• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hiperaktif çocuğa nasıl davranılmalıdır?

Yeniakit Publisher
2018-06-24 14:40:00 -
Hiperaktif çocuğa nasıl davranılmalıdır?

Hiperaktif çocuklar için diğer çocuklara nazaran daha fazla özen ve bakım gerekir. Bu tür çocukların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek adına bir takım davranış modelleri vardır.

Hiperaktif çocuk için öncelikle sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak gerekir. Onlara karşı olan tutum ve davranışların hepsi bu yaşam alanı içerisinde gerçekleşmekte ve çocuğu olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Hiperaktif çocukların odası olabildiğince sade ve odanın bir köşesinde mutlaka sosyal aktiviteye teşvik edici bir obje olmalıdır.

Mesela çocuk gitar çalmayı bilmese dahi ebeveyninin odaya bir gitar koyması onun merak duygusunu güdüleyerek bilme isteği oluşmasına yol açacaktır. Bu tür güdüleyici davranışlar hiperaktif çocuklar için son derece önemlidir.

Yargılayıcı bir tutum sergilememek gerekir. Hiperaktif çocuklara karşı olabildiğince yumuşak bir dil kullanılmalı; empati duyularak iletişime geçilmelidir.

Bu tür çocukla için yemek, oyun, ders ve uyku saatleri mutlaka bir program halinde hazırlanmalı; fakat bu program hiperaktif çocuğa kesinlikle belli etmeden uygulanmalıdır. Bir program doğrultusunda yönlendirildiğini düşünen hiperaktif çocuk; normalden çok daha fazla özgür olma hissine kapılır ve evdeki tutumunu aşırı derecede agresifleştirerek çevreye zarar verebilir.

Çocuğa haftalık ya da aylık olarak mutlaka kitap, dergi ya da gazete gibi yazılı basın takibi yaptırılmalıdır. Herhangi bir beden gücü sarfetmeden gerçekleştirilen okuma etkinlikleri çocuğu sakinleştirir ve çevresine daha uyumlu hale getirir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hiperaktif çocuklara yapmak istemedikleri konularda ısrar edilmemelidir. Örneğin; hiperaktif çocuklar mutlaka bir spor dalıyla ilgilenmeli fakat çocuk basketbol oynamak istemiyorsa ısrarla basketbol oynamaya zorlanmamalıdır. Bunun yerine kendisine seçme hakkı verilmeli; basketbol oynamak istemiyorsa voleybolu da deneyebileceği düşüncesi ile sporu sürdürmelidir.

Mutfakta ebeveynle beraber geçen vakit de hiperaktif çocuklara karşı olumlu davranışlar arasında yer almaktadır. Kolay tariflerle çocuğa karşı olan ilginizi gösterebilir; kendisini daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. Bu tür küçük etkinlikler; hiperaktif çocuklarda psikolojik olarak destek görevi görürler.

 

 

 

 

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23