağı şeker
3 su bardağı su
¼ limon suyu
Yapılışı: Un elenir ortası açılır. Yumurta, tuz,su ve şeker eklenir ve kulak memesi kıvamında yoğurulur. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır ve yarım saat dinlendirilir. Mümkünse mermer bir tezgahta nişasta toz gibi serpilerek açılır. İki oklava yan yana getirilir ve yufka oklavalara sarılıp büzülür. Bir bez ya da kağıt üzerine serilip 5-6 dakika dinlendirilir. Ayrı bir yerde yıkanıp ayıklanmış incirler sıcak süt ile yarım saat ıslatılır. Yine sütle beraber bütün halde ya da doğranıp cevizle karıştırılarak tavaya konur, üzerine şeker eklenir ve sütü çekene kadar çevrilir. Yufkalar dikdörtgen dört parmaklık şeritler halinde katlanır. Tam ortasına iç konulur, en çok 6 kat olana kadar sarılır. Bıçakla kesilip iki ucu büzülür. Tepsiye dizilir. Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir.
Şerbetin yapılışı: Su ve şeker ocağa konulur. Kaynamaya başlayınca limon suyu eklenir. Kıvamın olduğunu anlamak için bir tahta kaşığı şerbete batırırız ve aşağı doğru tutarak son damlaya bakarız. Ya da son damlayı kuru tırnağımıza damlatırız. Eğer kaşığın ucundaki son damla uzuyor ya da tırnağımıza damlattığımız son damla dağılmadan kalıyorsa şerbetimiz kıvam almış demektir. İç olarak kuru kayısı da kullanabiliriz.