• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hurma 100 liraya da var 800 liraya da: Bakın ne faydası var! Öyle bir şey ki her derde deva

Yeniakit Publisher
Selma Savcı Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Hurma 100 liraya da var 800 liraya da: Bakın ne faydası var! Öyle bir şey ki her derde deva

Ramazan-ı Şerif’in başlamasına 10 günden az bir süre kalan iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan hurma da tezgah ve raflardaki yerini aldı.

Ramazan’da sofraların değişmez lezzeti olan hurmanın birçok çeşidi bulunuyor. Bakır, magnezyum, selenyum ve manganez açısından zengin bir meyve olan hurma, özellikle mübarek Ramazan’da bolca tüketiliyor.

Ramazan’ın başlamasına çok kısa bir süre kala, pek çok hurma çeşidi tezgahları şenlendirmeye başladı.

Hurma ticaretiyle uğraşan Ahmet Özkan, Ramazan’a yaklaşırken hurmaya olan talebin ve satışların arttığını söyledi. Özkan, mağazalarında 28 çeşide yakın hurmanın yer aldığını ve hurmanın ağırlıklı olarak Suudi Arabistan’dan geldiğini belirterek, “Medine hurması satıyoruz, onun dışında da Irak, Cezayir, Tunus, Ürdün ve Mısır gibi ülkelerin hurmaları mevcut.” diye konuştu.

EN PAHALISI SUUDİ ARABİSTAN MAHSULLERİ

Hurmanın kilosunun çeşidine göre değişerek 100 ila 800 lira arasında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Irak ve İran hurması, bu ülkeler sınır komşumuz olduğu için daha uygun fiyatlı. Kilogram fiyatları ortalama 110 ile 200 lira arasında değişiyor. Medine ve Suudi Arabistan’dan gelen hurmalar 230 liradan başlıyor, 780 liraya kadar mevcut. Ürdün ve Mısır hurmalarının fiyatları ise 450 ile 520 lira arasında değişiyor.”

YIKANMAMIŞ, PARLATILMAMIŞ, GLİKOZLU SUYA BATIRILMAMIŞ OLMALI

Vatandaşların hurma tüketimini sahur ve iftar olmak üzere ikiye ayırabileceklerini söyleyen Özkan, sahurda hurma tüketen müşterilerin genelde besin değeri ve lif oranı daha yüksek türleri tercih ettiğini belirtti. Özkan, “İftarda tüketecek vatandaşlarımız genelde şekeri biraz daha bol hurmaları tercih ediyor. Vatandaşlar herhangi bir yerden hurma alırken özellikle işlenmemiş olmasına yani yıkanmamış, parlatılmamış veya glikozlu suya batırılmamış olmasına dikkat edilmeli.” diye konuştu.
Hurmanın suyu sevmeyen bir meyve olduğunu aktaran Özkan, hurmanın yıkanıp muhafaza edilmesi yerine tüketilecek kadar yıkanıp yenmesi gerektiğini anlattı.

ÜZERİNDEKİ TOZ DOĞAL ZIRH GÖREVİ GÖRÜYOR

Hurmanın üstündeki tozun doğal zırh görevi gördüğünü söyleyen Özkan, “O tozu gittiği anda aflatoksin üretmeye başlar. Bu da tamamen zararlı bir gıda haline getirir. Hurma, dolabın sebzelik bölümü veya nemli, rutubetli olmayan serin bir yerde muhafaza edilmeli.” dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23