• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Geri dönüşümün ekonomiye faydaları nelerdir?

Yeniakit Publisher
2018-06-22 20:47:00 -
Geri dönüşümün ekonomiye faydaları nelerdir?

Geri dönüşüm; atık malzemeleri toplama, kırma, parçalama, öğütme ve ayrıştırma gibi işlemlerden geçirerek elde edilen ürünlerin, yeni ürünlerin üretiminde kullanılıcak hale getirilmesidir.

Atıkların tekrar hayat bulmasıdır. Geri dönüşüm sayesinde maliyetlerin azaltılması, enerji verimliliği ve kaynakların korunması, güçlü bir ekonominin önemli unsurlarını oluşturmaktadır. Daha ileri teknolojilerin de kullanılmaya başlamasıyla geri dönüşüm alanında yapılan faaliyetler daha da artmaktadır. Ülkemizde de geri dönüşüm sektörü her geçen gün gelişmektedir. Geri dönüşümün ekonomi üzerindeki katkıları aşağıdaki şekilde özetlenebilir;

Hammaddenin azalması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi ile ekonomik sorunlar oluşmaktadır. Enerjinin ve doğal kaynakların tüketiminin azaltılması ülke ekonomisi için büyük önem arz etmektedir. Dış ülkelere bağımlı olunan hammaddelerin tüketiminin azalması sonucu yurtdışına hammadde alımı için ayrılan bütçeler azalacaktır. Geri dönüşümün bu noktada ekonomiye olan katkıları yadsınamaz.

Geri dönüşüm ile enerji verimliliği artmaktadır. Hammadde üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltarak enerji tasarrufu sağlamaktadır. Buna metal içecek kutularının geri dönüşümü örnek olarak verilebilir. Metal içecek kutuları eritilip, şekil verilerek yeni ürün haline dönüştürülür. Bu sayede metal içecek kutuları üretiminde kullanılan yeraltı maden cevherinin çıkarılması ve bu cevherin işlenmesi masrafları ortadan kalkmış olur.

Geri dönüşüm ile hammaddeye çok daha ekonomik yollardan ulaşılmış olur. Benzer şekilde kağıt, cam ve plastik atıkların da geri dönüşümünden büyük oranda enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Kağıtların geri dönüşümü ile fazladan milyonlarca ağacın kesilmesi önlenebilmektedir. Bu durum özellikle de çevre açısından önem arz etmektedir. Kauçuk, kağıt, plastik, cam, metal, elektrikli ve elektronik eşyalar, akümülatör, pil vb. madde atıkları geri dönüşüm tesislerinde işlenmektedir ve çöpe giden atık miktarı azalmaktadır.

Geri dönüşüm için tesislerin kurulması, yeni bir iş imkanı oluşturmuştur. İş eğitimi alan işçiler için istihdam sağlanmaktadır. Geri dönüşüm hizmeti verilirken altyapı ve yatırım maliyetleri oldukça yüksek olmasına rağmen uzun vadede çok verimli bir yatırımdır .
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Cep telefonu ve bilgisayar üreticileri sürekli olarak hammadde gereksinimi duymaktadır. Gelişmiş ülkeler üretimde oluşacak hammadde sorununu geri dönüşüme önem vererek çözmektedir. Bu çalışmalar gelecek nesillerin kaynak sıkıntısı çekmemesi için de büyük önem taşımaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23