• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan’dan Süleymani açıklaması! ‘Ruhani’ye tavsiyede bulundum’

Yeniakit Publisher
2020-01-05 21:36:00 - 2020-01-05 23:09:00
Erdoğan’dan Süleymani açıklaması! ‘Ruhani’ye tavsiyede bulundum’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı TV programında konuştu. Erdoğan Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye itidal tavsiyesinde bulunduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon kanalında gündemi ilişkin pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları:

Öncelikle sadece Irak'ta meydana gelen olay değil, bölge şuan ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yerin Irak seçilmiş olması manidar. Bir taraftan bizler Suriye'de belli sıkıntıları yaşıyoruz. Öbür tarafta Libya ile ilgili gelişmeler. Bütün bunlarla uğraşırken bu sorunun patlak vermesi düşündürücü. Bu olay nereye gider gibi birçok düşünceler var. Şunu tespit etmemiz lazım; ABD, İran arasındaki gerilim zaman zaman tırmanıyor.

'Irak üzerinden krizin tırmandığını gördük'

Bu konu ile olarak Batı ülkeleri ile yaptığımı gelişmeler var. Serin kanlı hareket edilmesi konusunda dileklerimizi iletiyoruz. ABD-İran gerginliğinin çözüme kavuşturulması maalesef bu zamana kadar mümkün olmadı. Irak üzerinden krizin tırmandığını gördük.

Astana sürecinde İran ve Rusya ile hareket ediyoruz. Bütün bunlarla beraber Irak ile ilişkilerimiz tarihi itibariyle ortaya koymamak mümkün değil. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

'Orta Doğu'nun kan gölüne dönmesi için ellerinden geleni yaptılar'

Türkiye olarak biz dış müdahalelere karşı durduk. Hemen arkadaşlarımı toparladım ve gerekli açıklamaları yaptık. Hamaneyi'n yapmış olduğu açıklamaya kenara atamayız. Trump'ın ''50 küsür noktayı tespit ettik. Herhangi bir şey olması halinde biz her türlü vuruşu yaparız" açıklamasını yaptı. İki tarafta benzer açıklamalar yaptı. Bu gerilimin kontrol altına alınması lazım. Orta Doğu çok yoruldu. Kan gölüne dönmesi için elinden geleni yaptılar, yapıyorlar.

İdlib'den gelen göç dalgası

İdlib gibi bir yerde 300 bini aşkın insan sınırlarımıza yükleniyor. Biz şimdi ne yapacağız. O insanları orada tutmak için elimizden geleni yapıyoruz. İnsani ve vicdani her türlü adımı bu zaman kadar attık. Bugün yine İdlib'de 10'u aşkın sivil öldürüldü. Ruhani'ye itidal tavsiye ettim. Irak Başbakanı, Ruhani ve batı ülkelerle yaptığımız görüşmeler gerçekleştirdik. 8'inde sayın Putin buraya geliyor. Bütün bu konuları bölgesel ve TürkAkım ile ilgili konuları masaya yatıracağız.

'Haberi alınca şoke olduk'

Biz o akşam Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi. Demek ki mesele planlanmıştı. Haberi alınca şok olduk. Trump'a itidal çağrısında bulunmuştum. Türkiye sadece bölgenin istikrar adası değil bölgedeki istikrarın da teminatıdır. Bu bilinçle davranıyoruz, özellikle sürekli diplomasiye dikkat çekiyoruz. Diplomasiyi öne çıkarmamız lazım.

Erdoğan'dan Yunan başbakanına tokat gibi cevap

Biz bu işte dersimizi çok çalıştık. Bu işin süreci Başbakanlık sürecime dayanır. Oradan kıta sahanlığı dahil, büyün Libya ile yaptığımız anlaşmanın adımını Kaddafi döneminde attık. Orada bu karışıklıklar var. Şu anda bizim anlaşma yaptığımız yere uluslararası şirketleri yanımıza alabiliriz. Bu anlaşma buna mani değil.

Girit'te kıta sahanlığına girmeden hemen onun doğusundan kendi sahilimize , Akdeniz'de en fazla kıta sahanlığı olan biziz. İçeride kimler rahatsız oluyor? Bu önemli. Geçmişte Yunan ve Rumların bizi Akdeniz'e hapsetme planları bozuldu. NATO zirvesinde, Yunan Başkanıyla görüşme yapma şansı bulduk. "Biz şuanda devletle anlaşma yaptık. Siz Hafter'le işbirliği yapıyorsunuz" dedik. Hafter kim?

'Türk askerine lejyoner diyecek kadar alçalıyor'

Sayın Bahçeli ve heyetine ortaya koydukları tavır sebebiyle çok teşekkür ediyorum. Ana muhalefet partisi, Türk askerine 'lejyoner' diyecek kadar alçalıyor. Bizim askerimiz oraya lejyoner sıfatıyla gitmiyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Trablusgarp'a gitti mi? Gitti. O farklı bir süreçti bunu yaşadı mı? yaşadı. Gazi Mustafa Kemal için bunu yakıştırmak mümkün mü?

'Askerlerimiz Libya'ya peyderpey şu anda gidiyor'

Bizim askerimizin oradaki görevi koordinasyondur. Oradaki hareket merkezinde süreci ilerletecek. Askerlerimiz peyderpey şu anda gidiyor. Muhalif güç olarak bizim orada farklı ekiplerimiz olacak.

Ana muhalefet lideri bir taraftan "Doğu Akdeniz'de şu var bu var" deyip "Türkiye yok diyor" Türkiye'nin orada olması için neden tezkereye destek vermiyorsun? Ana muhalefetin söyleminde çelişki var. Tarihte Trablusgarp'taki haklarımızı elde etmek için girmiştik. Talep var, talep karşısında oraya gidiyoruz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Can

Idlib hani güvenli bölge idi? Dostum putin pek kaale almiyor.

Hadra

Eğer Birşey Yapılacak ise: Özellikle Hemen Ben Müslüman Ülkeyim diyenlerden en üst düzey yöneticiler olmak üzere (Öyle Temsilci filan kabul edilmemek kaydı ile) İran,Türkiye Mısır Dışında bir müslüman ülke olmak üzere İslam Birliği Toplanmalı ve Bu Ateşi Nasıl söndürebiliriz helak olmadan 1) Her Ülke ABD ye ait,Üs, Akeri kurum vb derhal kapatarak, 2) ABD ve İsraile Her Türlü Ticaret, Politik faaliyet, Gidiş -Geliş vb faaliyeti Durdurarak, 3)İtidalli, Sükunetle Bir Ortak İslam Ordusu kurulma kararı verlmesi, 4) Hac Organizasyonu Suud Devletinin Yetkisinden alınıp bu İslam Ordusun Ortak Organizasyonunun yetkiisne veirlerek, 5) Özellikle Gerek irana -gerekse Suuda ciddi anlamda ve Yaptırım uygulanacağı ciddiyeti anlatılarak hüsumetten ,birbirini tehdit, ithamdan sakınmalarına uyarılması, 6) Ortak bir Eğitim Öğretim Komisyon ve Koordinasyonu kurulup kesişen ve ortak payda oluşturan konular üzerinde mütabakat sağlancak Savunma,Tarih, Eğitim, Ticaret, Siyasi Konferanslar en hızlı şekilde icra edilmeli ve uygulamaya konulmalı gibi Protokol yapılmalı cayanlara, Kurallara uymayanlara yaptırımlar yapılması kararları alınmalı. Yoksa her ülke yok olmaya mahkumdur.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23