• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erken doğum belirtileri nelerdir?

Yeniakit Publisher
2018-05-29 16:22:00 -
Erken doğum belirtileri nelerdir?

Gebelik sürecinin en sancılı süreçlerinden bir tanesi de doğum aşamasıdır. Bazı gebeliklerde doğum hesap edilenin aksine daha erken gerçekleşir. Peki, erken doğum nedir? Belirtileri nelerdir?

ERKEN DOĞUM NEDİR?

Gebeliğin 36. Haftasından önce meydana gelen doğumlar erken doğum olarak, doğan bebekler de prematüre olarak adlandırılır.

ERKEN DOĞUM NEDENLERİ NELERDİR?

Erken doğumun birçok sebebi vardır. Bunlar;

Çoğul gebelikler
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Amniyon sıvısının fazla olması

Üriner sistem ve genital sistem enfeksiyonları

Anne adayının yetersiz beslenmesi, sigara kullanması, yaşadığı coğrafi bölge gibi sebepler gebeliğin erken sonuçlanmasına neden olabilmektedir.

ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doğumun erken olacağını gösteren belirtilerin başında kasılmalar gelir. Bu yüzden anne adaylarının ve özellikle erken doğum yapma riski bulunan anne adaylarının rahim kasılmalarını düzenli olarak takip etmeleri gerekmektedir. Kasılmaların meydana gelip gelmediğini anlamak için ise avuç içi, karın üstüne konarak, avucun içinde rahmin toplanıyor hissinin olup olmadığı kontrol edilir. Kasılmaların saatte 4 taneden fazla oluşması gebeliğin erken sonuçlanacağının bir göstergesi olabilir ve doktorunuzla irtibata geçmenizde fayda vardır.

Kasılmaların yanı sıra; adet sancılarına benzer sancılar, vajinal akıntıda artma veya kıvamında değişiklik olması, bel pozisyonunu değiştirmekle geçmeyen bel ağrıları ve ishalle beraber veya tek başına gelişen bağırsak krampları da yer almaktadır. Bu belirtiler, kasılmaların olmadığı durumlarda tek başlarına pek anlam ifade etmese de, kasılmaların varlığından emin olunamadığı durumlarda doktorunuza görünmenizde fayda vardır.

ERKEN DOĞUM TANISI NASIL KONUR?

Erken doğumda tanı uterus (rahim) kaslarının kasılmalarının saptanmasıyla konulur. Karın duvarının elle muaynesi veya fötal monitör testi ile kasılmalar saptanmaktadır. Vajinal muayenede rahim ağzı açıklığı ve su akışının bulunmasından da kesin tanı konmasında yararlanılmaktadır.

GEBELİĞİN ERKEN SONLANMASI ENGELLENEBİLİR Mİ?

Gebeliğin acil olarak sonlandırılmasını gerektiren durumların dışında, erken doğumu tıbbi tedaviyle durdurmak veya geciktirmek mümkündür. Ancak kullanılan ilaçların ve cerrahi müdahalelerin hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından riskler taşıdığı unutulmamalıdır. Bu amaçla erken doğum riski bulunan anne adayının, rutin kontrollerini ve ultrason muayenelerini aksatmaması gerekmektedir. Ultrasonla gebeliğin haftası, fetüsün gelişme durumu belirlenir ve kasılmaların seyri değerlendirilir.

Acil durumların olmadığı ve anne ile bebeğin durumlarının stabil olduğu erken doğum tehlikesinde kasılmaları durdurma amaçlı tıbbi tedaviye geçilir. Eğer kasılmalarda ve rahim ağzı genişliğinde azalma gözlenirse anne adayı bilgilendirilerek istirahat ve sıkı takip koşuluyla taburcu edilebilir.

Ancak kasılmalarda ve rahim ağzı genişliğinde ilk müdahalelere rağmen azalma saptanmazsa anne hızla kasılmaları durdurucu ilaç tedavisine alınır. Bu tedavide genellikle kas gevşetici etkisi olan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların da olası yan etkilerinden dolayı tedavi hastane ortamında doktor gözetimi altında yapılmaktadır.

Erken doğumun durdurulamaması ihtimali göz önüne alınarak doğumun, bebeğin prematüre doğma durumu nedeniyle, prematüre bebek yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede yapılması seçeneği akıldan çıkartılmamalıdır. Gebeliğin erken sonlaması riskinin azaltılması ve erken tanısı için anne adayının kontrollerini düzenli olarak yaptırması, erken doğumun önüne geçmek için alınabilecek en iyi önlemdir.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23