• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Göz parazitine dikkat!

Yeniakit Publisher
2018-06-25 18:11:00 -
Göz parazitine dikkat!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, myiasis (kurtçuk) hastalığı hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır`da özel bir hastanede görev yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, kurtçuk hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mersin`de bir hastanın gözünden çıkan 10 santim uzunluğundaki parazite daha önce hiç rastlamadığını belirten Balyen, fakültelerde, hastanelerde en fazla bir iki santimlik parazitlerle karşılaştıklarını söyledi. Hastalığın özellikle gelişmemiş, gelişmekte olan topluluklarda görüldüğünü ifade eden Balyen, ayakta veya elde bulunan çatlaklar ile yaralar yoluyla parazitlerin vücuda girdiğini, kan dolaşımı yoluyla da beyin, akciğer, karaciğer, göz, kalp gibi organlarda ürediklerini dile getirdi.

Dr. Balyen, "Ayakta, elde herhangi bir çatlak veya herhangi bir yara vardır. Özellikle pamuk, tütün, mısır işçilerinde bu kurtçuklar yaralar vasıtasıyla, kana karışıp, kan dolaşımı yoluyla göze, beyine, akciğere, karaciğere ve birçok organa transfer olabiliyor. Direkt temas ve fetal oral yolla da bulaşabilir ya da hastanın kurtları olabilir. Çocuktur, anüs bölgesine, haya bölgelerine dokunup ondan sonra ağzına götürür elini, bu veya buna benzer yollarla yumurtalar yuva yapar ve üremeye başlar. Direkt gözden de girebilir. Hijyen kuralları iyi değilse, temiz bir göz hijyeni yoksa, çevresi temiz değilse kesinlikle direkt gözden de yumurtalar yuva yapabilir. Sonuçta bir ağ şeklindedir bu. Bazı mikroplar vardır kanla gelir, bazı mikroplar vardır ağızdan gelir, bazı mikroplar vardır direkt temas yoluyla gelir"diye konuştu.

HASTALIK ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Parazitin konjoktivada, göz kapağının altında, konjoktivanın altında veya daha derinlere optik sinire, retinaya doğru inmesi durumunda körlüğe neden olabileceğini aktaran Balyen, "Tabi parazit beyine giderse, orada üremeye başlarsa ölüme yol açabilir. Kalbe, akciğere de yerleşirse yine ölüme yol açabilir. Solunum yetmezliğine ve daha birçok soruna neden olabilir. Dolaşım, solunum sistem bozukluğuna sebep olarak ölüme yol açabilir" ifadelerini kullandı.

Hastalığın gözde kızarıklık, yaşarma, ağrı, görmede bulanıklık, ileri dönemlerde görememe gibi belirtilerinin olduğunun altını çizen Balyen, şöyle devam etti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Yaygın bir hastalık veya her zaman görülebilecek bir hastalık değil. Gelişmemiş ve gelişmekte olan toplumlarda görülebilen bir hastalıktır. Hindistan`da, Türkiye`de, işte Mersin`de görüldü. Siz bu hastalığı Amerika`da, Avrupa`da göremezsiniz. Sonuçta bu mikrobik bir hastalıktır, Avrupa, Amerika artık mikrobik hastalarla ilgilenmiyor, genetik, doğuştan gelen hastalıklarla ilgileniyor. Parazite yönelik tablet tedavi, iğne tedavisi yapılabilir. Eğer o kurtçuk çok büyümüşse gözde, karaciğerde, akciğerdeyse, beyindeyse yüzde yüz ameliyat edilmelidir. Tedavi ile o uzamış kurtçuğu yok edemezsiniz, o çoğalacaktır. Daha çok zarar verecektir."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23