Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi’nin sonuç bildirgesini açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Kongre, bütün dünyada uygulanması için tekli takvimi tercih etmiştir. Böylece oruç, bayram günlerinde birlik sağlanmıştır” dedi.
İstanbul’da düzenlenen ve 3 gün süren Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi sona erdi. İslam dünyasında takvim birliğinin amaçlandığı kongrede, tüm Müslüman coğrafyasında ibadetlerin tek takvim çatısı altında birleştirilmesini esas tekli takvim önerisi ile Amerika kıtasının diğer kıtalardan ayrılmasını esas alan çiftli takvim önerisi katılımcıların oylarına sunuldu.
Tekli takvim seçildi
Oylamadan sonra çıkan sonucu okuyan Başkan Görmez, şunları dile getirdi: “Kongre, bütün dünyada uygulanması için tekli takvimi tercih etmiştir. Böylece herkesin önünde tek bir hicri takvim bulunacaktır. Bu takvim, Müslümanlar ama özellikle Müslüman azınlıkların karşı karşıya olduğu bazı sorunları çözme yönünde önemli katkılar sunacaktır. Bu sonuçlardan biri, oruç, bayram gibi Müslümanlar için sembol manası olan günleri birleştirmesidir.”
Diyanet’in sorumluluğunun da arttığına vurgu yapan Görmez, “Kongre, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Batı ülkelerindeki birimlerinin ve Avrupa Araştırma ve Fetva Konseyi’nin Batı ülkelerinde yaşayan Müslüman azınlıklar için yetkili ilmi ve dini merci olarak kabul edilmelerini tavsiye etmektedir” dedi.